Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 294 találat van.
Címke: közoktatás; óvoda; iskola Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Közoktatás | MTI | 2011. április 14.

A tervek szerint április 20-án tárgyalja a kormány az új közoktatási törvény koncepcióját, az MTI birtokába került anyag szerint a tankötelezettség 16 éves korig tartana, az érettségi vizsgatárgyak száma öt lenne. A 110 oldalas dokumentum szerint több kérdésben a kormány fog dönteni: a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) ugyanis eltérő állásponton van, így a gazdasági tárca a pedagógusok óraszámát heti 28-ra növelné, ezt az arányú növelést a Nefmi azonban elveti. Nem ez az egyetlen meglepő pont a tervezetben.

A teljes cikket itt olvashatja el: eduline.hu

2011 április 14. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

BELFÖLD | Hírszerző | 2011. április 13.

Annak ellenére nem indul nulladik osztály az általános iskolákban, hogy a kormány tavaly év végén megígérte. Igaz, akkor sokan kritizálták a közoktatási törvénytervezet e pontját, de úgy tűnik, a visszavonás és a kormány által ajánlott „köztes megoldás” sem aratott osztatlan sikert a szakértők között. A pedagógusoknak lennének ötleteik, a kormány azonban nem kíváncsi rájuk.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 április 13. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Független Hírügynökség | 2011. április 13.

Nem javul a gyerekek ellátása Tiszaburán. A fűtés hiánya miatt kimaradt tanítási időt valószínűleg nyáron pótolják, de főtt ételt sem az óvodákban, sem az iskolákban nem kap a település 600 gyereke. Jászladányban jobb a helyzet, ott szombatonként pótolják a meghosszabbított téli szünet miatt kimaradt iskolai időt.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

2011 április 13. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Gazdaság / Önkormányzatok | Sztojcsev Iván | 2011. április 13.

Egyre több önkormányzat dönt úgy, hogy megválik a nehezen fenntartható iskoláktól.

A teljes cikket itt olvashatja el: Világgazdaság Online

2011 április 13. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | InfoRádió | Hanganyag: Exterde Tibor | 2011. április 13.

Még van mit javítani az oktatási államtitkárság most alakuló pedagógus életpálya-modelljén - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pokorni Zoltán. Az Országgyűlés Oktatási Bizottságának fideszes elnöke arról is beszélt, hogy a kormányok mindig centralizálni akarnak, de az iskolák működtetése esetében érdemes lenne fenntartani a sokszínűséget.

A teljes cikket és a hanganyagot itt találja meg: InfoRádió

2011 április 13. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Itthon | Lampé Ágnes írása | 2011. április 13.

A kormány úgy tervezi, hogy jövő szeptembertől a jelenlegi tizennyolcról tizenöt, a legújabb verzió szerint pedig tizenhat évre csökkenti a tankötelezettség korhatárát. A főleg a szakoktatást érintő elképzelés komoly indulatokat kavart, és alaposan megosztotta még a szakembereket is. Így van ez a Budapest XX. kerületi Baross Gábor Általános Iskola és Szakiskola tanárainak és diákjainak körében is. LAMPÉ ÁGNES riportja

A teljes cikket itt olvashatja el: 168 óra online

2011 április 13. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Közoktatás | MTI | 2011. április 13.

Már zajlik a közoktatási törvény kodifikációja, de még vannak vitás kérdések, amelyekről a jövő héten a kormány dönt - nyilatkozta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek. Az Index úgy tudja, hat helyett mégis öt tárgyból kell majd érettségizni, és új tantárgyak kerülnek az iskolai tantervbe.

A teljes cikket itt olvashatja el: eduline.hu

2011 április 13. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Magyar Nemzet | 2011. április 13.

Mégsem ad majd lehetőséget nulladik évfolyam indítására az új közoktatási törvény – tudtuk meg. Tananyag lesz a KRESZ, a pénzügyi alapismeretek, általánossá válhat az „életvitel” mint új tantárgy. A korábbi hírekkel ellentétben a történelemérettségi kötelező marad a szakközépiskolákban.

A teljes cikket itt olvashatja el: MNO Magyar Nemzet Online

2011 április 13. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Joób Sándor | 2011. április 13.

Három éves kortól kötelező óvodát, tizenhat éves korig tartó tankötelezettséget, szigorúbb fegyelmi eljárásokat, 50 órás közösségi szolgálatot, és nem hat, csak öt tantárgyból kötelező érettségit tartalmaz az az Index birtokába került előterjesztés, amely az új közoktatási törvény szinte végleges koncepcióját tartalmazza. A pedagógusokat az állam fizetné, de a gazdasági tárca szerint béremelés reálisan csak 2014-től várható, minden általános iskolásnak pedig nem adható ingyen tankönyv, áll a dokumentumban.

A teljes cikket itt olvashatja el: Index

2011 április 13. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | InfoRádió | Hanganyag: Exterde Tibor | 2011. április 12.

Júniusban foglalkozhat majd a Parlament a közoktatási és a felsőoktatásról szóló törvényjavaslattal - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Pokorni Zoltán. Az Országgyűlés Oktatási Bizottságának fideszes elnöke arról is beszélt, hogy szerinte nem biztos, hogy meg kellene változtatni a ma érvényben lévő tizennyolc éves tankötelezettségi határt, hiszen ha valaki ennél előbb szerez sikeresen szakmát, a jog szerint befejezheti a tanulmányait.

A teljes cikket és a hanganyagot itt találja meg: InfoRádió

2011 április 12. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírek | Napközben | 2011. április 12.

A tervek szerint jövő szeptemberben leszállítják a tankötelezettség felső korhatárát 18-ról 15 vagy 16 évre. Sokak szerint szociális alapokon működött az eddigi rendszer, hiszen a motiválatlan és kezelhetetlen fiatalok csak melegedni jártak az iskolába, rosszabb esetben pedig tanulni akaró társaikat is akadályozták. A vita arról folyik, mi lesz az iskolából 16 évesen kikerülő fiatalokkal.

... Kende Ágnes szociológus a Napközben adásában arról beszélt, hogy a korai óvodáztatás segíthetne megelőzni a szakiskolák problémáit. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a korhatár csökkentésével a mélyszegénységben élő családok még nehezebb helyzetbe kerülnek, ha a gyerekek után nem kapnak családi pótlékot ...

 

A cikket és a hangfelvételt itt találja meg*: MR1-Kossuth Rádió

* A Magyar Rádió adóin elhangzott műsorokat honlapjukon a sugárzást követően 3 hétig hallgathatják meg.

2011 április 12. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Közoktatás | MTI | 2011. április 12.

Egyes kérdésekben sikerült megegyeznie Hoffmann Rózsával, például az egész napos iskola támogatásában vagy a korai óvodáztatás bevezetésében - mondta Pokorni Zoltán a Magyar Nemzetnek. Az oktatási bizottság elnöke úgy fogalmazott: a magyar iskolaügy számára fontosabb, mint egy-egy fontos posztot betöltő személy rokonszenve.

A teljes cikket itt olvashatja el: eduline.hu

2011 április 12. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Magyar Nemzet | 2011. április 12.

Pokorni Zoltán szerint a költségtérítéses képzés kivezetése nem jelentene nagy megtakarítást

Nagyobb szerepet kell vállalnia az államnak az óvodák, iskolák fenntartásában, de a teljes államosítás csak szűk intézményi körben jó megoldás – véli a lapunknak adott interjúban Pokorni Zoltán. A parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint a pedagógus-életpályamodell jelenlegi változata korrekcióra szorul. Az első Orbán-kormány oktatási minisztere számára fontosabb a magyar iskolaügy, mint egy-egy meghatározó posztot betöltő személy rokonszenve.

A teljes cikket itt olvashatja el: MNO Magyar Nemzet Online

2011 április 12. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

[Kormányzat] | OrientPress Hírügynökség | 2011. április 10.

Európai Tehetségközpont létrehozását javasolták szakemberek egy Budapesten rendezett konferencián. A tehetségkutatás nemcsak az elkötelezett és megszállott embereknek a magánügye lesz, hanem közügy lesz az egész országban, amit az új oktatási törvény valószínűleg elő is fog írni.

A teljes cikket itt olvashatja el: OrientPress

2011 április 10. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Balla István | 2011. április 7.

A tankötelezettség felső korhatára körüli vita során alig esik szó arról, hogy ma is van törvényes lehetőség az iskolába járás elkerülésére. A magántanulói státuszt az élsportoló, művész, illetve a súlyos beteg gyerekek számára találták ki, mára a problémás diákoktól való megszabadulást szolgálja. A pontatlan jogszabályt az új törvényi koncepció sem rendezi.

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 április 07. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Reggeli gyors | Klubrádió | 2011. április 7.

Ifjúságvédelmi munkahelyek szűnnek meg a fővárosban - egyebek között erről is döntött a közgyűlés tegnap.

A cikket és a hangfelvételt itt találja meg: Klubrádió

2011 április 07. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

MTI, Gazdasági Rádió | Itthon | 2011. április 7.

A közoktatásban kell elkezdeni a tehetséggondozást, idejekorán fel kell fedezni a diákokban lévő tehetséget - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten az első európai tehetségnapon, amelyet a tehetséggondozásról szóló, a soros magyar EU-elnökség keretében zajló háromnapos konferencia keretében rendeztek.

A teljes cikket itt olvashatja el: Gazdasági Rádió

2011 április 07. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | BI - FN.hu, MTI | 2011. április 5.

A sajátos nevelési igényű gyerekek 90 százaléka „elkallódik”, mert nem ismeri fel időben a magyarországi egészségügyi-szociális és oktatási rendszer. Korai fejlesztéssel e gyerekek megmenthetők, és beiskolázhatók akár integrált osztályokba is. Pokorni Zoltán a témában bizottsági ülést hív össze a közoktatási törvény finomítására.

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 április 05. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

[origo] egészség | [origo] | 2011. április 5.

Ma Magyarországon iskolába mehet az a gyerek, aki adott év május 31-éig betöltötte hatodik életévét, a szülők többsége azonban inkább úgy dönt, hogy még egy évet vár. Így a magyar gyerekek világviszonylatban egyedülállóan későn, 7 és 8 éves koruk között kezdenek iskolába járni. Gyermekpszichológusokat kérdeztünk arról, hogy jár-e bármilyen előnnyel, hogy egy hatéves gyereket még egy évig óvodában tartanak.

A teljes cikket itt olvashatja el: [origo] egészség

2011 április 05. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

2011. április 5.

Talán kevesen tudják, hogy van Pesten egy óvoda, melybe hajléktalan kisgyermekek járnak. Az ovi 2004-ben szükségből nyílt, ugyanis a mai szabályok és törvények szerint óvodába kizárólag olyan kisgyerek vehető fel, akinek lakcíme, tartózkodási helye van. A szakemberek szerint Magyarországon mintegy ezer hajléktalan gyermek él, akiknek jó része lakásnak nem minősülő helyiségekben húzza meg magát, például pincékben.

A teljes cikket itt olvashatja el: IrodalmiCentrifugA

2011 április 05. (kedd)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>