Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM
A Ferge Zsuzsa vezetésével 2005 vége óta működő MTA Gyerekszegénység Elleni Programiroda 2011. szeptember 15-én megszűnt.
A Programiroda tevékenysége ezen a "régi" honlapon érhető el.


A volt munkatársak egy része alapította meg a GYERE Gyerekesély Közhasznú Egyesületet.
Munkánkról itt tájékozódhat.
Címlap
Mezőcsáti kistérség - Sporttábor 2010, Tiszadorogma

A Mezőcsáti Kistérség egyik legkisebb településén, Tiszadorogmán élő gyermekek július utolsó hetében egy 7 napos ingyenes sporttáborban vehettek részt, mely a TÁMOP-6.1.2/A/09/1-2009-0068 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Tiszadorogmán c. pályázat keretében valósult meg.

Indulunk a strandra

Indulunk a strandra

A tábornak a jelenleg sajnos üresen álló iskola épülete adott otthont. A változékony időjárás ellenére, sikerült tartalmas programokkal megtölteni a tábor mindennapjait.
Az első napon mindenkinek sikerült beilleszkednie és elhelyezkednie. Délután érdeklődve vettek részt az elsősegély tanfolyamon és sokan kipróbálták, hogy milyen is valójában az újraélesztés, persze csak próbababán, majd az érdeklődők részt vettek egy igazi jóga órán is. A vacsora után felálltak a csapatok és elkezdődtek a reggeli és esti foglalkozások alatti - egész hetet végigkísérő - sportjátékok (foci, röplabda, tollas… stb.). A következő napon a borús idő ellenére kerékpárral indultunk el a kb. 10 km-re lévő tiszacsegei strandra. A Tisza gátján haladva mindenki megcsodálhatta az ártéri élővilág változatos növénytakaróját, és a madárvilágot. a vissza utat már busszal tettük meg, mivel az esőfelhők beváltották a nem várt ígéretüket. A szerdai napon benti programok folytak az egész napos esőzés miatt. A délelőtti egészségügyi vetélkedőn összemérhették magukat a csapatok. Délután kézműves foglalkozásokra került sor a humánszolgáltató munkatársai közreműködésével, amit a Borsodi Mezőség madárvilágáról szóló vetítéssel egybekötött előadás követett a Mezőség természetvédelmi őre Seres Nándi előadásában. Csütörtökön ellátogattunk a Nyíregyházi Állatparkba, ahol találkozhattunk a földön élő legjellegzetesebb állatfajokkal. Mindenkinek maradandó élmény volt a fókák tánca, vagy a cápák látványa. A következő nap elég mozgalmasra sikerült, hiszen délelőtt volt az egész héten várt akadályverseny ahol a faluban (útvonal térkép segítségével) kellet a csapatoknak leküzdeniük a szellemi és ügyességi akadályokat. Délután a sikeres versengés után ismét kerékpárral keltünk útra a gáton Tiszakeszi irányába ahol a megérkezés után mindenki elfogyaszthatta a megérdemelt frissen sült pizzáját. Ez már hosszabb út volt, közel 40 km, de mindenki megerőltetés nélkül bírta a túrát. Persze másnap is, amikor Tiszabábolna holtágát látogattuk meg – szintén kerékpárral -, ahol lehetőség volt strandolásra, kenuzásra és persze mindenki kipróbálta a csónaktúrát miközben bepillantást nyerhetett a vízi élővilág rejtelmeibe. A délután az esti bemutató műsorokra való készülődéssel és a „heti élményeim” rajz elkészítésével telt el. A tábor fotóiból készült, szülőkkel közösen megtekintett vetítés után meggyújtottuk a tábortüzet, és mindenki fölléphetett a kisebb-nagyobb előadásával. Az utolsó nap sem múlhatott el maradandó emlékek nélkül, úgyhogy elutaztunk a Zsóry strandra ahol a hetedik napon is fáradhatatlanul bírták reggeltől késő délutánig az aktív strandolást.
Feledhetetlen hetet tölthettek el együtt a dorogmai gyerekek, mely során megismerhették a szűkebb és tágabb környezetünket mindennapos aktív sportolással egybekötve. Reményeink szerint az elkövetkező szünidőkben is sor kerülhet hasonló programokra, melyet a gyerekek már most terveznek és nagyon várnak.

(Széki Zsuzsanna, kistérségi programmunkatárs)

Elsősegély nyújtás

Elsősegély nyújtás

A strand

A strand

Egészségügyi vetélkedő, C-vitamin csapat

Egészségügyi vetélkedő, C-vitamin csapat

Egészségügyi vetélkedő, Fogtündérek

Egészségügyi vetélkedő, Fogtündérek

A focimeccs

A focimeccs

Az állatpark

Az állatpark

Indul az akadályverseny

Indul az akadályverseny

Utolsó vacsora a szabadban eltöltve

Utolsó vacsora a szabadban eltöltve

A nagyobb képeket megtekintheti fotógalériánkban.