Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Sajtó Olvastuk, láttuk, hallottuk Mezőcsáti kistérség - Rozsály: A „látó út”
Mezőcsáti kistérség - Rozsály: A „látó út”

Számos érdeklődő vett részt a mezőcsáti és a hevesi kistérségből a TÁMOP 5.2.3. kiemelt projekt előkészítésének keretében megvalósuló szakmai napon Rozsályban. 2010. június 18-án kicsit borongós időben, de kíváncsisággal telve indultunk ismerkedni – meg hogy esetleg átvegyük jó gyakorlataikat - Szabolcsba egy önellátó nagyközséggel.

hirek_rozsaly_01

A rendszerváltást követően jelentős nagyságú termőföld került a község tulajdonába, melyet a mai napig az önkormányzat és egy alapítvány hasznosít - szem előtt tartva, hogy „földet el nem adunk, mert csak így tudunk munkát biztosítani.” A 90 ha nagyságú területet saját gépekkel művelik, mely utóbbiakkal a rászorulókat is segítik a földmunkálatokban, miként a szociális minisztérium földprogram pályázatain nyert vetőmaggal és palántával is. Ennek eredményeképpen több cigány család is uborkát vagy burgonyát termeszt. A gazdasági udvarban minden olyan tevékenységgel találkozhattunk, ami szükséges egy jól működő gazdaság fenntartásához. Sertéstenyésztés és vágás, lótartás, gépjavítás és karbantartás, fatelep, viakolor és beton kerítésoszlop-gyártás. Halomban áll a gallybálázó géppel - máshol hulladékként kezelt - metszési nyesedékből előállított fűtőanyag, melyet a közintézmények fűtésére használnak. Az előállított termékeket elsősorban a településen használják fel, illetve értékesítik.

hirek_rozsaly_02hirek_rozsaly_03

A telepen felépített szabadtéri „konferenciateremben” alkalmunk volt elfogyasztani egy igen ízletes ebédet a helyi alapanyagokból, természetesen helyi gyümölcsből készült házi pálinka kíséretében. A fából épült - lekvárfőzésre, kenyérsütésre, füstölésre és bográcsolásra való - kemencés ház családi vagy munkahelyi összejövetelek színteréül is szolgál. Az ország alig 800 lakosú legkisebb nagyközsége kiterjedt intézményi hálózattal rendelkezik, van általános iskolája, óvodája, idősek napközi otthona, orvosi rendelője, védőnői tanácsadó, gyógyszertár, szociális központ, tájház, teleház, helyi kábeltévé, rendőrség és a tanulók számára ingyenes közétkeztetés. A kisebb-nagyobb gondok ellenére a község első embere, Sztolyka Zoltán polgármester bizakodó, a lehetőségekhez mérten (talán azokon is túl), előre tekint és mindenből a maximumot akarván kihozni „menedzseli”– az elődje által elkezdett módszerekkel – immáron négy éve a települést.

Lásd még: www.rozsaly.hu, www.helyipiac.hu.

(Széki Zsuzsanna)