Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Idesüss!
Kulcsszó keresése: Összesen 202 találat van.
Címke: országos program Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

 

Krónika | Suri Szilvia |  Király Erzsébet | 2010. május 23.

Kormányprogram: negatív és pozitív szakértői vélemények

Az általunk megkérdezett szakértők hiányolják, hogy a segélyezés új rendszerét nem vázolja fel a benyújtott kormányprogram. A Kórházszövetsége elnöke viszont elégedett az egészségügyi rész terveivel.

Az otthonteremtés támogatása, a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése és testnevelési óra naponta - ezeket is megemlíti a kormányprogram szociális kérdésekkel foglalkozó része. A szavak ellentétben állnak a tettekkel, azaz a kormányprogram az intézkedésekkel - mondta Ferge Zsuzsa szociológus, aki a célkitűzésekkel egyetért, csak a prioritásokat hiányolja a szombaton benyújtott kormányprogramból.

Bővebben ld.: MR1-Kossuth Rádió

A Krónika adásában Ferge Zsuzsa véleménye meghallgatható itt (4:05-től): MR1-Kossuth Rádió hangtára

2010 május 23. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Krónika | Nánási Anikó | 2010.05.18.

Családi pótlék helyett jegyzői védelem?

Még nem tudni, hány gyereket érintene az a tervezett változtatás, hogy aki sokat hiányzik, annak a szülei természetben kapnák a családi pótlékot. Az új kormány kötelezővé tenné a jegyzői védelmet.

... A Magyar Tudományos Akadémia gyermekprogramjának munkatársa, Darvas Ágnes úgy látja, nem a szülők jogainak csorbításával, a családi pótlék büntetésre való felhasználásával kellene elérni, hogy a gyerekek járjanak iskolába, a problémát más eszközökkel kellene kezelni, akár a szociális ellátás egyéb rendszereiben is. A szociológus szerint egyébként nem akkora gond ez, mint amekkorának látszik. Szerinte az a közvélekedés, hogy tele vagyunk ilyen gyerekekkel, miközben csak két és fél százalékuk hiányzik rendszeresen az általános iskolából.

Bővebben ld.: mr1 Kossuth Rádió

2010 május 20. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

 

Jelenlét - Romák és a közélet | Műsorvezető: Domány András | 2010. május 15.

Az MR1-Kossuth Rádió 2010. május 15-i Jelenlét című műsorában Domány András vendége volt munkatársunk, Farkas Zsombor.

Az adás meghallgatható itt: MR1-Kossuth Rádió

2010 május 16. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Tisztelt Demján Sándor!

Értetlenséggel és elkeseredéssel olvastuk a Magyar Nemzetnek adott interjúját (Szabó Eszter: Ne várjuk a csodát! Demján Sándor: Sokan fognak még lecsúszni a mélyszegénységbe, Magyar Nemzet, 2010. május 3.). Úgy tűnik, mintha kevésbé lenne tájékozott a szegénység, a gyermekszegénység problémakörében, mint a pénzvilágban, a bankszektorban ...

A teljes levelet ld. itt: {phocadownload view=file|id=108|target=s}

 

DEMJÁN SÁNDOR VÁLASZLEVELE

Ferge Zsuzsa úrhölgy elnök "Legyen jobb a gyermekeknek" Nemzeti Statégia Értékelő Bizottság 1112 Budapest, Budaörsi út 45.

Budapest, 2010. május 18.

Tisztelt Elnök Asszony!

Megkaptam és nagyon szépen köszönöm az MTA Gyermekszegénység Elleni Progaram munkatársai által összeállított két kiadványt, amelyeket alaposan tanulmányozni is fogok...

A teljes levelet ld. itt: {phocadownload view=file|id=197|target=s}

VISSZHANG

Ónody-Molnár Dóra | Belföld | 2010. május 5.

Miket beszél Demján? Magyarországon nem halnak éhen gyerekek Ferge Zsuzsáék levele Demján Sándornak: „Az ön javaslata nem megoldást kínál”

Demján Sándor nagyvállalkozó szerint Magyarországon évente több száz gyerek hal éhen. Úgy véli, őszintén kéne szembenézni ezzel a problémával. A gyerekszegénység kapcsán őszinteségben nincs hiány, épp ezért tudható, hogy Demján súlyosan téved.

Bővebben ld.: Népszabadság online

***

Aktuális > Magyarország  | 2010. május 5.

Ferge: Demján téved

Ma Magyarországon nem halnak éhen gyerekek - reagáltak a Ferge Zsuzsa vezette intézmény kutatói a nagyvállalkozó ezzel ellentétes kijelentésére. Nyílt levélben vitatták Demján több, a szegénység fölszámolására tett javaslatát

Bővebben ld.:  Hirado.hu

***

Kálmán Olga | Éles beszéd  | 2010.05.06. 21:06 

Évente több száz gyermek hal éhen magyarországon?

Utána jártunk, hogy ma Magyarországon mekkora a gyermekszegénység.

Bővebben ld.:  ATV.hu

ELŐZMÉNY

Szabó Eszter | Magyar Nemzet | 2010. május 3.

Demján: Több száz gyermek hal éhen hazánkban

Hihetetlen terhek nehezednek a magyar gazdaságra: az államadósság után fizetendő teher óriási, a dolgozók és nem dolgozók aránya borzalmas – mondta lapuknak Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség frissen újraválasztott elnöke, aki szerint nem szabad csodákat várni az új kormánytól.

Az elnök a megoldást a munkahelyteremtésben és a megfelelő ösztönzőrendszerek kialakításában látja. Demján szerint ma több száz gyermek hal éhen Magyarországon, szembenézés helyett azonban inkább eltitkoljuk a problémát – további részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Forrás:  MNO Magyar Nemzet Online

2010 május 05. (szerda)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

Az MTA Társadalomkutató Központ az Akadémia vári épületegyüttesében elhelyezett kutatóintézetek együttműködésének kerete – így a kutatás művelése mellett kutatásszervezéssel és az épület üzemeltetésével is felruházott intézet –, valamint az MTA kiemelt társadalomtudományi feladatainak gondozója.Esetenként meghatározott feltételek mellett más önálló tudományos intézmények is csatlakozhatnak a Központhoz.

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központ honlapja

2010 március 29. (hétfő)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)
MTA TK Gyerekszegénység Elleni Program Programiroda: H-1112 Budapest, Budaörsi út 45. Telefon: (36 – 1) 309 – 2627 www.gyerekesely.hu gyep@gyerekszegenyseg.hu     Szécsényi Gyerekesély Program Szécsényi Gyerekesély Programiroda: H-3170 Szécsény Dugonics út 1. Tel./fax: (36 – 32) 370 – 507 www.gyerekesely.hu www.szecsenykisterseg.hu
2010 március 10. (szerda)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

A GYEP Iroda finanszírozása megalakulása óta a MEH-MTA közötti „Stratégiai kutatások” szerződés keretében történt. A GYEP iroda stratégiai kutatási témája 2006-2010 között a „Szociális egyenlőtlenségek, gyermekszegénység, mélyszegénység, generációs szegénység stratégiai kutatása”.

2010 március 10. (szerda)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

A GYEP Iroda feladatai a gyermekszegénység elleni küzdelem főbb céljaihoz kapcsolódnak. E célokat a Gyermekszegénység Elleni Program a következőképpen határozta meg:

"A program célja az, hogy

egy generáció alatt jelentősen, a jelenleginek töredékére csökkentse a gyermekek és családjaik szegénységének arányát; felszámolja a gyermeki kirekesztés és mély szegénység szélsőséges formáit; átalakítsa azokat a mechanizmusokat és intézményeket, amelyek ma újratermelik a szegénységet és kirekesztést, azaz

o biztosítson egészséges életfeltételeket kora gyermekkortól kezdve, o biztosítsa a korai életkorban kezdődő fejlesztéssel a képességek jobb kibontakozását, o jelentősen csökkentse a ma sorsdöntő regionális és etnikai egyenlőtlenségeketo segítse elő, hogy a gyermekek biztonságos környezetben nevelődjenek, hogy az életesélyeket romboló devianciák előfordulása csökkenjen.

Az első három év, a rövid program alapvető célja ezen belül az, hogy érzékelhetően csökkentse a szegénységben élő gyermekek számát és arányát, hogy jelentősen javítsa a mély szegénységben élő, végzetesen kirekesztett gyermekek életkörülményeit, és hogy előkészítse a hosszabb időt igénylő változásokat".

A "Legyen jobb a gyermekeknek" 25 éves Nemzeti Stratégia átvette és részletesebben kidolgozta a Program által megfogalmazott célokat, beavatkozási területeket, horizontális prioritásokat. Ennek megfelelően az MTA-TK GYEP Iroda feladata, hogy tudományos hátteret biztosítson e stratégia megvalósításához, illetve az ezt monitorozó, 2008-ban megalakult Értékelő Bizottság munkájához. Az Iroda fő kötelezettségei a célokhoz kapcsolódóan:

a) a gyermekek helyzetével, a szegénység alakulásával kapcsolatos kutatások, ideértve az indikátor-rendszer továbbfejlesztését; b) veszélyeztetett, kirekesztett csoportok helyzetének vizsgálata;c) a fentiekhez kapcsolódó szolgáltatások jogszabályi hátterének, működésnek, hatásainak vizsgálata; d) a társadalmi célú (állami) beavatkozások, intézkedések hatásainak követése,elméleti és tapasztalati elemzése; a Nemzeti Stratégiához kapcsolódó rövidebb távú Gyermekszegénység Elleni Program gördülő tervezése; javaslatok, ajánlások kidolgozása;e) a Nemzeti Stratégia gyakorlati megvalósítását segítő kistérségi alkalmazás akciókutatás jellegű folytatása;f) a kistérségi kiterjesztések előkészítése és támogatása módszertani és képzési anyagokkal, kutatásokkal;g) a tapasztalatok terjesztése, megfelelő nyilvánosság biztosítása (konferenciák szervezése, kommunikációs stratégia kidolgozása, a program honlapjának működtetése, publikációk, elsősorban a Gyermekesély füzetek).

A gyermekszegénység elleni program továbbfejlesztéséhez, ill. országos kiterjesztéséhez szükséges akciókutatás, azaz kísérleti jellegű, folyamatos visszacsatolással működő gyakorlati alkalmazási kísérlet végzésse. Ennek felel meg a 2006 őszén indított szécsényi alkalmazási kísérletet, amely a program komplex megvalósítására törekszik egy rossz helyzetű kistérségben. A Programiroda az Új Magyarország Fejlesztési Terv gyerekszegénységgel, gyerekesélyek növelésével kapcsolatos munkálataihoz kapcsolódva 2008 óta a TÁMOP 5.2.1 kiemelt program konzorciumi partnereként felel a kistérségi komplex gyerekprogramok országos kiterjesztéséért.

2010 március 10. (szerda)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

Az MTA keretében működő Gyerekszegénység Elleni Program Iroda  (GYEP Iroda, amely 2009 óta az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában működik) miniszterelnöki kezdeményezésre, ad hoc kutató csoportként kezdett működni 2005 végén. Mandátuma az volt, hogy  dolgozzon ki egy stratégiai programot a szegénységben élő gyerekek számának csökkentése érdekében. A csoport  – szakemberek és szakértők széles  körének bevonásával - 2006 márciusára elkészítette a  Gyermekszegénység Elleni Programot, illetve annak 3 évre szóló változatát, az  ún. Rövid Programot. Ebben nagy vonalakban felvázolta az évtizedeket igénylő „generációs” programot, és részletesen – helyzetleírással, jogi-igazgatási háttéranyagokkal, részletes költségvetéssel együtt – kimunkálta  a gyerekszegénység elleni küzdelem első három évének tervezetét. Ebből a szakértői csoportból alakult ki a jelenlegi Gyerekszegénység  Elleni Program Iroda. A Program  felhasználásával a kormány kidolgozta, az Országgyűlés 2007, májusában  elfogadta a 2007–2032. évekre vonatkozó „Legyen Jobb a Gyermekeknek” Nemzeti Stratégiát (47/2007 (V.31) OGY Határozat), amelynek célja a gyermekszegénység csökkentése, a gyermekek esélyeinek javítása. Az Országgyűlés egyben felkérte a kormányt, hogy a Nemzeti Stratégia alapján háromévente készítsen kormányzati cselekvési programot.  A Nemzeti Stratégiával kapcsolatos komplex feladatok jobb összehangolása és a gyermekérdekek jobb politikai megjelenítése érdekében  a kormány kialakított a Miniszterelnöki Hivatalon belül egy  Gyerekesély Irodát. Az első, 2007–2010. évekre vonatkozó kormányzati cselekvési programot, a Legyen jobb a gyermekeknek!" 1092/2007. (XI. 29.) Korm. Határozatot 2007. novemberének végén fogadták el. Az Országgyűlés felkérte továbbá a kormányt, hogy dolgozza ki a Nemzeti Stratégiában meghatározott feladatok utókövetési rendszerét, illetve  a szociális szakmai és civil szervezetek bevonásával gondoskodjon a Nemzeti Stratégia végrehajtását segítő és ellenőrző Monitoring Bizottság létrehozásáról, annak folyamatos működtetéséről.  Ennek megfelelően döntött a kormány az 1053/2008. (VIII. 4.) Korm. Határozatával  a "Legyen jobb a gyermekeknek!" Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának felállításáról.

Kronológia:

2005. október – miniszterelnöki felkérés 2005 november - létrejön az MTA Programiroda 2005. november – 2006. március: a gyerekszegénység elleni ún. rövid program kidolgozása 2006. március vége: a miniszterelnök bemutatja a programot a program leírása helyzetkép jogszabályi háttér kapcsolódó programok köre költségvetési terv az első évre 2006 májustól: a gyerekszegénység elleni program kormányprogram részévé válik, kormányzati (igazgatási) háttér épül – MEH Gyerekesély Iroda, megjelenik az NFT-ben, OGY határozat készül 2006 júliustól: elkezdődik az alkalmazási kísérlet – Szécsényi kistérség 2006 augusztus: a 2006-2008-as társadalmi befogadásra vonatkozó cselekvési terv kiemelt prioritásaként jelenik meg (azóta már az EU stratégia egyik központi eleme) 2006 ősz: az EU-s fejlesztési források felhasználásában mint kiemelt terület definiálódik 2007 január: egyeztetések után elkészül az OGY határozat 2007 május – a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégia elfogadása az országgyűlésben (link) 2007 ősz – az NS-hez kapcsolódó kormányzati cselekvési terv – visszafogott célok és feladatok 2007 – 2008: ÚMFT – Gyerekesély zászlóshajó program – zátonyra fut 2008 nyár – kistérségi kiterjesztés előkészítését célzó munka elkezdése (TÁMOP 5.2.1) 2008 ősz – NS Értékelő Bizottság megalakulása 2008 őszétől – a kistérségi kiterjesztéseket segítő regionális koordinátori és szakértői hálózat kiépítése 2009 tavasz – a program második országos konferenciája Szécsényben a komplex szolgáltatási szükségletekről 2009 – a TÁMOP 5.2.3-as pályázat előkészítése öt leghátrányosabb helyzetű kistérségben 2009 ősz – a program harmadik országos konferenciája Bátonyterenyén a deszegregációt segítő oktatási jó gyakorlatokról
2010 március 10. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Szeged hírei | 2010. február 22.

Nemzeti program a gyermekszegénység felszámolására

Szeged - Kevés gyerek születik Magyarországon, és minden negyedik-ötödik nélkülözni kénytelen. 2006 márciusában készült el az MTA Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programja Ferge Zsuzsa szociológus vezetésével, amelynek kidolgozását több száz szakember és civil segítette.

Bővebben ld.:  delmagyar.hu

2010 február 22. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Megkérdeztük | II. évf. 1. szám, 2010. január

Interjú Hadházy Ágnessel  Szegénység kontra egészség A szegénység megbetegít

Mik a szegénység fő okai? Kit tartunk ma szegénynek? Milyen összefüggés van a szegénység és az egészségi állapot között? - kérdezem Hadházy Ágnest, a MTA TK Gyerekprogram Iroda igazgatóját, a Ferge Zsuzsa akadémikus vezette program egyik vezetőjét ...

2010 január 30. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)
M1 | Ma Reggel | 2010. január 30.

Minden második 3 gyermekes család a létminimum alatt él - szegénység Magyarországon 2010-ben

Az MTV 1 Ma reggel c. műsorában Bereki Anikó beszélgetőtársai munkatársunk, SZOMOR ÉVA, továbbá KOZMA IMRE, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és ZAKARIÁS JÁNOS, az Európai Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság elnöke.

2010 január 30. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Aktuális > Magyarország | 2009. január 14.

A válságkezeléskor nem vigyáztak eléggé a szegényekre és a gyermekekre

Bővebben ld.: Hirado.hu

***

Hírek | 2009. január 14.

Ferge: nem vigyáztak a szegényekre a válságkezelésnél

Bővebben ld.: Klubrádió

***

Belföld | 2009. január 14.

„Nem jó válságkezelés az, ami súlyosbítja a szegénységet”

Bővebben ld.: MNO Magyar Nemzet Online

***

 Belpolitika | 2009. január 14.

Ferge Zsuzsa: a válságkezelésnél nem vigyáztak a szegényekre Nem az állam a felelős, mert az ország mozgástere szűk

Bővebben ld.: Népszava online

***

Itthon | 2009. január 14.

Nehéz lesz segíteni a gyermekszegénységen

Bővebben ld.: Metropol

***

Belföld | 2009. január 14.

A válságkezelésnél nem figyeltek a szegényekre?

Bővebben ld.: HírExtra

***

Itthon | 2009. január 14.

A válságkezelésnél nem vigyáztak a szegényekre

Bővebben ld.: GazdaságiRádió

***

Belföld | 2009. január 14.

Nem vigyáztak a szegényekre Ferge Zsuzsa szerint

Bővebben ld.: SunshineRádió

***

Belföld | 2009. január 14.

Ferge Zsuzsa: most nehéz lesz segíteni a gyermekszegénységen

Bővebben ld.: kivi

 

***

Belföld | 2009. január 14.

Nem vigyáztak a szegényekre Ferge Zsuzsa szerint

Bővebben ld.: propeller

2010 január 15. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

{phocadownload view=file|id=61|target=s}
2009 december 11. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

HírTV | Kontraszt | 2009-12-06

"Aki szegény..."

Az Európai Unióban a magyar gyerekek a legszegényebbek. Látva a költségvetési megszorításokat, jövőre még rosszabb lesz a helyzet? A stúdióban Gábos András a TÁRKI, és Farkas Zsombor, az MTA kutatója.

Az adás megtekintéséhez kattintson ide (~25. perctől).

2009 december 06. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Egyenlő esélyek | XI. évf. 2009/8-10.

Lehet jobb a gyerekeknek! Az esélyegyenlőséget növelő óvodai-iskolai jó gyakorlatokról

Az MTA Gyerekszegénység Elleni Program októberben kétnapos konferenciát tartott Bátonyterenyén, mintegy előfutáraként annak az új kistérségi programnak, amelynek célja a gyermekes családok helyzetének javítása, a gyermekek esélyei közötti egyenlőtelenségek csökkentése. A konferenciát az MTA Gyerekszegénység Elleni Programja közösen rendezte Bátonyterenye városával.

Bővebben ld.: Mentor Magazin 11.oldal

2009 december 01. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)
  Az MR1-Kossuth Rádió 2009. november 26-i adása a "nyílt levél" eredményének járt utána. Szikra Zsuzsa beszélget Darvas Ágnessel.   {mp3}mr1_20091126{/mp3}
2009 november 27. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Aktuális > Belpolitika | 2009. november 06. 12:17

Bajnai: a szegénység sokszor leküzdhetetlen akadály a gyermekeknek

A kormány Legyen jobb a gyermekeknek! elnevezésű programjával azt szeretné elérni, hogy egy generáció alatt jelentősen csökkenjen a szegény gyerekek száma Sok százezer gyermek számára jelent ma Magyarországon sokszor leküzdhetetlen akadályt a szegénység, a kilátástalanság, valamint a hazulról hozott hátrány - mondta Bajnai Gordon kormányfő pénteken Baktalórántházán, a kistérségi Gyerekesély Iroda átadásakor.

Bővebben ld.:  www.hirado.hu

2009 november 09. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | 2009. november 6., péntek 14:29 | InfoRádió / MTI

Érdemes gyermekszegénység elleni stratégiát készíteni a kistérségeknek

A kormány továbbra is kiemelten fontosnak tartja a gyermekszegénység elleni küzdelmet - közölte a miniszterelnök. Bajnai Gordon erről Baktalórántházán, a kistérségi Gyerekesély Iroda átadásakor beszélt.

Bővebben ld.: inforadio.hu

2009 november 09. (hétfő)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>