Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap
Gázoló klub

2001 óta működik a XIV. kerületben egy izgalmas nevű klub: a GÁZOLÓ. A sejtelmes név mögött egy nagyon is békés tevékenység folyik. Bizonyos értelemben hátrányos helyzetű gyerekek ismerhetik meg a természetet és jutnak sok-sok érdekes információhoz a klub tevékenységének és a klub vezetőinek köszönhetően. Az ő segítségükkel mutatjuk be a klubot és aktuális programjaikat.

 

 

A XVI. kerületi Napraforgó Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat
Gázoló kirándulóklubja

[originally since 2001]

A Gázolót 2001-ben indítottuk Udvardy Zoltán kollégámmal (és vezetjük azóta is) azzal a céllal, hogy szabadidős, közösségi eseményt biztosítson a potenciálisan veszélyeztetett, 10 év feletti, XVI. kerületi gyermekek, fiatalok részére, elsődleges prevenciós jelleggel, hogy így az egyébként unalmas, eltékozolt hétvégék alternatívájaként egy tartalmasabb, értékesebb időtöltési formát mutasson fel, melynek során ismerkedési, kapcsolatteremtési, beszélgetési lehetőség adódik a kamaszoknak egymás és a klubvezető felnőttek irányába. Ez a keret magában foglalja a turistaismeretek, természetismereti jelenségek, országismereti, kulturális vonatkozásokat is.

A Gázoló célja másképpen (csúnyán, szakmaiasan) a kulcskompetenciák fejlesztése; (érthetően) kapcsolatok kínálása, melyek éltetnek, mintát adnak.

Havonta egy szombati napon tartunk kirándulást, nyáron pedig tábort szervezünk, így igyekszünk bejárni az egész országot. 2004. óta a klub Esztergomban is működik, a Fény Központ Prevenciós Iroda szervezésében, ugyancsak vezetésemmel. A két klub eddigi kb. 150 kirándulásán kb. 170 különböző gyerek vett részt, valaki csak egyszer, a legtöbbször gázolt pedig 52-szer (ő 5 éve jár a klubba). 

Fő munkaeszközünk a saját személyiségünk. A személyközpontú segítői viszonyulást (empátia, elfogadás, hitelesség) próbáljuk megvalósítani beszélgetések, különböző kommunikációs játékok (pl. Rudas János Delfi örökösei vagy Kaposi László Játtékkönyvéből), spontán konfliktushelyzetek megoldása során. Mélyebb csoportjátékokra, melyeknek önismereti hozama is lehet, a táborok adnak alkalmat. Mondhatnánk, hogy az élménypedagógia (sőt kalandterápia) eszközeivel élünk, valójában csak eltévedünk a hóviharban, krumplit pucol az is, aki még sose tette, vagy felfedezzük a turistajelzés nélküli Tarjánka-szurdokot (Mátra).

A Gázolót látogató gyerekek egy része a Gyermekjóléti Központnál kliens, más része hivatalosan nem kerül kapcsolatba az intézménnyel, de összességében megállapítható, hogy a tartósabban ide járó gyerekek családi hátterében valamilyen hiány vagy sérülés áll (pl. apa meghalt, örökbefogadott, nagyszülő neveli stb.), melynek következtében az átlagosnál nagyobb figyelmet igényelnek. 

A gyerekeknek a felmerülő utazási- és egyéb költségek egy részét kell kifizetni, másik részét a Napraforgó biztosítja, az esztergomi Gázoló esetében főként a túravezető saját költségén.

Szépen hangzó, de igaz fordulatom, hogy a Gázoló híd a gyermekvédelem és az oktatás között, mert úgy van a középpontban a problémás gyerek, hogy közben minőségi ismeretanyagot is kap, és mindezt közösségen belül.

Képek a Gázolóról és egyéb prevenciós programjainkról honlapunkon: www.napraforgo16.hu

Publikációk:
Lélekig Gázoló. In: Természetjárás 2004/Tavasz.
Gázoló Lelkek. In: Család Gyermek Ifjúság 2004/5.

Kapcsolattartás:
Simoncsits Gábor pedagógus, túravezető
mh.: 403-2122, privát: (20) 2222-519, e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.


 A gázoló klub programjai - 2008 elején

 10 éven felülieknek!

 

  2008. január 26-án, szombaton: Pilis

Kalandtúra a jeges Rám-szakadékban, a lezárt „Freskó” megtekintésével (ha feljutunk...)

Találkozó: 7.30 órakor az Örsön, a gombánál

Útvonal: Dömös – Szentfa-kápolna – Rám-szakadék – Rezső-kilátó – Dobogókő, Matyi Büfé (ahol a túlélők forró teát és forró almás rétest kapnak)

Utazás busszal

 
2008. február 23-án, szombaton: Budai-hegység

Tél végi kircsi, a végén libegőzéssel

Találkozó: 9 órakor az Örsön, a gombánál

Útvonal: Budaörs – Piktortégla-üregek – Hármashatár – Makkosmária – János-hegy – LIBEGŐ!

 
2008. március 29-én, szombaton: Börzsöny

Találkozó: 7 órakor az Örsön, a Gombánál

Útvonal: Drégelyvár vasúti megálló – Drégelyvár, Várhegy – Dr. Korányi Frigyes-pihenő – Bernecebaráti

 
Hírek, információk:

A részvételi díj kircsinként és fejenként 1.000 Ft, de testvéreknek kircsinként és fejenként 100 Ft kedvezmény. Hozni szenya és innya egész napra, bérlet, diákigazolvány. Hazaérkezés általában estefelé az Örsre. Ha a szülő külön nem jelzi, a gyerekek az Örsről önállóan elindulnak (remélhetőleg hazafelé…).

Akinek van e-mail-címe, és a továbbiakban is szeretne értesítést kapni a kircsikről, kérjük, hogy küldjön egy e-mailt a Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. Az iwiw-en „Gázoló Budapest-Esztergom” néven felveheted ismerőseid közé a Gázolót és a Gázolót bejelölőket.

 
Továbbra is nagy lelkesedéssel várunk Benneteket közös eltévedéseinkre, árkon-bokron gázolásainkra, dagonyázásainkra. Csáó: