Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Sajtó Rólunk, tőlünk A Népszabadság cikke a szécsényi kistérségben elindult a Gyermekesély programról
A Népszabadság cikke a szécsényi kistérségben elindult a Gyermekesély programról

A szécsényi kistérségben elindult a Gyermekesély program, amelynek célja a szegénységben élő családok számának csökkentése, a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsőséges formáinak felszámolása, a térségben élő gyerekek életkörülményeinek és esélyeinek javítása – a helyi döntéshozók és szakemberek együttműködésével.

Eredeti cikk:

Eredeti cikk:

A kistérségi program újabb fejleménye, hogy további egy településen, a magyargéci gyerekházban is megkezdődött a kisgyerekek korai képességgondozását célzó program. Ilyen gyerekházak már októbertől működőnek Rimócon és Varsányban.

A program négy fő célkitűzése a gyerekek fizikai, értelmi és szociális fejlődésének elősegítését célozzák meg; tanulási, nyelvi képességfejlődésük biztosítása, egészségi állapotuk javítása, szociális és érzelmi fejlődésük előmozdítása, valamint a családok és közösségek segítése. A program az adott településeken a 0–6 éves korú gyerekeket és szüleiket segíti, illetve a jelenleginél hatékonyabb eszközökkel mozdítja elő a gyerekek fejlődését életük legkorábbi időszakában. A gyerekházak délelőtt vannak nyitva, a szülők igényeinek megfelelően most már minden hétköznap. A ház szolgáltatásait minden 0–6 éves korú gyermeket nevelő család térítésmentesen igénybe veheti mind a három településen.

A Gyermekesély program lehetőséget teremt szakmai találkozókra a szociális szakemberek és a pedagógusok számára is. Az oktatás területén január 17-én az Endrefalvai Általános Iskolában került sor az első pedagógusoknak szóló találkozóra, ahol szó esett a vendéglátó iskola által már alkalmazott, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek esélyeinek javítását célzó pedagógiai módszerekről. A program keretén belül elérhető módszertani bemutató a „Nyelv és kommunikáció fejlődés kora gyermekkorban” címmel, melyet minden gyermekekkel foglalkozó szakembernek ajánlunk.