Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 152 találat van.
Címke: szegregáció; kirekesztés Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

A Lap | Czene Gábor | Népszabadság | 2011. június 30.

Adva van egy furfangos önkormányzat, amely úgy próbálja elkülöníteni a számára nemkívánatos gyerekeket, hogy saját általános iskolájának jobbik részét átadja egy alapítványnak. Ebben a történetben semmi sem az, aminek látszani szeretne. Az alapítvány nem egy független képződmény, mint lennie kellene, hanem az önkormányzatnak anyagilag és politikailag is kiszolgáltatott, kézi vezérléssel működtetett fedőszerv. Az alapítvány által fenntartott iskola gyakorlatilag az önkormányzaté. Ide járnak a tehetősebb gyerekek.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 június 30. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Hírszerző | 2011. június 29.

A település önkormányzatát perelő civil szervezetek szerint a városvezetés tudatosan különíti el a nem roma gyerekeket a mélyszegénységben élő romáktól már tíz éve. A Legfelsőbb Bíróság szerint hátrányos megkülönböztetés érte a roma gyerekeket amiatt, hogy a településen működő önkormányzati és alapítványi iskola működtetésével alacsonyabb színvonalú oktatásban részesítik a roma és hátrányos helyzetű gyerekeket.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 június 29. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Tossenberger Adél | 2011. június 29.

Szerdán pont kerülhet a jászladányi szegregációs ügy végére. A település önkormányzatát perelő civil szervezetek szerint a városvezetés tudatosan különíti el a nem roma gyerekeket a mélyszegénységben élő romáktól már tíz éve, a polgármester viszont azt mondja: boszorkányüldözés folyik ellenük. Ha a Legfelsőbb Bíróság nem állapítja meg a hátrányos megkülönböztetést, akkor a felperesek szerint "akár be is zárhatjuk a Magyar Parlamentet, és az összes hivatalt, amelyik Jászladány ellen az iskolai szegregáció miatt fellépett".

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 június 29. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Ónody-Molnár Dóra | Népszabadság | 2011. június 3.

A hét közepén döntött a nyíregyházi közgyűlés arról, hogy újranyitja a néhány éve megszüntetett cigányiskolát a zömmel mélyszegénységben élő roma családok által lakott Huszár-telepen.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 június 03. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Roma Sajtóközpont | 2011. június 2.

Újra megnyílik a cigány iskola a nyíregyházi Huszár telepen szeptembertől. Az előterjesztést 2 tartózkodás mellett 17 igen szavazattal fogadta el a városi közgyűlés, és ennek értelmében a következő tanévtől a görög katolikus egyház felmenő rendszerben kezdi az oktatást.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

2011 június 02. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Ónody-Molnár Dóra| Népszabadság | 2011. május 31.

Miközben Nyíregyházán gazdaságosságra hivatkozva átszervezés címszó alatt sorra zárják be az általános iskolákat, egyet mégis újranyitnak. A cigány származású gyerekeknek. A Magyar Görögkatolikus Egyház ugyanis átveszi azt a 2007-ben bezárt iskolát, amelyet a város épp azért szüntetett meg, mert az szegregált, sértette a roma gyerekek esélyegyenlőséghez, oktatáshoz való jogát.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 május 31. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | 2011. május 30.

Magyarország az utóbbi tíz évben jelentős előrelépést tett a faji alapú megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekkel kapcsolatos intolerancia elleni küzdelemben, de még sok tennivaló van, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások gyakorlattá váljanak - mondta Githu Muigai, az ENSZ rasszizmus-ügyi különmegbízottja négynapos magyarországi látogatását követően.

A teljes cikket és a kapcsolódó hanganyagot itt találja meg: InfoRádió

2011 május 30. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Vélemény | Bonifert Mária, publicista | Népszabadság | 2011. május 24.

Egy nemzetközi felmérés szerint a diákok több mint a fele tapasztalt kirekesztést az iskolában. A szóbeli agresszió és a kiközösítés számos formája lassan hozzátartozik az iskolai élet mindennapjaihoz.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 május 24. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Egy nap az esélyegyenlőség nevében | Szerkesztő: Haszon Zsófia | 2011. május 14.

Egy nap az esélyegyenlőség nevében. Előítéleteinkről, a másságtól való félelmünkről igyekezett lerántani a leplet a Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Iroda szombati családi napja.

A számos magyar nagyvárosban megvalósuló fesztivál-sorozatot az Európai Unió PROGRESS Programja támogatja, és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából rendezik meg.

A rendezvény résztvevői Szociopoly-t is játszhattak.

A felvételt itt tekintheti meg: Pécs TV Online

2011 május 16. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek | 115. Szociális Hét | 2011. május 5.

Szombathelyen 15. alkalommal rendezték meg a Szociális Hét című programsorozatot. Idén az integráció, a romák felzárkóztatása, a gyermekszegénység, és a szociális munka volt a fő téma.

....

Kun Zsuzsa munkatárs, Magyar Tudományos Akadémia"A közoktatás legfőbb feladata az oktatás mellett, hogy a családból hozott hátrányokat kompenzálja, hogy piacképes munkavállalók legyenek."Kun Zsuzsa szerint a szegény családba született gyerekek nagy része nem tudja ledolgozni a hátrányt.Az országban vannak olyan családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 20 ezer forintot.

A teljes hírt és a videófelvételt itt találja meg: Szombathelyi Televízió (a gyerekszegénységről 1:38-tól)

2011 május 05. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Jelenlét - Romák és a közélet | 2011. április 30.

A Jelenlét című műsorban Domány András beszélget Kun Zsuzsával és Farkas Zsomborral a Legyen jobb a gyerekeknek! és a Szécsényi Gyerekesély Programról.

A hangfelvételt itt hallgathatja meg*: Magyar Rádió Hangtár (17:04-től)

* A Magyar Rádió adóin elhangzott műsorokat honlapjukon a sugárzást követően 3 hétig hallgathatják meg.

2011 április 30. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

BELFÖLD | Tossenberger Adél | 2011. április 10.

„Csodabogárnak néznek minket” - Horváthék magyar származású szülőként fogadtak örökbe egy cigány származású ikerpárt. Azt mondják, bár nem volt egyszerű a kötődés kialakítása, most már úgy érzik, kihúzták a lottó ötöst, és vérszerinti gyermekeik sem lehettek volna tökéletesebbek. Az őket érő rasszista támadásokra és a szemforgatásra azonban nem voltak felkészülve.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 április 10. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

BELFÖLD | FH | 2011. április 3.

Hátrányos helyzetű gyerekeket támogató oktatási programot indít a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia a Real Madrid Alapítvánnyal közösen - derül ki a miniszterelnök honlapjára feltett tájékoztatóból. A RealTanoda Felcsúti Sportiskola az Egyenlő Esélyekért elnevezésű kezdeményezés szeptemberben kezdi meg működését, és 112 hátrányos helyzetű, köztük roma gyerekeket karol fel - irja az orbanviktor.hu.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 április 03. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

7térítő | Dénes Balázs, dj Derwisch, feco, Juhász Péter | 2011. március 28.

A Tilos Rádió 7térítő című műsorának vendége volt Gábor Zsuzsa és munkatársunk, Németh László.

Az beszélgetést itt hallgathatja meg: {mp3}nl_tilosradio_20110328{/mp3}

2011 március 28. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Kis Miklós | 2011. március 21.

Leírt a kormány 1-2 millió embert, valójában ez van a romakérdés mélyén. Nem fontosak a kormánynak az emberek, a közmunka átalakításával százezreket lehetetlenítettek el, mélyül a gyermekszegénység. Kemény és bátor szavak hangzottak el egy szociálpolitikai konferencián, amely azonban látványosan szemléltette azt is, hogy az általánosabb társadalmi érdekekért szót emelők miért is nem képesek érdemben befolyásolni a közvéleményt.

Nem lehet a létminimum negyedéből megélni, ezt kellene reggel, délben, este üvölteni – mondta Ferge Zsuzsa a „Megszólalunk” című konferencián pénteken, az értelmiség felelősségéről szólva. Valahol ez van a romakérdés mélyén is – tette hozzá ...

... Ehhez azonban társultak, társulnak más intézkedések is, mint például egyes szociális transzferek (például: családi pótlék) befagyasztása, a segélyrendszer eddigi – s a továbbiakban is várható – szigorításai, amelyek egyre mélyítik a gyermekszegénységet – derült ki Darvas Ágnes és Farkas Zsombor előadásából.

A gyermekszegénységgel kapcsolatos kormányzati politika irányában világosan kivehető a büntető-rendszabályozó jelleg – mondta Farkas.

Ferge Zsuzsa később a témához kapcsolódva elmondta: a legújabb számítások szerint a gyermekszegénység már közelít a 40 százalékhoz. Hozzátette: az a politika, amely a kötelezéssel és a büntetéssel igyekszik kezelni a szegénységet és a munkanélküliséget, azt mutatja, hogy nem az emberek a fontosak a kormány számára ...

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 március 21. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

HVG.HU \ HVG HETILAP \ 2011\10. SZÁM | Kovács Erika | 2011. március 15.

Az alacsonyabb társadalmi státusú családok esetében az elkülönítés szinte garantáltan rosszabb iskolai körülményeket és alacsonyabb színvonalú pedagógiai munkát jelent, így pedig biztosan nem hatékony a felzárkóztatás - mondja Havas Gábor szociológus, aki szerint a közhangulat ugyan nem kedvez az integrációnak, deahol akarták, ott meg tudták csinálni. Interjú.

Lásd: hvg.hu

2011 március 15. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek és események | 2011. március 9.

Megszavazta az Európai Parlament a romák európai integrációjának uniós stratégiájáról szóló állásfoglalást. Az elnökség üdvözölte, hogy a jelentés a romák társadalmi felemelkedését állítja középpontba, kiemelt hangsúlyt helyezve a szegregáció háttérbe szorítására.

A teljes cikket itt olvashatja el: eu2011.hu

2011 március 09. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek és események | 2011. március 8.

A diszkrimináció és a szegénység elleni küzdelem párhuzamos erősítésének alapelvén nyugszik a roma-keretstratégiáról készített európai parlamenti jelentés, amelynek 2011. március 8-i strasbourgi vitáján Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár szólalt fel a magyar elnökség nevében.

A teljes cikket itt olvashatja el: eu2011.hu

2011 március 08. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek és események | 2011. március 7.

Számszerű célok megfogalmazását szorgalmazza a magyar elnökség a szegénység elleni küzdelemben, derült ki a Foglalkoztatási Tanács 2011. március 7-i brüsszeli ülésén. A szociálpolitikáért felelős miniszterek a fenntartható nyugdíjrendszerek és nemek közötti egyenlőség kérdéskörét tekintették át.

A teljes cikket itt olvashatja el: eu2011.hu

2011 március 07. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek | 2011. március 3.

A Budapest Esély Nonprofit Kft. célja, hogy 2010-től kezdődően egy hosszútávon fenntartható lakossági kampány szervezésével felhívja a figyelmet arra, hogy vegyük észre, hogy milyen hátrányok érik a kisebbségi csoportokat, és mindannyian tegyünk a diszkrimináció ellen.

A Budapest Esély Nonprofit Kft. 2011-re a következő képzéseket tervezi ...

A teljes cikket itt olvashatja el: Egymásra Lépni Tilos

2011 március 07. (hétfő)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>