Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 294 találat van.
Címke: közoktatás; óvoda; iskola Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Oktatás-jog | Budapest, 2011. május 19., csütörtök (MTI)

A tervek szerint az általános iskoláknak október 14-ig kellene felmérniük azoknak az első évfolyamos diákoknak a körét, akiknek az esetében az óvodai jelzések vagy a tanév kezdete óta szerzett tapasztalatok alapján hangsúlyosabban kell támogatni az alapkészségek fejlesztését és indokolt diagnosztikus fejlődésvizsgáló alkalmazása.

2011 május 19. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MNO - NT | 2011. május 18.

Sem a kormány, sem az oktatási államtitkárság nem gondolkodik tandíjfizetés bevezetésében, a Pokorni Zoltán által említett, kétségkívül létező lemorzsolódás ellen az államtitkárság álláspontja szerint a megelőzés a leghatékonyabb módszer – közölte az államtitkárság az MTI kérdésére.

A teljes cikket itt olvashatja el: MNO Magyar Nemzet Online

2011 május 18. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Oktatásért Felelős Államtitkárság | 2011. május 17.

Összesen 2870 intézmény 4186 telephelyén zajlik május 25-én az országos kompetenciamérés, melynek feladatlapjait a 4., a 6., a 8. és a 10. évfolyamon tanulók oldják meg. A mérés az adott évfolyamokon – kevés kivételtől eltekintve - minden tanuló számára kötelező, így a mérésben az idén összesen 387.158 diák vesz részt. Az érintett diákok a mérés napján nem vesznek részt tanórákon - áll az Oktatási Hivatal közleményében.

További információt itt talál: Kormányzati portál

2011 május 17. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Közoktatás | eduline | 2011. május 12.

Négy budapesti általános iskolát szüntetnek meg a kerületi önkormányzatok a következő néhány hónapban. Van, ahol túl kevés a diák, máshol jól működő iskolákat is felszámolnak gazdasági okokra hivatkozva.

A teljes cikket itt olvashatja el: eduline.hu

2011 május 12. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Ónody-Molnár Dóra | NOL | 2011. május 12.

Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa rossz üzenetnek tartja a tankötelezettség korhatárának leszállítását és azzal sem ért egyet, hogy kevesebb diplomásra van szükség. Elutasítja a nemzetgazdasági tárca felfogását az oktatás szerepéről, miként azokat a szakmunkásképzés eltömegesítésére vonatkozó törekvéseket is, amelyek az iparkamarához köthetők. "Nem tudom" - feleli arra a kérdésünkre, megmarad-e a Corvinus egyetem. Szerinte nem megoldás a felsőoktatási helyek szűkítése.

Az interjút itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 május 12. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Közoktatás | eduline | 2011. május 6.

Hoffmann Rózsa szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket az igazolatlan iskolai hiányzásokat a korábbiaknál szigorúbban büntető törvény módosítása, és jelentősen csökkent a mulasztások száma.

A teljes cikket itt olvashatja el: eduline.hu

2011 május 06. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Janecskó Kata | 2011. május 4.

Már csak a püspöktől remélik iskolájuk világnézetileg semlegesnek maradását azok a zsombói szülők, akiknek nem tetszik,hogy az önkormányzat finanszírozási és morális okokra hivatkozva átadná a fenntartást a katolikus egyháznak. A Szeged környéki faluban, ahol nincs másik iskola, megszavaztatták a szülőket, és az ellenzők kevéssel, de kisebbségben maradtak. A falu két táborra szakadt. Sokan úgy érzik: nem tehetnek semmit az ellen, hogy gyerekeiket akaratuk ellenére áhitatra, misére járásra kötelezzék jövő ősztől.

A teljes cikket itt olvashatja el: Index

2011 május 04. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Gazdaság / Önkormányzatok | Világgazdaság | 2011. május 4.

A jelenleginél is egyszerűbben válhatnak meg a bajba jutott önkormányzatok az iskoláiktól.

A teljes cikket itt olvashatja el: Világgazdaság Online

2011 május 04. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

HVG.HU \ Itthon | MTI | 2011. május 2.

Réthelyi Miklós szerint lényeges változásokat hozott az iskolai segélyezésnek a gyerekek iskolába járásához kötése: jelenleg sokkal kevesebb a hiányzó az iskolákban, mint korábban.

A teljes cikket itt olvashatja el: hvg.hu

2011 május 03. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

OktpolCafé | Radó Péter | 2011. május 1.

Három részes sorozatom előző részében arról az elemzési keretről volt szó, melynek segítségével „kicsomagolhatóak” a roma tanulók iskolai kudarca mögött álló mechanizmusok. Ebben a bejegyzésben a különböző kisebbségekhez tartozó tanulók alulteljesítésére adható oktatáspolitikai válaszokat térképezem fel, melynek alapján levonható néhány következtetés a korábbi oktatáspolitikák kudarcának okairól is. Az egy éve fungáló oktatási kormányzat tevékenységének a roma tanulók oktatására gyakorolt direkt és indirekt hatásairól a következő bejegyzésben lesz szó.

A teljes bejegyzést itt olvashatja el: OktpolCafé

2011 május 01. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Független Hírügynökség | 2011. április 27.

Országos pedagógiai modellkísérletet dolgozott ki tehetséges, halmozottan hátrányos fiatalok segítésére Cered, Zabar, Szilaspogony, Mátraszele és Salgótarján önkormányzata. A Norvég Civil Alap által 340 millió forinttal támogatott, szerdán zárult kétéves programban közel négyezer gyermek és négyszáz pedagógus vett részt, a modellkísérletben az iskolák esélyegyenlőségi koordinátorokat is alkalmaztak.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

2011 április 27. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Szalai Anna | 2011. ápriis 27.

Ami nem kötelező, az felesleges

Ami nem kötelező, az felesleges teher. A kerületi önkormányzatok forráshiányra hivatkozva – a fővárosi példát követve –, szabadulnának minden, a törvényben nem kötelezőként meghatározott feladattól. Budapesten soha nem látott méreteket öltött az oktatási intézmények támogatásának drasztikus csökkentése, az iskolák összevonása és bezárása.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 április 27. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Napközben | 2011. április 21.

A szaktárca úgy látja, az iskolák sok helyen csak PR-fogásként, tartalom nélkül indítják be a speciális képzést, ezért létüket egy egységesen magas színvonalhoz, meghatározott feltételek teljesítéséhez kötné.

A cikket és a hangfelvételt itt találja meg*: MR1-Kossuth Rádió

* A Magyar Rádió adóin elhangzott műsorokat honlapjukon a sugárzást követően 3 hétig hallgathatják meg.

2011 április 21. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Reggeli gyors | Klubrádió | 2011. április 21.

Budapesten sok gyerek várakozik óvodára. Ha a kormány kötelezővé tenné a 3 évesek számára az óvodát, félő, hogy több, már most is túlzsúfolt intézmény létszáma drasztikus méreteket öltene. Budapesten nem egy kerületi óvodában óriási a túljelentkezés, eközben sok vidéki városban gyerekhiánnyal küzdenek - mondta a Reggeli Gyorsban az ELTE Gyakorló Óvoda vezetője.

A cikket és a hangfelvételt itt találja meg: Klubrádió

2011 április 21. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Gazdaság / Gazdaságpolitika | VG | 2011. április 21.

Megvitatta, de nem fogadta el tegnap a kormány az új közoktatási törvény tervezetét, amely májusban kerül ismét a kabinet elé. Vagyis a tervezetről ősz előtt már biztosan nem tárgyal az Országgyűlés.

A teljes cikket itt olvashatja el: Világgazdaság Online

2011 április 21. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

fidesz.hu | 2011. április 20.

Kövér László szerint alapjaiban kell megújítani az országot, ennek egyik legfontosabb feltétele az iskola.

A teljes cikket itt olvashatja el: fidesz.hu

2011 április 20. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Balla István | 2011. április 19.

A kormánypárton belül is komoly viták voltak a Széll Kálmán Tervről, semmiképp sem szerencsés, ha a nemzetgazdasági miniszter dönt például a közoktatásról és a felsőoktatásról – véli Pokorni Zoltán. A volt miniszter nem híve a közoktatás teljes államosításának, és szerinte tévedés volna bezárni a fizetős egyetemi szakokat. Új, tisztességes megállapodást kötne a tanárokkal.

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 április 19. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Gazdaság / Önkormányzatok | Braunmüller Lajos | 2011. április 15.

Akár 7-10 milliárd forintnyi pluszköltséget is róhat az önkormányzatokra, ha a gyerekeknek hároméves kortól kötelező lesz óvodába járni. Népesebb településeken már most sincs elegendő férőhely, az új rendszerben viszont országosan 30-40 ezer gyerekkel többet kellene befogadni.

A teljes cikket itt olvashatja el: Világgazdaság Online

2011 április 15. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Kósa András | 2011. április 15.

Komoly viták voltak a Fidesz-frakcióban, sőt a Fidesz elnökségén belül is a Széll Kálmán-terv nyilvánosságra hozatala előtt, mivel háttérbe szorultak a szakmapolitikai megfontolások - mondta a Hírszerzőnek adott interjújában Pokorni Zoltán. A Fidesz elnökségi tagja szerint veszélyes a tankötelezettség 15 éves korra való leszállítása, és az iskolák államosítását is meggondolná.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 április 15. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

[origo] itthon | Szabó András | 2011. április 14.

A gazdasági minisztériummal és a Fidesz oktatáspolitikusaival is csatákat kell még vívnia a közoktatási koncepciót elkészítő Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak. A minisztériummal többek között azon megy a vita, hogy ki finanszírozza az iskolákat, a Fidesz-frakción belül pedig azt kifogásolják, hogy Hoffmannék nem tartották magukat korábbi megállapodásaikhoz.

A teljes cikket itt olvashatja el: [origo] itthon

2011 április 14. (csütörtök)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>