Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 172 találat van.
Címke: romák helyzete Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Munk Veronika | 2010. április 23.

Szegény cigány nő és szegény nem cigány nő

Mélyszegénységben felértékelődik a nő szerepe, mert rendszeres jövedelmet hoz a családnak, és a hivatalos statisztikákhoz képest sokkal több szegény dolgozik, főként feketén vagy alkalmi munkában. Úgy tűnik, a bőrszín igenis számít: a mélyszegénységben élő a romák jövedelme kisebb, míg a nem cigányok adóssága nagyobb, ugyanakkor hatalmas kamattal számított uzsorahitelt szinte csak cigányok vesznek igénybe, derült ki abból a vizsgálatból, amit kis jövedelmű, gyerekes családoknál végzett egy szociológuscsoport az MTA Etnikai és Kisebbségkutató Intézet vezetésével.

A cikket itt olvashatja el:  index.hu

2010 április 23. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Itthon | ZZS | 2010. április 21.

A cigányok röghöz kötésénél még az ingázás is jobb

Illúzió, hogy a föld és a falu segít majd a cigányokon. A depressziós kistérségekben rekedt tartós munkanélküliek tömegei számára nem terem helyben megoldás, csak gettó.

Bővebben ld.:  hvg.hu

2010 április 21. (szerda)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

Korai képességgondozás, Biztos Kezdet GyerekházakBK gyerekházak működtetése, integrált koragyermekkorra irányuló fejlesztések előkészítése, a fogyatékos gyerekek korai fejlesztésének, óvodáztatási helyzetének javítása.

Közoktatási integráció, a közoktatás fejlesztéseKözoktatás-fejlesztési alprogram:  iskolai koordinátori háló, tanodák működtetése, iskolán belüli, tanórán kívüli programok és szolgáltatások, tantestületi továbbképzések, tanórán és a tanéven kívüli, oktatáshoz kapcsolódó fejlesztések megvalósítása.

IfjúságfejlesztésIfjúsági alprogramok: lemorzsolódó fiatalok egyéni tervek alapján történő támogatása, ifjúsági klubok, ifjúsági programok.

Információs társadalom fejlesztéseIT alprogram: a digitális írástudás fejlesztése, IT-mentor hálózat működtetése, IT pontok fenntartása, működtetése.

Egészségesebb gyerekkorEgészségügyi alprogram: rendszeres szűrések, az ellátásokhoz való hozzáférés javítása, közétkeztetés rendszerének fejlesztése, egészség- és környezettudatos magatartást elősegítő programok.

Szociális és közösségi munkaEgyéni és közösségi szociális munka megerősítése telepszerű lakókörzettel rendelkező településeken, adósságkezelés bevezetése és folyamatos kiterjesztése, képzések, szupervízió, pszichológiai tanácsadás, szociális szolgáltatások bővítése.

Szülők foglalkoztatásának elősegítéseA gyermekek jobb napközbeni ellátását szolgáló fejlesztések mellett a munkahelyteremtő projektek, megvalósíthatósági tanulmányok, üzleti tervek készítése, elsősorban a szövetkezetre támaszkodva.

Lakhatást javító szolgáltatásokA lakhatási helyzetet javító programok előkészítése.

Szociális gazdaságA fenntarthatóság új formáinak kialakítása és a munkahelyteremtés érdekében szociális szövetkezet fejlesztése.

2010 április 19. (hétfő)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

A lakhatási helyzetet javító programok előkészítése.

A program komplexitásához hozzá tartozik a lakás és környezete, legalább annyi, hogy a család lakhatása valamennyire biztonságos legyen, és hogy a gyerekek társadalmilag elfogadható szintű lakásban és környezetben nőjenek fel. A kielégítetlen szükségletek jelentősek: 2008-ban a lakások 10 %-ában nem volt folyóvíz, 16 % volt zsúfolt,  25 %-a nem volt bekapcsolva a csatornahálózatba. A forráshiány súlyos akadálya annak, hogy a szisztematikus tervek készüljenek a szubstandard, komfort nélküli lakások javítására, illetve a leromlott környezetű településrészek rehabilitálására. Az EU új álláspontja, amely ilyen célokra is lehetővé teszi EU-s források elérését, remélhetőleg a továbbiakban segít e probléma kezelésében. Egyébként a helyzet és szükségletek felmérésén  túl a már említett adósságszolgálat és közösségi munkával kísért telep-program segítenek jelenleg a lakhatás javításában.

{phocadownload view=file|id=98|target=s}

2010 április 19. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Lévai Júlia | 2010. április 18.

Meglopatva és megmutatva

Kiállítás nyílt meg a FUGA Budapesti Építészeti Központ ban, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából, április 8-án. A címe Telep-lakók. A fotókat olyan egyetemi hallgatók készítették, akikből szociális munkások lesznek, és akik a kutatási gyakorlatuk fontos részének tekintették a fényképes dokumentálást, majd azt is, hogy mindezt egy kiállításon közzétegyék.

Bővebben ld.: Galamus-csoport

2010 április 19. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Miklósi Gábor | 2010.április 15.

A cigánykérdés nemzeti ügy

A Fidesz stratégiai jelentőséget tulajdonít az ország legsúlyosabb társadalmi krízisének, a romaügynek, ezért a kiszivárgó hírek szerint a kormányváltást követően minden korábbinál magasabb kormányzati szintre delegálják az azzal összefüggő feladatokat. A terület felelőse Balog Zoltán lesz. A református lelkész és mentálhigiénés szakember 2006 óta az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke.

Bővebben ld.:  index.hu

2010 április 15. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | C-PRESS - MTI | 2010. március 31.

Romaügyek: közmunkaprogramot hirdetnének a listaállító pártok

Az országos listát állító hat párt többsége a romák számára közmunkaprogramot indítana, amelyet a mezőgazdaságban, vagy az építőiparban hoznának létre. A cigányság problémáit komplex, a szociális és az oktatási rendszert, illetve a munkahelytermést érintő megoldási módokkal kezelnék.

Bővebben ld.:  C-PRESS Hírügynökség

2010 március 31. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Gazdaság | Ladányi János | 2010. március 22.

A felelőtlenek felelőssége

A 90-es évek közepéig a tartós társadalmi kirekesztődés problémáját a politika a szőnyeg alá seperte. 2003–2004 táján azután nyilvánvalóvá vált, hogy ez már nem megy tovább: az ország európai felzárkózását veszélyezteti az, hogy 700 ezer tartósan kirekesztett magyar állampolgárt kellene többé-kevésbé európai és többé-kevésbé demokratikus körülmények között valamilyen szinten eltartani, ami rengeteg pénzbe kerül. Ekkor politikai stratégiaváltás történt.

Bővebben ld.:  Népszabadság

2010 március 22. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Makki Marie-Rose | 2010. 02. 26. (XIV/8)

Ki felelős a nyomorért? Tabuk nélkül a romakérdésről

„Az előítéletesség úgy fölerősödött mindkét oldalon, hogy bármikor véres konfliktus törhet ki romák és magyarok között” – mondja Solt Ágnes szociológus. Nagy vihart kavart elemzése szerint a romák súlyos helyzetéért nemcsak a többségi társadalom előítéletes viselkedése a felelős, hanem az érintettek magatartása is.

Bővebben ld.: Hetek

2010 február 26. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Kassza | Adás: február 25. 20 óra, m1

Romák - nem romák 2.

A vita folytatódik! A roma népesség helyzete és a többségi társadalomhoz való viszonya Magyarországon ma már nem kényes, hanem válságos ...

Bővebben ld.: MTV Premier

Az adás megtekinthető az MTV Videotárban.

2010 február 25. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

B.I.M. | BELFÖLD | 2010.02.19.

Arató: nincs kifogás az iskolai szegregációra Jelentős ítélet született a kerepesi általános iskola ügyében - nyilatkozta lapunknak Arató Gergely.

Bővebben ld.: NÉPSZAVA online

2010 február 19. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Kassza | Adás: Február 18. 20 óra, m1

Romák - nem romák 2010.

A roma népesség helyzete és a többségi társadalomhoz való viszonya Magyarországon ma már nem kényes, hanem válságos ...

Bővebben ld.: MTV Premier

Az adás megtekinthető az MTV Videotárban.

2010 február 18. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Itthon | 2010. február 18.

Nem kérnek a kormány pénzéből a romák

A Roma Oktatási Alap úgy határozott, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem kívánja elfogadni a részére múlt év novemberében megszavazott kormánytámogatást.

Bővebben ld.: Heti Válasz

2010 február 18. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Reggeli gyors | 2010. február 9.

A reggeli gyors és Pikó András vendége 8 órától 9-ig Juhász Péter,

aki a Kendermag Egyesület szóvivőjeként vált híressé, sőt hírhedté! Beleunva a drogliberalizációért folytatott parttalan harcba a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű jogvédő szervezet mediátora lett. A tatárszentgyörgyi gyilkosságok után társaival az Ózd környéki falvakat kezdték el látogatni, hogy az ott élő romáknak nyújtsanak segítséget. Céljuk, hogy javítsák a romák érdekérvényesítő képességét. Megpróbálnak harcolni az intézményesült diszkrimináció és a hivatali packázás ellen, amely megnehezíti, sőt sok esetben ellehetetleníti a nyomorban élők helyzetét.

A beszélgetés időtartama ~29 perc:

{mp3}reggeli_gyors_20100209{/mp3}

2010 február 09. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

BL | Belföld | 2010. január 27.

A cigánybűnözést bizonyítani akaró nézetekre egyre nagyobb a fogékonyság?

A kisebbségi ombudsman szerint az elmúlt húsz évben egyetlen kormányintézkedés, itthoni vagy uniós program sem hozott jelentős változást a cigányság életében. Kállai Ernő az MTI-nek adott interjúban úgy vélte, sürgős paradigmaváltásra van szükség a romákat érintő kérdésekben.

Bővebben ld.: MNO Magyar Nemzet Online

2010 január 27. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Itthon | 2010. január 24.

Ijesztő rangsor az iskolapadból: drogos, alkoholista, cigány...

A magyar társadalom a cigányok jelenlétét érzi légproblémásabbnak – az arabokat és románokat például jobban elfogadjuk. A pécsi Fact Intézet szociológusai most egy új módszerrel próbálnak ezen segíteni – írta a Dunántúli Napló online kiadása.

Bővebben ld.: 168 Óra Online

2010 január 24. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Takács Róbert | Tudomány | 2009. január 24.

Cigány szigetek Magyarországon

A vándorló cigányság megtalálta helyét a középkori Magyarországon, ám később már a „kívülállás kultúrája”, a láthatatlanság jellemezte közösségeiket. A hatalom szavára, átmenet nélkül nem tudtak és nem is akartak „beilleszkedni”, a vajdát sokszor „besúgónak” tartották és nem ok nélkül féltik még ma is a gyermekeiket – Cséplő Gyuri és a cigányság beilleszkedési problémái az fn.hu-n.

 

Bővebben ld.: fn.hu

2010 január 24. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek | 2010. január 23.

Cigányok, hazátlan európaiak

Cigányok, hazátlan európaiak címmel rendezett konferenciát a Sant’Egidio közösség január 22-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A közösség célja az volt, hogy az együttérzés és a remény hangját szólaltassa meg az elhatalmasodó előítéletekkel és erőszakkal szemben.

Bővebben ld.: Magyar Kurír

2010 január 23. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belpolitika | 2010.01.23.

"Hihetetlen mennyiségű műszót gyártottunk arra, hogyan lássuk egyre cizelláltabban a nyomort" Az unió népességének mintegy 16 százaléka szegénységben él

Madridban szerdán az Európai Bizottság és az Európai Unió spanyol elnöksége útjára engedte a szegénység, a társadalmi kirekesztettség elleni évet, és Budapesten holnap az Erzsébet térre jön a vidéki szegénység. Száz felnőtt és gyermek érkezik Ózd hetedik szegregátumából. Azt mutatják be, mi mindent lehet csinálni segítséggel az ország egyik legszegényebb cigánytelepén. A különös bemutatóra s az azt követő beszélgetésre eljön Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya is.

Bővebben ld.: Népszava online

2010 január 23. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Itthon | 2010. január 23.

Roma-integrációs program Budapestre jönnek a cigánygyerekek, hogy megmutassák

A Hétes telepi gyerekek és önkéntesek alkotásközpontú programja a Gödör Klubba. 

Bővebben ld.: 168 Óra Online

2010 január 23. (szombat)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>