Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 172 találat van.
Címke: romák helyzete Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Roma Sajtóközpont | 2011. június 2.

Újra megnyílik a cigány iskola a nyíregyházi Huszár telepen szeptembertől. Az előterjesztést 2 tartózkodás mellett 17 igen szavazattal fogadta el a városi közgyűlés, és ennek értelmében a következő tanévtől a görög katolikus egyház felmenő rendszerben kezdi az oktatást.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

2011 június 02. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Ónody-Molnár Dóra| Népszabadság | 2011. május 31.

Miközben Nyíregyházán gazdaságosságra hivatkozva átszervezés címszó alatt sorra zárják be az általános iskolákat, egyet mégis újranyitnak. A cigány származású gyerekeknek. A Magyar Görögkatolikus Egyház ugyanis átveszi azt a 2007-ben bezárt iskolát, amelyet a város épp azért szüntetett meg, mert az szegregált, sértette a roma gyerekek esélyegyenlőséghez, oktatáshoz való jogát.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 május 31. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | 2011. május 30.

Magyarország az utóbbi tíz évben jelentős előrelépést tett a faji alapú megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekkel kapcsolatos intolerancia elleni küzdelemben, de még sok tennivaló van, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások gyakorlattá váljanak - mondta Githu Muigai, az ENSZ rasszizmus-ügyi különmegbízottja négynapos magyarországi látogatását követően.

A teljes cikket és a kapcsolódó hanganyagot itt találja meg: InfoRádió

2011 május 30. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Hírszerző | 2011. május 26.

Alanyi jogon kaphatnak lakást a roma családok, ha dolgoznak, biztosítják gyermekeik oktatását és képesek fenntartani a lakást - ígérte Brüsszelben Farkas Flórián. A Fidesz parlamenti képviselője a Hírszerzőnek elmondta, hogy amit mondott, része a kormány és az Országos Roma Önkormányzat megállapodásának is, amit a kabinet részéről Orbán Viktor írt alá öt nappal ezelőtt.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 május 26. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Kormány-kisebbségek | Budapest, 2011. május 20., péntek (MTI)

Legalább százezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra - ez az egyik fő célkitűzése annak a keretmegállapodásnak, amelyet pénteken írt alá a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével a szervezet fővárosi, Dohány utcai székházában.

2011 május 20. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

EU-szociálpolitika-cigánykérdés | Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Budapest, 2011. május 19., csütörtök (MTI)

Elfogadták az uniós országok szociálisügyi miniszterei azt az állásfoglalást, amely a romák társadalmi befogadását célzó tagállami stratégiák uniós kereteiről szól - jelentette be csütörtökön Brüsszelben Balog Zoltán.

2011 május 19. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

EU-romák | Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. május 19., csütörtök (MTI)

A romák életkörülményeinek javításán túl a jobb együttélés feltételeinek megteremtését is a romastratégia céljaként jelölte meg Balog Zoltán, aki csütörtökön Brüsszelben elnököl az uniós tagországok szociális, illetve munkaügyi kérdésekben illetékes minisztereinek tanácskozásán.

2011 május 19. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Matalin Dóra | NOL | 2011. május 10.

A melegeket még a romáknál is nagyobb elutasítottság övezi Magyarországon - derül ki egy friss kutatásból. Előbbieket főleg az iskolázatlan, kis településen élő, szegényebb emberek, utóbbiakat pedig a magasabb státuszúak utasítják el. A megkérdezettek negyede úgy becsülte, a magyar lakosság több mint 40 százaléka roma.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 május 10. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek | 115. Szociális Hét | 2011. május 5.

Szombathelyen 15. alkalommal rendezték meg a Szociális Hét című programsorozatot. Idén az integráció, a romák felzárkóztatása, a gyermekszegénység, és a szociális munka volt a fő téma.

....

Kun Zsuzsa munkatárs, Magyar Tudományos Akadémia"A közoktatás legfőbb feladata az oktatás mellett, hogy a családból hozott hátrányokat kompenzálja, hogy piacképes munkavállalók legyenek."Kun Zsuzsa szerint a szegény családba született gyerekek nagy része nem tudja ledolgozni a hátrányt.Az országban vannak olyan családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 20 ezer forintot.

A teljes hírt és a videófelvételt itt találja meg: Szombathelyi Televízió (a gyerekszegénységről 1:38-tól)

2011 május 05. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Ónody-Molnár Dóra | Népszabadság | 2011. május 4.

Értesüléseink szerint gyakorlatilag már csak az aláírásra vár az a keretmegállapodás, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke szentesít majd a magyarországi cigányság felzárkóztatása érdekében.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 május 04. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

OktpolCafé | Radó Péter | 2011. május 1.

Három részes sorozatom előző részében arról az elemzési keretről volt szó, melynek segítségével „kicsomagolhatóak” a roma tanulók iskolai kudarca mögött álló mechanizmusok. Ebben a bejegyzésben a különböző kisebbségekhez tartozó tanulók alulteljesítésére adható oktatáspolitikai válaszokat térképezem fel, melynek alapján levonható néhány következtetés a korábbi oktatáspolitikák kudarcának okairól is. Az egy éve fungáló oktatási kormányzat tevékenységének a roma tanulók oktatására gyakorolt direkt és indirekt hatásairól a következő bejegyzésben lesz szó.

A teljes bejegyzést itt olvashatja el: OktpolCafé

2011 május 01. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Jelenlét - Romák és a közélet | 2011. április 30.

A Jelenlét című műsorban Domány András beszélget Kun Zsuzsával és Farkas Zsomborral a Legyen jobb a gyerekeknek! és a Szécsényi Gyerekesély Programról.

A hangfelvételt itt hallgathatja meg*: Magyar Rádió Hangtár (17:04-től)

* A Magyar Rádió adóin elhangzott műsorokat honlapjukon a sugárzást követően 3 hétig hallgathatják meg.

2011 április 30. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek és események | 2011. április 28.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2011. április 28-án, nyilvános vitán ismertette a romák társadalmi integrációjáról a magyar elnökség kérésére készített véleményét. Az európai állam- és kormányfők várhatóan júniusban fogadják el az uniós romastratégiát.

Az interjút itt olvashatja el: eu2011.hu

2011 április 28. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Dreissiger Ágnes | 2011. április 20.

Magyarországon ugyan nem lesz polgárháború, de a cigányügy megbukott - mondta a Hírszerzőnek adott interjújában Forgács István független romaügyi szakember, aki - a mostani Orbán-kormány kivételével - valamennyi kormánynak dolgozott szakértőként. Szerinte mindkét oldal felelős a kialakult helyzetért: vagy az álszerénységgel, vagy a rasszizmussal rontanak a helyzeten. Azt vallja azonban: az első lépést a romáknak kellene megtennie.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 április 20. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

HVG.HU \ Vélemény | Fürjes Judit | 2011. április 19.

A romák helyzete az elmúlt húsz évben Magyarországon fokozatosan romlott. A fordulat az EU, a tagországok kormányai és a helyi önkormányzatok mellett döntően a cigányságon áll vagy bukik. Fontos, hogy a tanult romák aktív szerepet vállaljanak közösségeik életében, szervezőként, tanárként, orvosként, vállalkozóként, - nyilatkozta többek között a hvg.hu-nak Járóka Lívia, fideszes európai parlamenti képviselő, szakmáját illetően szociálantropológus.

A teljes cikket itt olvashatja el: hvg.hu

2011 április 19. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MTI | 2011. április 19.

Ez az arány a 80-as években még 15 százalék volt, de a 90-es évek elején a munkaerő-piaci összeomlás másfél éven belül másfél millió munkahely megszűnésével járt.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 április 19. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | FN.hu | 2011. április 15.

A romák a társadalom szerint bűnözőként, szegény emberként és állami gondozottként jelennek meg leggyakrabban a médiában – derül ki a Rubeus Egyesület friss kutatásából. E megközelítésen igyekszik változtatni a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány (KEJA), amely három hónapos, átfogó kampányt indított a negatív diszkrimináció ellen.

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 április 15. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

BELFÖLD | Tossenberger Adél | 2011. április 10.

„Csodabogárnak néznek minket” - Horváthék magyar származású szülőként fogadtak örökbe egy cigány származású ikerpárt. Azt mondják, bár nem volt egyszerű a kötődés kialakítása, most már úgy érzik, kihúzták a lottó ötöst, és vérszerinti gyermekeik sem lehettek volna tökéletesebbek. Az őket érő rasszista támadásokra és a szemforgatásra azonban nem voltak felkészülve.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 április 10. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek és események | 2011. április 8.

Európa közös ügyévé tenné a magyar elnökség a romák integrálását, és ennek érdekében közös politikai nyilatkozat elfogadtatását tervezi Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. A folyamat első lépéseként az 5. Európai Roma Platformon az Európai Bizottság bemutatja a keretstratégiáról szóló közleményét, ahol az érintettek széles köre véleményezheti is a dokumentumot.

Az interjút itt olvashatja el: eu2011.hu

2011 április 08. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

HVG.HU \ ITTHON | Szerző: MTI | 2011. április 8.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint szükség van egy roma középosztály, illetve egy roma értelmiség megteremtésére.

A teljes cikket itt olvashatja el: hvg.hu

2011 április 08. (péntek)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>