Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Sajtó Rólunk, tőlünk Ferge Zsuzsa vehette át az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát
Ferge Zsuzsa vehette át az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát

UNICEF

"Az UNICEF nagyrabecsülésének jeléül küldöm Ferge Zsuzsának ezt a virágcsokrot. Legyen ez egy szebb világ reményének jelképe, amelyet szeretetünkkel és gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára."

Így szól az az üzenet, amelyet Roger Moore, az UNICEF jószolgálati nagykövete küld az UNICEF Nagyrabecsülésének Csokra mellé ...

Sajtóközlemény

"Az UNICEF nagyrabecsülésének jeléül küldöm Ferge Zsuzsának ezt a virágcsokrot. Legyen ez egy szebb világ reményének jelképe, amelyet szeretetünkkel és gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára."

Így szól az az üzenet, amelyet Roger Moore, az UNICEF jószolgálati nagykövete küld az UNICEF Nagyrabecsülésének Csokra mellé. A csokrot olyan magánszemélyek, intézmények vagy szervezetek kapják, akik/amelyek különösen sokat tesznek a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséért, jogaik érvényesüléséért.

Az UNICEF Magyar Bizottsága azért adományozta Ferge Zsuzsának a csokrot, mert a szociológus több évtizednyi munkásságával, könyveivel, cikkeivel és nyilatkozataival nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekszegénység kérdései bekerüljenek a közbeszédbe és megkerülhetetlenek legyenek a politika számára.

Kutatásaival módszeresen feltérképezte a társadalmi egyenlőtlenségeket, a magyarországi szegénységet és központi szerepet játszott a Gyermekszegénység elleni Nemzeti Program kidolgozásában.

Az UNICEF Magyar Bizottsága 12. alkalommal ítélte oda a Nagyrabecsülés csokrát.

A virágcsokrot először az UNICEF fennállásának 50. évfordulója alkalmából, 1996-ban adományozta a nemzetközi szervezet. Akkor a világ számos neves személyisége, így Margit dán királynő, Fabiola belga királyné és a thaiföldi hercegnő részesült a kitüntetésben.

Magyarországon a csokrot az UNICEF Magyar Bizottsága ítéli oda. Az első jutalmazott 1996-ban Boda Domokos szegedi gyermekgyógyász professzor volt, aki az 1950-es évek közepén különösen sokat tett a hazai gyermekbénulás-járvány felszámolásáért.

90-es években a magyar védőnői szolgálat a csecsemők anyatejes táplálásának népszerűsítéséért, a Magyar Rádió ifjúságvédelmi műsoraiért kapta meg a csokrot. Göncz Árpádnét az értelmi fogyatékos gyermekekért végzett munkája elismeréséül tüntette ki az UNICEF.

A gyermekek és az ifjúság érdekében működő intézmények közül megkapta az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát a pécsi Gandhi Gimnázium és a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár.

Néhány évvel ezelőtt a gyermekek körében oly népszerű Kaláka együttest tüntették ki, Halász Juditnak pedig személyesen Roger Moore nyújtotta át magyarországi látogatása során a csokrot.

Az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát kedden, egy gyerekkoncert keretében Halász Judit, az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövete adja át Ferge Zsuzsának.

Sajtóvisszhang

Népszava
hvg.hu
InfoRádió
FigyelőNet
fmh - Fejér Megyei Hírlap
Propeller
atv.hu
KultúrPart
hír24
Galamus-csoport
kivi.hu
Blikk.hu
.......

Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa