Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Sajtó Olvastuk, láttuk, hallottuk MTI: Az új tanév rendje - Október 14-ig kellene felmérni a fejlesztendő diákok körét
MTI: Az új tanév rendje - Október 14-ig kellene felmérni a fejlesztendő diákok körét

MTI

Oktatás-jog | Budapest, 2011. május 19., csütörtök (MTI)

A tervek szerint az általános iskoláknak október 14-ig kellene felmérniük azoknak az első évfolyamos diákoknak a körét, akiknek az esetében az óvodai jelzések vagy a tanév kezdete óta szerzett tapasztalatok alapján hangsúlyosabban kell támogatni az alapkészségek fejlesztését és indokolt diagnosztikus fejlődésvizsgáló alkalmazása.

A következő tanév rendjéről szóló, a kormany.hu oldalon közzétett rendelettervezet szerint erre a tanulók eltérő ütemű fejlődéséből, fejlesztési szükségleteiből fakadó egyéni hátrányok csökkentése, továbbá az alapkészségek sikeres megalapozása és kibontakoztatása érdekében van szükség.

Az igazgatók 2011. október 28-ig jelentik az Oktatási Hivatalnak (OH) - az általa meghatározott módon - az érintett tanulók létszámát. Ezt követően 2012. április 16. és június 30. között hatósági ellenőrzés keretében kellene elvégezni a sajátos nevelési igény megállapítására jogosult, a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok működési feltételeinek vizsgálatát. A vizsgálatot az OH szakmai irányításával a kormányhivatalok folytatják majd le.

A diagnosztikai vizsgálatról szóló elképzelés már szerepelt a közoktatási törvény tavaly decemberben nyilvánosságra hozott változatában. Eszerint a sajátos nevelési igényre és a különleges bánásmódra való jogosultságot a pedagógiai szakszolgálatként működő szakértői bizottságok állapítanák meg a közoktatási intézmény, a szülő és más, jogszabályban meghatározott fél kezdeményezésére. A vizsgálaton való részvétel a gyermek és a szülő számára kötelező, annak útiköltségét a társadalombiztosítás a szülő részére megtéríti, s a vizsgálatot legalább évente meg kell ismételni addig, amíg a gyermek, tanuló minősítése fennáll.

Kezdetben utazó bizottság végzi a vizsgálatot, később vizsgálati eszközökkel felszerelt diagnosztikai kisbusz járná a településeket.

A 2011/2012. tanév rendjéről szóló rendelettervezetről május 24-én tárgyal a Közoktatáspolitikai Tanács.

bog \ bám

MTI 2011. május 19., csütörtök 5:23