Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap
MTI hír az Európai Esélyév alkalmából rendezett keceli konferenciáról

Magyarországon 700 ezer és 900 ezer között van azoknak a 18 év alatti gyerekeknek a száma, akik a szegénységi küszöb alatt élnek, és a számuk folyamatosan nő - közölte a becsült adatokat Kissné Kollár Eszter, a gyermekszegénységről rendezett konferencia előtt tartott sajtótájékoztatóján Kecelen. A jelenleg szegénységben élő gyerekek számára a 2005 januári adatokból lehet következtetni, amikor 620 ezer, 18 év alatti gyermek részesült gyermekvédelmi támogatásban, mely az érintett korosztály 30 százaléka volt - mondta a konferencia szervezője, aki egyben a kecskeméti Esélyek Háza vezetője. A szegénységi küszöb érték a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összege, mely 2006-ban 25.800 Ft volt. 

Kissné Kollár Eszter hangsúlyozta, gyermek szegénységről beszélünk akkor is, amikor a gyermek számára nem az alapvető élelmezés a fő probléma, hanem a kulturális, egészségügyi szolgáltatás válik elérhetetlenné.

A roma lakosság és a nagycsaládosok tartoznak a fokozottan veszélyeztetett csoportok közé - tette hozzá az Európai Esélyév alkalmából rendezett konferencia szervezője. Kissné Kollár Eszter a Bács-Kiskun megyei adatok közül kiemelte, hogy a regisztrált háztartások közel felében, 100 ezer családban nevelnek 15 évesnél fiatalabb gyermeket, akik közül minden ötödik szembesül kisebb-nagyobb mértékben gyermekszegénységgel. Magyarországon 18 esélyház működik. 

Az Európai Esélyév alkalmából rendezett keceli konferencián a Szociális és Családügyi Minisztérium munkatársai is részt vesznek, ezért Kissné Kollár Eszter reméli, hogy az itt szerzett tapasztalatokat és a konferencia határozatait figyelembe veszik a törvényalkotásnál.

(MTI, 2007.05.15. http://www.mti.hu/cikk/205830)