Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

A "Gyerekesélyek Magyarországon" c. jelentésről
Fordulópont 47.

Helyzet és esély a „Gyerekesélyek Magyarországon” kutatás kapcsán

Fordulópont 47, 2010/1, 17-23 pp. | Szávai Ilona

Bővebben ld.: fordulopont.hu

 

 

 

***

Mentor Magazin

Legyen jobb a gyerekeknek

Aktuális | MM | XII. évf. 2010/03

"Gyerekesélyek Magyarországon" címmel vaskos tanulmánykötetet mutattak be március közepén a Magyar Tudományos Akadámián.

Bővebben ld.: Mentor Magazin (22. oldal)

***

 Civil Rádió

Kapocs | 2010.03.16.

Interjú Darvas Ágnessel a Civil Rádió Kapocs című műsorában.

Letöltés Beágyazás Embed this video on your site

***

 Duna TV

Nem foglalkozunk eleget a gyermekszegénységgel
Elkészült az első magyarországi jelentés a gyermekszegénységről.

Híradó/Életmód | Papp Klári | 2010.03.17.

Elkészült az első magyarországi jelentés a gyermekszegénységről. A Gyerekesélyek Magyarországon című tanulmány egyik szerzője, Ferge Zsuzsa. A szociológus szerint a társadalom nem foglalkozik eléggé a gyermekszegénységgel és csak keveset tesz ellene.

Bővebben ld.: Duna TV

***

MR1-KOSSUTH Rádió

Sok család elindult a lejtőn 2009-ben

Hírek | Itthon | Diós Judit | 2010.03.17.

MR/Pintér ZsoltTavaly tovább romlott a családok és a gyerekek helyzete – állítja Ferge Zsuzsa szociológus, annak a bizottságnak a vezetője, amely a Legyen jobb a gyermekeknek nemzeti stratégia végrehajtását értékeli. A testület szerint az Út a munkához program jelenlegi formájában fenntarthatatlan.

Az adás meghallgatható itt: mr1 Kossuth

 

***

 Klubrádió

Falura ment a szegénység

Hírek/Reggeli gyors | 2010.03.18.

Először van pontos adat a szegénység falusi és városi megoszlására vonatkozóan. A Gyerekesélyek Magyarországon című kötetből kiderül, hogy míg a gazdaságilag fejlett Nyugat-Európában: Angliában, Hollandiában a gyerekszegénység városi jelenség, Kelet-Európában, így Magyarországon is falura ment a szegénység – mondta Ferge Zsuzsa szociológus a Reggeli Gyorsban.

Az adás meghallgatható itt: Klubrádió

***

 Inforádió

Legyen jobb a gyermekeknek! - Program van, eredmény nincs

Belföld | 2010.03.18.

Nem segített eléggé a kicsiken a "Legyen jobb a gyermekeknek!" elnevezésű nemzeti stratégia. Sőt, egy részük helyzete romlott, állapította meg a programot értékelő bizottság elnöke. Ferge Zsuzsa szerint a gyermekellátás nem követte az inflációt és a körülményeket.

Az adás meghallgatható itt: InfoRádió

***

 fn.jpg

Út a munkához: út a semmibe

Belföld | BI | 2010.03.17.

fn.huA rendszerváltás óta nőtt a gyerekszegénység, a válság ráadásul további terheket rótt a - főleg kétgyermekes - családokra. A gyermekszegénység elsősorban a falukra koncentrálódik. A kormányzati intézkedéseknek csekély eredményei vannak, az Út a munkához program kifejezetten káros lépés volt – derül ki egy most megjelent tanulmányból.

 

Az Országgyűlés 2007 májusában fogadta el a "Legyen jobb a gyermekeknek!" Nemzeti Stratégiáról 2007-2032 szóló határozatot. A törvényhozás ebben felkérte a kormányt, hogy hozzon létre egy - a Nemzeti Stratégia végrehajtását segítő, követő és értékelő - monitoring bizottságot a szociális szakmai és civil szervezetek és az egyházak bevonásával.
A testület évente egyszer átfogó jelentést készít a Nemzeti Stratégia végrehajtásának tapasztalatairól. A Gyerekesélyek Magyarországon. "Legyen jobb a gyermekeknek!" Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának 2009. évi jelentése ezekről a tapasztalatokról ad számot.
„Ma a társadalom egynegyede gyerek, de mindannyian felnőnek, s ők fogják alkotni a jövő felnőtt társadalmát” – hívta fel a figyelmet a triviális igazságra Ferge Zsuzsa, a Gyerekesélyek Magyarországon című kötet bemutatóján. A szociológus hozzátette, ha a gyerekek szegénységben, rossz egészségügyi körülmények között, éhezésben, rossz iskolákban nőnek fel, az a jelenleginél is súlyosabb feladatokat ró a majdani társadalomra.

Bővebben ld.: fn.hu

***

MNO Magyar Nemzet Online

 

„A gyermekekből áll a holnap társadalma”

Belföld | MNO - BL | 2010.03.17.

Bemutatták a Gyerekesélyek Magyarországon című kötetet, amely a Ferge Zsuzsa szociológus által vezetett Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság 450 oldalas jelentését tartalmazza.

Bővebben ld.: MNO Magyar Nemzet Online

***

 galamus.jpg

Gyerekesélyek Magyarországon - könyvbemutató

Hírek | MTI | 2010.03.17.

Bővebben ld.: Galamus-csoport