Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Archívum
gazdasági Rádió: Minden magyar javaslat bekerült az uniós munkatervbe
2009 június 28. (vasárnap) 22:44
MTI, Gazdasági Rádió
Minden magyar kezdeményezés belekerült abba az uniós munkatervbe, amelyet az EU soros elnökségét 2010-től három féléven át adó három ország képviselői elfogadtak, madridi megbeszélésükön - közölte az MTI-vel Iván Gábor külügyi államtitkár.
Spanyolország, Belgium és Magyarország európai ügyekért felelős külügyi államtitkárai elfogadták azokat a szakpolitikai tennivalókat és célokat, amelyekről a három tagállam szakértői az elmúlt közel egy év során folytattak egyeztetéseket. A munkaterv az unió politikai napirendjén szereplő valamennyi kiemelt kérdéssel foglalkozik, s magyar javaslatként belekerült a gyermekszegénység elleni fellépés, a Duna-program, a vízpolitika, a kulturális sokszínűség és a roma integráció ügye is.
A 2011. június 30-ig tartó időszak egyik fontos feladata lesz az unió következő hétéves költségvetésének elvi előkészítése. A három ország egyaránt úgy képzeli el ennek menetét, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben először a politikai célokat tűzzék ki, s ezekhez rendeljék hozzá magát a költségvetést - mondta az államtitkár. Hozzátette: valószínűleg a magyar elnökség alatt indul meg a 2013 utáni többévi pénzügyi keretek vitája. Ez rendkívül jelentős és összetett kérdés, érzékenységeket sértő viták sem zárhatók ki, például a kohéziós és a mezőgazdasági politika jövőjéről, vagy arról a kérdésről, hogy mennyit fordítson az EU a közös költségvetésből kutatásfejlesztésre, energiapolitikára, szomszédságpolitikára.
A tagállamok állam- és kormányfői elhatározták a múlt pénteken Brüsszelben, hogy új pénzügyi felügyeleti rendszert kell létrehozni Európában. Az ezzel kapcsolatos jogszabályokat is a spanyol-belga-magyar trió idején kell megalkotni. E trió idején fogadják majd el a tagállamok az EU új versenyképességi stratégiáját is, amelynek egyszerre kell segítenie az unió versenyképességét és megőriznie a szociális modell alapelveit.
Az államtitkárok áttekintették és megerősítették Madridban a trió kommunikációs stratégiáját is. A spanyol-belga-magyar trió - az unió történetében először - közös logót alkalmaz majd, félévenként változó nemzeti elemmel.
Címkék: cikk nemzetközi