Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Sajtó Olvastuk, láttuk, hallottuk MTI: Ombudsman: harmonizálni kell a jogszabályokat a szakellátásban nevelkedő gyermekek érdekében
MTI: Ombudsman: harmonizálni kell a jogszabályokat a szakellátásban nevelkedő gyermekek érdekében

MTI

Ombudsman-gyermekvédelem | Budapest, 2011. június 6., hétfő (MTI)

A gyermekvédelmi törvény és a közigazgatási eljárási törvény rendelkezéseinek harmonizálását kéri Szabó Máté ombudsman az illetékes miniszterektől a szakellátásban nevelkedő gyermekek jogbiztonsághoz és védelemhez való jogának érvényesülése érdekében - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a gyerek mindenek felett álló érdeke azt kívánja, hogy a sorsát érintő kérdésekről a hatóság körültekintően, minden körülményt mérlegelve, a jogszabályok egyértelmű rendelkezéseinek megfelelően, a lehető legrövidebb időn belül hozzon döntést.

Szabó Máté a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedők helyzetét vizsgálva megállapította: a mai állapotok nem ezt a követelményt tükrözik, "túllépett eljárási határidőkkel, a bürokratikus szemlélet megnyilvánulásaival találkozott", ami sérti a jogbiztonságot és a gyermekek védelemhez való jogát.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az indokoltnál és a jogszabályban előírtnál jóval tovább tart a 3 év alatti gyerekek ideiglenes elhelyezése a gyermekvédelmi szakellátás intézményeiben. "Az eljárásra vonatkozó jogszabályok bonyolultak, ugyanakkor a szabályozás az elhelyezési eljárásban közreműködő szervek (gyámhivatal, gyermekvédelmi szakszolgálat, szakértői bizottság) bürokratikus eljárását helyezi a középpontba " - állapította meg az ombudsman. Tisztázatlan a gyermekvédelmi szakszolgálat és a gyermekvédelmi szakértői bizottság szerepe és funkciója a közigazgatási eljárásban, amelynek határidői egyébként túlságosan hosszúak - fűzte hozzá.

Szabó Máté arra kérte a megyei szociális és gyámhivatalok vezetőit: vizsgálják meg, mi okozza az eljárási határidők elhúzódását. Válaszaikból az ombudsman azt állapította meg, hogy "a késedelmeket nemcsak a gyámhivatalok mulasztására, hanem az eljárást meghatározó jogszabályok ellentmondásos rendelkezéseire is vissza lehet vezetni".

A biztos ezért azt javasolta a nemzeti erőforrás miniszternek, illetve a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, hogy kezdeményezzék a gyermekvédelmi törvény és a közigazgatási eljárási törvény rendelkezéseinek harmonizálását, a hatáskörök és feladatok egyértelmű elhatárolását.

Az ombudsman a nemzeti erőforrás minisztertől az egységes joggyakorlat kialakításán túl azt is kérte, hogy teremtse meg a szakértői bizottságok működésének személyi és anyagi feltételeit - olvasható a közleményben.

bpzs \ bri

MTI 2011. június 6., hétfő 11:23

Címkék: cikk hír