Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap
Kulcsszó keresése: Összesen 172 találat van.
Címke: romák helyzete Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Országos Sajtószolgálat | Budapest, 2010. szeptember 28., kedd (OS) - Járóka Lívia

Járóka Lívia európai parlamenti képviselő (Fidesz) a mai napon nyújtotta be a romák társadalmi befogadását célzó európai uniós stratégiáról szóló jelentésének munkadokumentumát …

A teljes cikket itt olvashatja el: OS Országos Sajtószolgálat

2010 szeptember 28. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | 2010. szeptember 25.

A cigányság problémáját egy közös út alapjait jelentő építőanyagként kell kezelni, és ehhez az egyházak missziós munkájára is szükség van - hangoztatta a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy témában rendezett konferencián szombaton Budapesten. Balog Zoltán azt mondta: magyarországi cigányság problémáira nincs megoldás, csak megoldások vannak, és ezen a hosszú zarándokúton a többségnek és a kisebbségnek együtt kell haladnia. Az államtitkár szavai szerint a projektek és a stratégiák fölött olyanoknak kell állniuk, akik személyes, vagy a közösségük küldetésének tekintik azok eredményességét.

A teljes cikket itt olvashatja el: mti.hu

2010 szeptember 25. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Itthon | hvg.hu | 2010. szeptember 23.

A cigányokról való beszédet soha nem korlátozta acélabroncsos tabu, de ma már valóban bármi ocsmányságot nyilvánosan el lehet mondani embertársainkról. Miről, kiről szól a cigányozás? Erre keresik a választ társadalomkutatók. Nem meglepő módon nem elsősorban a cigányokról.

A teljes cikket itt olvashatja el: hvg.hu

2010 szeptember 23. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ónody-Molnár Dóra | Népszabadság | 2010. szeptember 21.

Egy kutatás eltorzított következtetései – Nem annyira ellenséges a közvélemény, ahogy azt állítják

Ahol bevezették az integrált pedagógiai programot, ott a mélyszegénységben élő nem roma és roma gyerek jobban felszerelt iskolába járnak, jobbak a továbbtanulási mutatóik, azaz nagyobb esélyük van a kitörésre. Ezt állítja Havas Gábor és Zolnay János, az a két szociológus, akinek a kutatására hivatkozva a jobboldal az integrációs politika csődjéről beszél.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 szeptember 21. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

EU-hírek | 2010. szeptember 16.

EU: csúcsszinten foglalkoznak majd a romastratégiával

A romák helyzetével kapcsolatos európai uniós stratégia napirendre kerül az EU-tagországok állam- és kormányfőinek egyik következő találkozóján - jelentette be Brüsszelben a kormányfői tanácsot elnöklő Herman Van Rompuy. A Franciaország és az Európai Bizottság között kialakult vitára utalva hangoztatta annak fontosságát, hogy a központi uniós intézményeknek és a tagországoknak kölcsönös tiszteletet kell tanúsítaniuk egymás iránt. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy testülete továbbra is fellép a diszkrimináció minden formája ellen az unióban.

2010 szeptember 16. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

MTV Premier | Az Este | 2010. szeptember 14.

Mit lehet tenni a cigányság felzárkóztatásáért?

Az Este vendége: Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár

Az adás megtekinthető az MTV videótárában.

2010 szeptember 16. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Létkérdés | Pataki Katalin | A cikk az Éva 2010. márciusi számában jelent meg

Egy iskola sikertörténete egy borsodi faluban. Ezért a cikkért Minőségi Újságírásért-díjat kapott a szerző, Pataki Katalin.

Fotó: IV. Béla Körzeti Általános Iskola és Óvoda

Hejőkeresztúr egy borsodi község a Tiszaújvárosi kistérségben, Miskolctól 12 kilométerre. A lakosság 20 százaléka roma, az iskolaköteles gyerekek szüleinek több mint a fele nem végzett 8 osztályt, sokan közülük analfabéták. Nincs megélhetés, feneketlen a nyomor. A kilátástalanság kellős közepén mégis működik itt egy iskola, méghozzá mesébe illő, reményt és valódi esélyt adó csodasuli.

A teljes cikket itt olvashatja el: Éva Magazin

2010 szeptember 15. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Szalay Tamás Lajos | Népszabadság | 2010. július 14.

Borsodi romaállapotok: 'Helyenként már tarthatatlan a helyzet'

Káli Sándor a cigánykérdésről, a városok „színéről” és arról, hogy mit tanult Kemény Dénestől

Harmadik győzelmére készül Miskolc szocialista polgármestere. Káli Sándor interjúban beszélt legnagyobb kudarcáról, a Kósa Lajossal való összeköltözéséről és a „cigánykérdésről”. Utóbbi kapcsán elismerte: egyelőre nem született jó megoldás. Szerinte Borsodban falvak tucatjaiban az emberek totálisan kétségbe vannak esve. Szerinte senki sem nem rendelkezhet be arra, hogy segélyekből éljen. Mindenkinek tennie kell a saját helyzete megváltoztatásáért, mert már nincs miből finanszírozni ezt a rendszert.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 szeptember 14. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Kormányzati Portál - Hírközpont >> Hírek | Forrás: MTI | 2010. szeptember 13.

A munkaügyi bizottság meghallgatta Andor László EU-biztost

Magyarországon fel kell tárni az alacsony foglalkoztatottság okait, és fel kell mérni az érdemi változtatás lehetőségeit - mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős tagja pénteken az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén.

A teljes cikket itt olvashatja el: Hírközpont

2010 szeptember 13. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

NOL | Belföld | 2010. szeptember 4.

'Cigány vagyok. Őrületesek a mindennapok'Roma értelmiségi nyílt levele a hallgató többséghez

A Jobbik a "cigánykérdés rövid távú megoldásaként" elkülönített telepek létrehozását javasolja. Ez volt az utolsó csepp: Berki Judit, a Nógrád megyei Bátonyterenyén élő roma szociálpolitikus elkeseredett hangú nyílt levelet írt a hallgató többséghez.

A nyílt levelet itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 szeptember 07. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Szőcs László, New York | Népszabadság | 2010. július 16.

A minta: Harlem

A kezdetekkor senki nem hitt az azóta „csodaprogrammá” lett Harlemi Gyermekövezetben – ma sorsolással lehet bekerülni az iskoláiba. A magyarországi romák elé is mintaként állított HCZ egyes igazgatói olyan egykori helyi tinédzserek, akik a program segítségével menekültek meg az elkallódástól.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 július 16. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Czene Gábor | Népszabadság | 2010. június 29.

Ahonnan nem lehet elmenekülni: falusi gettók az ország peremén

A gettósodott térségek társadalma jóval változatosabb képet mutat, mint az a statisztikai adatokból kitűnik. Elmenekülni azonban szinte lehetetlen. Az ellentmondások és a végletek világa ez: Virág Tünde szociológus járt olyan iskolában, ahol a gyerekek laptopokat használnak, a gázszámlát viszont nincs miből kifizetni.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 július 01. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Czene Gábor| Népszabadság | 2010. június 27.

Mit akar kezdeni a Fidesz a cigányság helyzetével?

Véget akar vetni a cigányügyben zajló „dupla vesztes játszmáknak” a fideszes Balog Zoltán. Az államtitkár komoly kormányzati lépéseket ígér, szerinte így lehet elszívni a levegőt a Jobbik elől. Ezzel együtt az a véleménye, hogy az „emberi jogi dogmatizmus” többet árt, mint használ.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 27. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MTI | 2010. június 21.

Balog Zoltán szerint a romák problémáit komplexen kell kezelni

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint a romák problémáit csak komplexen lehet kezelni, és mint a Magyar Nemzetnek elmondta, a munkába az elkötelezett civileket is be kívánja vonni. A lap hétfői számában megjelent interjúban az államtitkár jelezte, hogy a következő hónapokban mindenkivel le akar ülni, akinek a cigányságról mondanivalója van. Úgy vélte, az elmúlt nyolc év bebizonyította, hogy "az MSZP-SZDSZ konglomerátum nem képes sem megvédeni, sem megsegíteni a romákat, s bár egyre hangosabb lett a jogvédő arrogancia, a cigányok helyzete egyre kilátástalanabb lett".

A teljes cikket itt olvashatja el: mti.hu

2010 június 21. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ónody-Molnár Dóra| Népszabadság | 2010. június 19.

Romákon segíthet a hazai szegények bankja

A Grameen lehetőséget teremt. Egyfelől a romáknak, hogy jobb élethez jussanak önerőből, ugyanakkor ezzel a társadalom felé is bizonyítják, hogy képesek vállalkozóvá válni és jövedelmet termelni saját szakmájukban. Ennek kedvező a hatása az ország gazdaságára éppúgy, mint a romák önbecsülésére – nyilatkozta lapunknak Muhammad Yunus Nobel-díjas közgazdász, a Grameen-modell kidolgozója, aki úgy véli: a pénzügyi krízis a legalkalmasabb pillanat a modell bevezetésére, mert abban nincs helye a piaci spekulációnak.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 19. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Balogh Adrienne| Népszabadság | Vélemény | 2010. június 17.

Csalárd romaprogram

A kormány tavaly szeptemberben programot indított diplomás romák foglalkoztatására. Meghirdetése dicsérendő volt, végrehajtásának módja annál kevésbé. Célul tűzte ki, hogy évek óta munkanélküli, diplomás roma fiatalok a közigazgatásban kapjanak munkát. Beindításáról a televízióból értesülhettünk, azonban hosszas érdeklődés után tudtuk csak meg, hol kell jelentkezni.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 17. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Krug Emília| Itthon | 2010. június 15.

Osztolykán Ágnes példája

Lehet más a cigánysors

A cigány politikus roma tolvajt üldöz az Andrássyn

A Jobbik és a Fidesz között ül a patkóban az LMP kicsiny frakciója, tagjai közt egy törékeny cigány politikusnővel. Aki, ha kell, a jobbikosokat okítja a parlamenti folyosón, máskor meg roma zsebtolvajt üldöz az Andrássy úton. Osztolykán Ágnes érzi a felelősséget. KRUG EMÍLIA rajzolta meg a portréját.

A teljes cikket itt olvashatja el: 168 óra online

2010 június 15. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Báthori Csaba | Népszabadság | 2010. június 5.

Hol teremnek ők, a szegények?

Menni, menni, muszáj menni…(Szegénységről, gyerekekről, romákról) Napkút, 120 oldal, 1990 forint

Megrázó albumot tesz közzé a könyvhétre a Napkút kiadó: jó száz fényképet szegény gyerekekről, isten háta mögötti falvakról, faluszélekről, a kalyibák és putrik senkiföldjéről – egy tengerfenék világról, mely mégiscsak a mi országunkban van, igaz, eldugott, eltakart pontokon. Mit látunk a fényképeken? A magyar Afrika napszítta rétjeit, düledező viskóit, egész elárvult élővilágát.

A cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 05. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Index/MTI | Belföld | 2010. június 2.

Kártérítést kapnak a roma diákok

Öt roma diák kap kártérítést a Legfelsőbb Bíróság precedens értékű ítélete után. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány a miskolci önkormányzatot perelte be 2005-ben a roma diákok iskolai elkülönítése miatt.

A teljes cikket itt olvashatja el: Index

2010 június 02. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

A lap | Matalin Dóra | 2010. április 23.

Roma gyereknek nem, haiti árvának szívesen adnak a magyarok

A kóbor kutyák és a haiti árvák inkább meghatják a magyar adományozókat, mint a hazai rászoruló gyerekek – állítják civil szervezetek. Az okok között a romaellenesség és a tájékozatlanság egyaránt szerepel, de sokat számít az is, hogy kiket mutatnak többször a televíziókban.

A cikket itt olvashatja el:  Népszabadság

2010 április 23. (péntek)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>