Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Sajtó Rólunk, tőlünk MTI: A gyermekszegénység elleni programról tájékozódott Szűcs Erika
MTI: A gyermekszegénység elleni programról tájékozódott Szűcs Erika
Szűcs ErikaA gyermekszegénység elleni kísérleti program keretében működő varsányi gyerekházba látogatott kedden Szűcs Erika szociális miniszter és Korózs Lajos államtitkár.
Az itteni tapasztalatok alapján 2010 után további öt hátrányos helyzetű kistérségben vezetik be a családokat segítő programot - mondta el Simon Mihály koordinátor, aki Ferge Zsuzsa szociológus társaságában számolt be az eredményekről a miniszternek.

Simon Mihály arról beszélt, hogy a kísérleti program egyik eleme az óvodai és iskolai beilleszkedést segítő gyerekház. Az intézményt az különbözteti meg a bölcsődétől vagy az óvodától, hogy itt 18 hónapostól öt éves korig fogadják a gyerekeket, és a kicsik együtt lehetnek a szüleikkel. Fogadják azokat a gyerekeket is, akik a férőhely hiánya miatt kiszorulnak az óvodából.

A program következő eleme az iskolát célozza meg, azt akarják elérni, hogy a diákok továbbtanuljanak, illetve ne morzsolódjanak le, és így nagyobb esélyük legyen munkába állni. A szécsényi kistérségben tíz iskolában öt iskolai koordinátor dolgozik. Olyan hiányzó szolgáltatásokat szerveznek, mint napközi, táborok, szakkörök, amelyeket a szülők zöme nem tudna megfizetni. Tantestületi továbbképzések is zajlanak a program keretében, itt a témák között van az antidiszkrimináció vagy a differenciált óraszervezés. Működtetnek iskolai klubokat is a csellengőknek, tanodát a lemorzsolódással fenyegetett diákoknak.

A programot komplex segítő hálóként akarják működtetni, ezért munkaerő-piaci programba vonják be a munka-, illetve iskolai végzettség nélküli szülőket. Húsz állástalan már munkába állt a program keretében, és bejegyzés előtt áll az a szociális szövetkezet, amely különböző ágazatokban szolgáltatóként, profitot termelőként, illetve önellátóként működik majd.

A program anyagi hátterét 2008 novemberétől egy norvégiai pályázat biztosítja.
 
(MTI)