Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 48 találat van.
Címke: fiatalok Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | 2010. december 7.

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz ragaszkodik a gyerekek bebörtönzéséhez.

A parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság szocialista tagja keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy hétfőn, Szabó Máté, az emberi jogok országgyűlési biztosa felemelte szavát a szabálysértéssel vádolt fiatalkorúak bebörtönzése ellen ...

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2010 december 07. (kedd)
(Egyéb)

Az FSZH - Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat együttműködésben a Budapesti Európai Ifjúsági Központtal és mintegy 40 szervezettel 2010. december 10-én Emberi Jogi Fesztivált rendez a Szegénység és Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Éve jegyében.

További információk az esemény weboldalán: emberijoginap.hu

2010 december 06. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

eduline.hu | Közoktatás | 2010. november 12.

Mobiltelefonnal felvett verekedések, tettlegességig fajuló tanár-szülő konfliktusok és a verbális agresszió minden formája - egy friss felmérés szerint minden tizedik diákot ért már bántalmazás az iskolában ...

A teljes cikket itt olvashatja el: eduline.hu

2010 november 12. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

[origo] vállakozói negyed | 2010. november 11.

Csütörtökön a kormány bejelentette, hogy bevezetik Magyarországon a duális szakképzési rendszert, melyért az iparkamara lesz a felelős, de a kormány az Audival és a Mercedesszel is tárgyal. Az [origo] által megkeresett szakképző iskolák vezetői szerint a sikerhez az is kell, hogy legyen elég cég, ahol el tudnak helyezkedni a tanulók ...

A teljes cikket itt olvashatja el: [origo] vállakozói negyed

2010 november 11. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MNO - WA | MTI | 2010. november 10.

Önálló stratégia kell az agresszió visszaszorításához

A magyar oktatáspolitika elfogadta, hogy az iskolai veszélyek témaköre legyen a következő félévben kezdődő európai uniós elnökségünk önálló magyar felvetése ...

A teljes cikket itt olvashatja el: MNO Magyar Nemzet Online

2010 november 10. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Makki Marie-Rose | 2010. 10. 29. (XIV/43)

Neszójjábe!

„Tapasztalataink továbbra is azt mutatják, hogy az egyre növekvő agresszió veti fel a legsúlyosabb kérdéseket az iskola világában” – olvasható az oktatási jogok biztosának lapunkhoz eljuttatott legfrissebb, 2009-es tevékenységéről szóló beszámolójában ...

A teljes cikket itt olvashatja el: : Hetek

2010 október 29. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

2010. október 26.

Az aláíró szervezetek súlyos aggodalmunkat fejezik ki amiatt, hogy a készülő idegenrendészeti törvénymódosítás lehetővé tenné a gyermekek idegenrendészeti őrizetét. A szüleiktől és családtagjaiktól elszakítva, viszontagságos úton hazánkba érkező gyermekek és a kisgyermekes családok idegenrendészeti őrizete figyelmen kívül hagyja a gyermekek speciális sérülékenységét, és gyakorlati (például közrend- vagy közbiztonság-védelmi) okokból sem indokolt...

A Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Vöröskereszt és a Menedék Egyesület közös nyilatkozatát a itt olvashatja el:

{phocadownload view=file|id=301|target=s}

2010 október 26. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

nyest.hu | 2010. október 15.

Gilvánfán közösségi ház nevelési és szociális szolgáltatások mellett tanodát is működtet, mely segíti a hátrányos helyzetű gyermekek tanulását, felzárkózását. A közösségi ház és tanoda példaértékű, modellként szolgálhat más települések számára.

A teljes cikket itt olvashatja el: Nyelv és Tudomány

2010 október 15. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

atv.hu | FH | 2010. szeptember 28.

Ez az ország gazdasági teljesítményét is rontja.

A magyar lakosság több mint negyede funkcionális analfabéta, azaz nem érti, amit olvas - hangzott el azon a keddi tájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó (NKT) támogatni fogja a Magyar Olvasástársaság akcióit.

A teljes cikket itt olvashatja el: atv.hu

2010 szeptember 28. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Kormányzati Portál - Hírközpont >> Hírek | Forrás: MTI | 2010. szeptember 15.

Uniós intézkedéscsomag készül a fiatalok foglalkoztatásáért

Mozgásban az ifjúság címmel átfogó intézkedéssorozatot jelentett be szerdán az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy az elkövetkező években segítse a fiatalokat azon ismeretek és készségek elsajátításában, illetve azon tapasztalatok megszerzésében, melyek révén munkához juthatnak.

A teljes cikket itt olvashatja el: Hírközpont

2010 szeptember 15. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Magyar Nemzet | Belföld | 2010. június 14.

Elvágyódás: ijesztő a fiatalok jövőképe

A magyar középiskolásoknak 39 százaléka szeretne felnőttként Magyarországon élni, a többiek külföldre vágynak – derül ki a Magyarország 2025 című akadémiai kutatásból. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a kormányzatnak komoly a felelőssége a legkiválóbb elmék elvándorlásának megakadályozásában.

A teljes cikket itt olvashatja el: MNO Magyar Nemzet Online

2010 szeptember 14. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Szőcs László, New York | Népszabadság | 2010. július 16.

A minta: Harlem

A kezdetekkor senki nem hitt az azóta „csodaprogrammá” lett Harlemi Gyermekövezetben – ma sorsolással lehet bekerülni az iskoláiba. A magyarországi romák elé is mintaként állított HCZ egyes igazgatói olyan egykori helyi tinédzserek, akik a program segítségével menekültek meg az elkallódástól.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 július 16. (péntek)
(Egyéb)
Jörg Müller:Felvilágosító könyv tiniknek szexről és szerelemről

 

A méhecskés és gólyás történetek helyett ...A könyv a szülők számára remek támpontot jelent, mikor a gyermek valamilyen érdeklődő kérdéssel áll elő. A könyvben lévő vidám grafikák és ábrák pedig jól elősegítik a gyermek számára a megértést. Ha viszont már átlépte azt a korhatárt, amikor a szülő nyugodt szívvel a kezébe adná a könyvet, csak le kell venni a polcról.

Bővebben ld.: Z-Press

2010 június 02. (szerda)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

Korai képességgondozás, Biztos Kezdet GyerekházakBK gyerekházak működtetése, integrált koragyermekkorra irányuló fejlesztések előkészítése, a fogyatékos gyerekek korai fejlesztésének, óvodáztatási helyzetének javítása.

Közoktatási integráció, a közoktatás fejlesztéseKözoktatás-fejlesztési alprogram:  iskolai koordinátori háló, tanodák működtetése, iskolán belüli, tanórán kívüli programok és szolgáltatások, tantestületi továbbképzések, tanórán és a tanéven kívüli, oktatáshoz kapcsolódó fejlesztések megvalósítása.

IfjúságfejlesztésIfjúsági alprogramok: lemorzsolódó fiatalok egyéni tervek alapján történő támogatása, ifjúsági klubok, ifjúsági programok.

Információs társadalom fejlesztéseIT alprogram: a digitális írástudás fejlesztése, IT-mentor hálózat működtetése, IT pontok fenntartása, működtetése.

Egészségesebb gyerekkorEgészségügyi alprogram: rendszeres szűrések, az ellátásokhoz való hozzáférés javítása, közétkeztetés rendszerének fejlesztése, egészség- és környezettudatos magatartást elősegítő programok.

Szociális és közösségi munkaEgyéni és közösségi szociális munka megerősítése telepszerű lakókörzettel rendelkező településeken, adósságkezelés bevezetése és folyamatos kiterjesztése, képzések, szupervízió, pszichológiai tanácsadás, szociális szolgáltatások bővítése.

Szülők foglalkoztatásának elősegítéseA gyermekek jobb napközbeni ellátását szolgáló fejlesztések mellett a munkahelyteremtő projektek, megvalósíthatósági tanulmányok, üzleti tervek készítése, elsősorban a szövetkezetre támaszkodva.

Lakhatást javító szolgáltatásokA lakhatási helyzetet javító programok előkészítése.

Szociális gazdaságA fenntarthatóság új formáinak kialakítása és a munkahelyteremtés érdekében szociális szövetkezet fejlesztése.

2010 április 19. (hétfő)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

Ifjúsági alprogramok: lemorzsolódó fiatalok egyéni tervek alapján történő támogatása, ifjúsági klubok, ifjúsági programok.

A kistérségben 2300 11-19 éves fiatal él. A fiatalok harmada-negyede nem jár rendszeresen iskolába, vagy lemorzsolódott. A kistérségben gyakorlatilag nem voltak ifjúsági intézmények, programok, szakértő segítők. A 13 településből kettőben működött ifjúsági klub. Felméréseink szerint a serdülők-fiatalok számára nagyon kevés a lehetőség szabadidejük tartalmas eltöltésére, kapcsolatteremtésre.

Ennek megfelelően a program célja kettős. Egyfelől különböző módszerekkel igyekszik megtalálni a lemorzsolódóban lévő fiatalokat  és számukra valamilyen visszailleszkedési lehetőséget nyújtani. Az egyik ilyen kísérlet egyéni élettervek kidolgozása és a megvalósulás szakértő segítése. A másik cél a szabadidős programok és lehetőségek szaporítása közösségi terek, ifjúsági klubok, kistérségi gyerek és ifjúsági találkozók, más élményt nyújtó programok révén.

{phocadownload view=file|id=98|target=s}

2010 április 19. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Gazdaság | Varga Dóra | 2010. március 11.

Régen a drogtól, ma a munkanélküliségtől félnek a fiatalok Már a kilenc-tíz éves gyerekek is értik, mi az egzisztenciális bizonytalanság

Már a gyerekeket sem hagyja hidegen a munkanélküliség, igaz, ők egyelőre csak szüleik állása miatt aggódnak. A diákok vagy a fiatal munkavállalók azonban már saját jövőjüket is pesszimistán látják, ráadásul sem az iskolában, sem a családjukban nem tanulnak olyan stratégiát, amelyet egy krízishelyzetben követhetnének.

Bővebben ld.:  Népszabadság

2010 március 11. (csütörtök)
(Hírek)
A Szociális Szakmai Szövetség Elnökségének állásfoglalása
a büntetőjogba ütköző magatartást tanúsító gyermek kérdéséről
2008 januárjában a hazai közvéleményben nagy érdeklődést váltott ki néhány olyan eset, amikor gyermekek vagy fiatalkorúak követtek el erőszakos cselekményeket, és amelyeket a média szenzációként tálalt. A hírek szerint, a kormányzat intézkedéseket tervez a gyermekkorúak által elkövetett cselekmények problémájának kezelésére, megfontolva a  büntethetőség korhatárának  leszállítását is. A Szociális Szakmai Szövetség elnöksége - az ügy iránt elkötelezett szociális szakemberek véleményét meghallgatva - a következő állásfoglalást fogadta el:
2008 március 09. (vasárnap)
(Hírek)

Az Esztergomi Szent Jakab Alapítvány által működtetett Drogprevenciós Iroda / Fényközpont, mint kiemelten közhasznú feladatot ellátó intézmény 2001. májusában kezdte meg működését Esztergomban. Drogproblémában érintettek és hozzátartozóik számára nyújt alacsonyküszöbű pszicho-szociális ellátást (Komárom-Esztergom megyében egyedülálló ez a segítségnyújtási forma). Olyan tanácsadó műhelyként működik, mely kistérségi szinten a felvilágosítás, tanácsadás és utógondozás mellett a prevenciós feladatok koordinálását is felvállalja.

Bővebb információk a programról 

2008 március 04. (kedd)
(Hírek)

2001 óta működik a XIV. kerületben egy izgalmas nevű klub: a GÁZOLÓ. A sejtelmes név mögött egy nagyon is békés tevékenység folyik. Bizonyos értelemben hátrányos helyzetű gyerekek ismerhetik meg a természetet és jutnak sok-sok érdekes információhoz a klub tevékenységének és a klub vezetőinek köszönhetően. Az ő segítségükkel mutatjuk be a klubot és aktuális programjaikat.

 

 

2008 január 26. (szombat)
(Hírek)

GYERMEKJÓLÉT A FEJLETT ORSZÁGOKBAN

Egy nemzet állapotának valódi fokmérője az, mekkora figyelmet fordít gyermekeire – az ő egészségükre, biztonságukra, anyagi jólétükre, oktatásukra és szocializációjukra és arra miként vannak szeretve, értékelve és beilleszkedve családjukba továbbá abba a társadalomba amelybe születtek.

Február 14-én mutatta be az UNICEF legújabb jelentését a gyermekek helyzetéről a fejlett országokban. A 21 fejlett országot tartalmazó rangsorban Magyarország a 19. helyet foglalja el.

A teljes kutatási jelentés letölthető dokumentuma

2007 február 15. (csütörtök)
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>