Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Archívum
Népszava online: Egyelőre nem látszik, hogy a kormányzat miként fogja kezelni a helyzetet
2009 augusztus 17. (hétfő) 11:57
Szegénységbomba ketyeg Magyarországon, néhány éven belül jelentősen nőhet a szegények száma az országban, és egyelőre nem látszik, hogy a kormányzat miként fogja kezelni a helyzetet - mondta Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója az MTI-nek a budapesti Sziget fesztiválon működő Civil Szigeten.
A kormányzat és az államigazgatás nincs felkészülve az egyre növekvő szegénység kezelésére. A kormány szembe megy a folyamatokkal: az elmúlt egy-másfél évben szigorították, szűkítették a segélyezési rendszert, ahelyett, hogy a válság hatásaira való tekintettel erős szociális hálót tartanának a lecsúszóknak - mondta Márton Izabella.
Nem látható, hogy van-e elegendő pénz és kormányzati akarat ennek a kérdésnek a kezelésére. Az elmúlt időszak egyetlen próbálkozása, a krízisalap sem jelent tartós és jelentős segítséget a rászorulóknak - hangsúlyozta az igazgató.
"Nagyon leegyszerűsített és félrevezető hozzáállás, hogy először a gazdaságot kell talpra állítani és ezután a gazdasági növekedésből pénzt lehet pumpálni a szociális ellátórendszerbe is. Addigra ugyanis bizonyos társadalmi csoportok vagy rétegek annyira lemaradnak, hogy esélyük sem lesz arra, hogy visszakapaszkodjanak vagy sokkal többe kerül majd ezeket a károkat helyrehozni" - magyarázta.
A legutóbbi, 2007-es hivatalos adatok szerint a magyar lakosság körülbelül 13 százaléka él szegénységben. Ezzel Magyarország európai összehasonlításban nem áll a legrosszabb államok között, a gyerekszegénységet tekintve azonban sokkal rosszabb a helyzet: minden ötödik magyar gyerek ugyanis szegénységben él - mondta a szakértő.
A húsz százalékos gyerekszegénység azért is riasztó, mert azok, akik nélkülözésben nőnek fel, nagy eséllyel felnőttként is szegények maradnak - fűzte hozzá.
Komoly problémát jelent az is, hogy a válság hatására egyre többen veszítik el munkájukat, így kérdés, hogy közülük hányan csúsznak majd le. A szegénység így egyre jobban fenyegeti az alsó középosztályt - mutatott rá. Márton Izabella szerint rendkívül súlyos következményei lehetnek annak is, ha nem lesznek jelentős lépések a romák integrációja terén Magyarországon.
Ha nem történik érdemi változás ezen a három téren, akkor Magyarországon néhány éven belül "szegénységbomba" robbanhat, drasztikusan nőhet a szegények száma - hangsúlyozta az igazgató.
A Magyar Szegénységellenes Hálózat 2004-ben alakult. A szervezetnek mára mintegy száz - országos és regionális szintű - tagszervezete van. A hálózatot olyan civil szervezetek alkotják, amelyek a szegénység csökkentése érdekében dolgoznak, de vannak szegénységben élők is a tagok között. A hálózat céljai között szerepel a szegényeket segítő jogszabályalkotás befolyásolása, a szemléletformálás és a szegénységben élők társadalmi részvételének ösztönzése.
A Magyar Szegénységellenes Hálózat másodjára képviselteti magát a Szigeten. 2005-ös tapasztalataikat felhasználva céljuk az, hogy érzékenyebbé tegyék a fiatalokat a szegénység témája iránt.
 
MTI