Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM
A Ferge Zsuzsa vezetésével 2005 vége óta működő MTA Gyerekszegénység Elleni Programiroda 2011. szeptember 15-én megszűnt.
A Programiroda tevékenysége ezen a "régi" honlapon érhető el.


A volt munkatársak egy része alapította meg a GYERE Gyerekesély Közhasznú Egyesületet.
Munkánkról itt tájékozódhat.
FN.hu: Támadás a szegények ellen

FN.hu

Belföld | Ferge Zsuzsa, Darvas Ágnes és Kende Ágnes | 2011. március 4.

Nem példa nélküli Európában a 15 évesen lezáruló tankötelezettség, de a magyar elképzelések leginkább arra irányulnak, hogy az iskola törvényes felmentést kapjon a nehéz gyerekekkel való foglalkozás alól – állítják az MTA Gyerekszegénység Elleni Program szakemberei. Évi több ezer kamasz élethez való elemi joga kerülhet veszélybe. (A 15-ös csapdája sorozat 1. rész)

Neves szakembereket, gyakorló pedagógusokat kérdeztünk meg arról, mi a véleményük a tankötelezettség korhatárának leszállításáról 15 éves korra. A körkérdésre adott véleményeket folyamatosan közreadjuk az fn.hu-n. Elsőként az MTA Gyerekszegénység Elleni Program szakemberei, Ferge Zsuzsa, Darvas Ágnes és Kende Ágnes írását olvashatják.

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

 
NPORT: Vajon tágul-e számukra a világ?

NPORT

Hírek | Helyi hírek | Bátonyterenye | 2011. március 3.

Bátonyterenyén a 15 éves és idősebb korosztálynak csupán 83,2 százaléka végzi el a nyolc általánost, az országos adat közel 90 százalék. A 18 éven túliaknak mindössze a negyede rendelkezik érettségivel, a 25 évesnél idősebbek közül csak minden huszadiknak lesz diplomája.

A teljes cikket itt olvashatja el: NPORT

 
Népszava online: Tízezrek kerülnek megalázó helyzetbe a kormány döntése miatt

Népszava online

Belföld | Népszava | 2011. március 32.

Csak a szigor maradt meg a közmunkaprogramból, a humánum szinte teljesen kimaradt belőle - többen is így kommentálták lapunknak a Fidesz január elsejétől érvényes közmunkával kapcsolatos lépéseit. Úgy tűnik, a kormány is belátja, hogy hiba volt radikálisan csökkenteni az erre fordítható összeget, a Széll Kálmán-terv ugyanis júliustól új programot ígér a reménytelen álláskeresőknek.

...

Ferge: a legelesettebbektől a legkönnyebb elvonni a támogatásokat

"Sok megalázó eleme volt az Út a munkába programnak, de legalább annyit sikerült vele elérni, hogy kétszázezer embernek néhány hónapig volt havi 60-70 ezer forintnyi jövedelme" - mondta lapunknak Ferge Zsuzsa szociológus. Az év elejétől érvényes szabályozás viszont annyira lecsökkentette az erre fordítható pénzeket, hogy a legtöbb közmunkás már csak fele ennyit keres napi négyórányi munkáért.

...

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

 
Nógrád24 hírportál: Több mint félmilliárd forint a gyermekszegénység elleni küzdelemre

Nógrád24.hu

Nógrád megye | Nógrád24.hu | 2011. március 3.

Több mint félmilliárd forint uniós forrásból finanszírozott program indult a Nógrád megyei Bátonyterenyén.

A Bátonyterenyei kistérség az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségei közé tartozik. Emiatt lehetőséget kapott arra, hogy jelezze részvételi szándékát a gyermekszegénység elleni programban. A szakmai zsűri döntése alapján pedig jogosulttá vált pályázni az erre kiírt Európai Uniós pályázatra. 2010 decemberében egy 3 éves komplex program indult a gyermekszegénység megszüntetésére a kistérségben ...

A teljes cikket itt olvashatja el: Nógrád24.hu

 
Népszava online: Magukra maradtak a szegénységben élők

Népszava online

Belföld | Muhari Judit / Népszava | 2011. február 25.

Nincs olyan intézkedés, ami segítene a szegényeken, viszont több rendelkezés tovább rontja a helyzetüket - állítja a lapunk által megkérdezett szakember. A Legyen jobb a gyerekeknek program leállt, a megvalósulását ellenőrző bizottság kénytelen volt feloszlatni magát. Közben drámai mértékben nő a szegénység, részben a kormány intézkedései miatt.

... Leállt a gyermekszegénység csökkentésével kapcsolatos munka. A Legyen jobb a gyerekeknek programot ellenőrző Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottsága decemberben feloszlatta magát. A rövid és hosszú távú stratégiát szociológusok dolgozták ki 2006-ban Ferge Zsuzsa irányításával. Az úgynevezett generációs program a következő 25 év teendőiről szól, a rövid program célja, hogy érzékelhetően csökkentse a szegénységben élő gyermekek számát.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

15 / 33 oldal

Joomla extensions by Siteground Hosting