Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Az Utazó gyermekorvosi szolgáltatás és a Zaránki Ifjúsági Pont

A Gyerekesély Iroda 7 fővel kezdte meg működését 2010. november 1-től, a Hevesi Kistérség Többcélú Társulása Munkaszervezetén belül.

A 24 programelem közül az Utazó gyermekorvosi szolgáltatás és a Zaránki Ifjúsági Pont címet viselő programelemek kerültek az elsők között bevezetésre.

 

Utazó gyermekorvosi szolgáltatás

Az egészségügyi szolgáltatás elindítását több személyes találkozó előzte meg a programhoz csatlakozó települések képviselőivel, valamint a szaktanácsadást végző gyermekorvosokkal, védőnőkkel. A program elindításához szükséges szerződések és dokumentációk begyűjtése összehangolt csapatmunkát igényelt. 

A teendők a következők voltak:
1. szerződéskötések:

• Községi Önkormányzatokkal a Védőnői Tanácsadó bérbeadásáról

• A programban résztvevő gyermekorvosokkal, védőnőkkel

• Felelősségbiztosítási szerződés bekérése a gyermekorvosoktól

• ÁNTSZ engedélyei

2. Telephelyenkénti gyermekorvosi szaktanácsadás idejének beosztása, hirdetmények elkészítése, telephelyek szerinti bélyegzők elkészíttetése

3. Orvosi elemi vizsgálati eszközök beszerzése a Védőnői Szolgálatokhoz

4. December hónapban szakmai konzultációk a településeken a háziorvosok, gyermekorvosok és védőnők részvételével

5. 2011. január 1-től  az Utazó gyermekorvosi szolgáltatás beindítása a kistérség 15 településén, 5 gyermekorvos és 13 védőnő részvételével

A védőnőktől eddig beérkezett információk szerint a kisgyermekes családok körében egyre népszerűbb ez a szolgáltatás.

Zaránki Ifjúsági Pont

Az Ifjúsági Pont 2010. december 1-től, 3 fővel kezdte meg működését. A minimálisan négy napon- hét közben és egy hétvégi napon- 4-4 órában nyitva tartó Információs Pont célja: „segítséget nyújtani a kistérségben élő fiataloknak és családjuknak a mindennapi életük során felmerülő problémáik megoldásában, információs igényeik kielégítésében”.

Szolgáltatásaink: Játszóház, felzárkóztatás és tehetséggondozás, különböző szabadidős programok szervezése.

Az Ifjúsági Pontnak helyet adó Művelődési Házban gyerekek, szülők és a programszervezők jelenlétében átadásra kerültek azok a játékok, amelyek segítik a programok lebonyolítását. Az épület felújításra és átalakításra szorul. A felújítási munkálatokat a szakemberek megkezdték, melyek befejezéséig egy helyiség áll rendelkezésre a fiataloknak.