Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

MTI: Járóka Lívia: a romáknak is tenniük kell az integrációért

MTI

EU-Magyarország-kisebbségek | Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2011. június 17., péntek (MTI)

Felerészben maguké a romáké a felelősség az integráció sikeréért - vélekedett Járóka Lívia európai parlamenti képviselő egy pénteki osztrák napilapban megjelent interjúban.

A szegénység nem hagyomány, hanem állapot, amelyből mindenki ki akar kerülni - szögezte le a néppárti uniós képviselőcsoporthoz tartozó, fideszes politikus, az Európai Parlament egyetlen roma tagja. "Másrészről az integráció nehéz, hosszú folyamat, amelynek két oldala van" - tette hozzá a Der Standardnak nyilatkozva.

A képviselő úgy vélekedett, a sikerért a felelősség tíz százalékban terheli az Európai Uniót, húsz-húsz százalékban a kormányokat és a helyi hatóságokat, és felerészben magukat a romákat. "Ezért kell legyőznünk a reménytelenségből eredő apátiát" - jelentette ki.

Járóka a készülő európai romastratégiáról többek között elmondta, hogy az egy újfajta ellenőrzési mechanizmust tartalmaz.

Az Európai Bizottság és az Európai Alapjogi Ügynökség közvetlenül beterjesztésük után értékeli a nemzeti romastratégiákat, egységes és összehasonlítható mutatók alapján, s a későbbiekben évente jelentést tesznek a végrehajtásról a többi uniós intézménynek. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy a nemzeti akciótervek összehangoltak legyenek és hogy a kormányok cselekvésre kényszerüljenek - mondta a képviselő. Járóka Lívia szerint egy sokoldalú és hosszútávú stratégia jöhet létre. Az európai szintű romastratégia a magyar uniós elnökségi félév egyik fő célkitűzése. Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára szerdán Párizsban az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, kilencvenkilenc százalékban biztos, hogy a tagállamok állam- és kormányfői a félévet lezáró június 24-i értekezletükön elfogadják a keretstratégiát.

kpk \ krg

MTI 2011. június 17., péntek 11:01