Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap
Népszava online: Nem fogynak ki a polgármesterek a szociálisan rászorulók elleni szankciókból

Segélyből is levonnák a köztartozást
(forrás: Népszava Online 2008.07.21)

A köztartozásokat le lehessen vonni a segélyből - ez az újabb polgármesteri javaslat, ami a rendszeres szociális segélyből élőket érinti. A parlament szociális bizottságnak elnöke megfontolásra érdemesnek tartja az ötletet, míg a szegénységgel foglalkozó szakember és a hajléktalanellátó részleg vezetője elutasítja azt. Mindketten újabb veszélyt jeleznek: a javaslat megvalósítása hajléktalanságba taszíthatja a családokat. A kormány szociális számlát nyitna, így az érintettek egy ahhoz tartozó kártyával egyenlíthetnék ki a rezsiköltséget, illetve a gyerekek iskoláztatásához szükséges összeget.
A köztartozásokat lehessen levonni a segélyből - ezt javasolta Komlóska polgármestere. Köteles László szerint ugyanis tarthatatlan, hogy amíg a 28-40 ezer forintos nyugdíjakból, valamint a hatórás munkáért kifizetett bruttó 40 ezer forintból le lehet vonni a helyi adókat, vagy a ki nem fizetett számlák ellenértékét, addig a gyakran az 50 ezer forintot meghaladó segélyből nem. Vidorné Szabó Györgyi, a parlament szociális és családügyi bizottságának elnöke megfontolásra érdemesnek tartja a polgármester javaslatát. Mint fogalmazott: most, hogy a segélyezés rendszerének átalakítása terítéken van, ezt a szempontot is meg kell vizsgálni.
 
Pataky Éva, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke viszont nem érti, hogy egy közösség képviselője miért áll be a közüzemi szolgáltatók behajtóinak egyébként is népes táborába. Megjegyezte, a segélyből élők hónapról hónapra arról döntenek, esznek, vagy számlát fizetnek, ezért a javaslatot egyértelműen elutasítja. Azt megint nem kérdezik meg a polgármesterek - mondta lapunknak, hogy miért jutnak ilyen nehéz helyzetbe a családok, és azzal sem törődnek, hogy ez a javaslat akár hajléktalansággal fenyegeti az érintetteket.
Rákos András, az Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalanellátó részlegének intézményvezetője korábban lapunknak arról beszélt, hogy a többféle támogatás ellenére a bajba jutott családok nem kapnak kellő segítséget. Leggyakrabban néhány százezer forintos elmaradás miatt kell a lakóknak az önkormányzati bérlakásból kiköltözni, akik vagy a hajléktalanellátó rendszerbe kerülnek, vagy a családok esetében az átmeneti otthonba. Ezeknek az intézményeknek a fenntartása azonban sokkal drágább, egy ellátott évi több mint egymillió forintba kerül. Olcsóbb és eredményesebb megoldás lenne, ha a bajbajutottak otthonukban kapnák meg a személyre szabott segítséget. Problémának látta azt is, hogy kisebb, 60-70 ezer forintos tartozással nem lehet bekerülni az adósságkezelő programba. Az összeg kamatokkal terhelve néhány hónap alatt több százezer forintra ugrik, aminek kifizetésére semmi remény, és sokan a programhoz kapcsolódó önrészt sem tudják vállalni. Rákos András hozzátette azt is, hogy sokan kérnek tőlük segítséget számláik rendezéséhez, néhány családnak segítenek, de a teljes igény kielégítéséhez alacsony a szervezet költségvetése.

Komlóska polgármestere egyébként csakúgy, mint a Zempléni Településszövetségbe (ZTSZ) tömörült hetvenegy másik település önkormányzata támogatja a szerencsi többcélú kistérségi társulás "Önkormányzati kezdeményezés társadalmunk jobbá tétele érdekében" című petíciót. Mint lapunkban megírtuk, a szerencsi kistérség tizennyolc polgármestere május végén arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy sürgősen szükség van a szociális juttatások feltételrendszerének átértékelése. A petíció szerint rossz a jelenlegi családtámogatási rendszer, mert "felgyorsítja és egyre gerjeszti az alacsonyan szocializálódott tömegek népességnövekedését, amely megélhetési formává fejlesztette a gyermekszülést". A dokumentumot aláíró polgármesterek leszögezték azt is: a rendszeres szociális segélyezésre vonatkozó szabályokat "teljes egészében át kellene gondolni", hozzátéve: a szociális segély legmagasabb összege és a minimálbér közötti különbség "a munka elkerülésére ösztönöz".

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter - miután polgármesterekkel találkozott Miskolcon - elmondta: nagyon valósak azok a társadalmi problémák, vidéki gondok, amelyeket a szerencsi többcélú kistérségű társulás tizennyolc településének polgármestere jelzett. A kormány tervei szerint várhatóan 2009. január elsejétől alakul át a segélyezési rendszer, annak egyik eleme lehet, hogy a rászorulóknak szociális számlát nyitnak, így az érintettek egy ahhoz tartozó kártyával egyenlíthetnék ki a rezsiköltséget, illetve a gyerekek iskoláztatásához szükséges összeget.