Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Idesüss!
Kulcsszó keresése: Összesen 1332 találat van.
Címke: cikk Rendezés
Cikk
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

A falunap programját itt töltheti le:

{phocadownload view=file|id=436|target=s}

2011 szeptember 12. (hétfő)
(Hírek)

A Finnagora a Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelésszociológiai Tanszék és a Roma Oktatási Alappal együttmüködve nemzetközi szemináriumot szervez, amelynek célja a roma gyermekek oktatásával foglalkozó finn és magyar szakemberek nemzetközi szintű együttműködésének előmozdítása, összehangolása, valamint szakmai és tudományos párbeszédének kialakítása.

A szeminárium a roma gyermekek tanulási feltételeinek előmozdításával, iskolai teljesítményének növelésével, a roma nyelv oktatásbeli helyzetének javításával és megfelelő oktatási programok és -anyagok kidolgozásának kérdésével foglalkozik.

A szeminárium 2011. szeptember 29-30-án kerül megrendezésre Pécsett.

{phocadownload view=file|id=437|target=s}

{phocadownload view=file|id=438|target=s}

{phocadownload view=file|id=439|target=s}

2011 szeptember 12. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság | Hírek | 2011. augusztus 26.

Az egyházi és nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók normatív állami támogatásáról szóló 213/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 2.§ (3) bekezdésében foglaltak alapján a nem állami és egyházi fenntartó a normatíva iránti kérelmet - ide értve módosítását, a pótigényt és a lemondást -, valamint az elszámolást a Kormányportálon található adatlapokon nyújthatja be.

2011 augusztus 26. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ha kíváncsi a további adatokra, kattintson ide (a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának kiadványa): {phocadownload view=file|id=435|target=s}

A régebbi kiadványokat itt találja meg:

{phocadownload view=file|id=316|target=s}

{phocadownload view=file|id=97|target=s}

2011 augusztus 26. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

"Aktuális kezdeményezésünket, a 14-17 év közötti fiataloknak szóló programunkat Európai Uniós támogatással valósítjuk meg. A projekt hátrányos helyzetű fiatalok számára biztosít lehetőséget a megfelelő és biztonságos internethasználat elsajátítására nem-formális módszerek alkalmazásával. (Tehát) Játszunk, és jól érezzük magunkat, beszélgetünk és információt cserélünk, így tanulunk egymástól. A végén pedig elkészítünk közösen egy animációt, stop motion technikával, aminek a biztonságos internetezés a témája. Ami nagyon fontos, hogy a kb. két és fél hónap minden szombat délelőttje a résztvevők, tehát a TE igényeidhez is igazodni fog!"

A részleteket itt találja meg: egyutthato.eu

2011 augusztus 16. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

A Lap | Szőke Zsuzsa | Népszabadság | 2011. augusztus 15.

Az MTA GYEP (Gyermekszegénység Elleni Program) Iroda dokumentuma (A munkaerő-felmérés 15 évének tanulságai a gyermekes családok szempontjából) elkeserítő, de perdöntő adatokat ismertet. Magyarországon hárommillió-ötszázezren élnek a létminimum alatt. Közülük egymillió-kétszázezer a mélyszegénység kilátástalan világában vegetál. Ebből 140 ezer a pályakezdő vagy a munkaügyi központok által többszörösen átképzett regisztrált munkanélküli, 295 ezer a tartósan munkanélküli. Az ország 47 leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségének 1024 településén tengődik az érintett társadalmi csoport 68,5 százaléka. A statisztika rideg adatai 130-140 ezer gyerekes családot takarnak. Magyarországon – európai összehasonlításban – sok a kereső nélküli háztartás. Az ilyen háztartásokban élő gyermekek aránya az elmúlt tizenöt évben 14 százalékról 17 százalékra nőtt. Hat gyerekből egy nem lát maga körül aktív keresőt. 22 százalékról 28-ra nőtt a sokgyerekes háztartásban élő gyermekek aránya. Köztudott, hogy a gyermekszám az egyik legerősebb tényező, mely szegénységhez vezet, vagy azt konzerválja. 2001 óta a hátrányos helyzetű (HH), a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), a kisebbségi nevelést igénylő (KNI), a beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarral küszködő (BTM) és a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek közel egyharmada nagycsaládokban élt. A növekvő munkanélküliség a nagycsaládos anyákat az átlagnál jobban sújtja. 55 százalékról 49-re esett vissza azon gyermekek aránya, akiknek az anyja foglalkoztatott. A nem kereső anyák gyerekei közül a korábbi 34 százalék helyett 42 százalék él nagycsaládban. Az LHH kistérségekben a három és több gyermekes anyák közül 13 százalékra zuhant a foglalkoztatottak aránya.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 augusztus 16. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Kedves Szülő!

A Kompánia Alapítvány nevében a véleményét szeretnénk megismerni az iskoláskorú gyermekek fejlesztő programjaival kapcsolatban.

Alapítványunk pedagógiai és pszichológiai fejlesztő foglalkozások elindítását tervezi gyermekek számára, így ezzel kapcsolatban végzünk piackutatást, amihez az Ön segítségét is kérjük.

Az alábbi linkre kattintva tudja elérni a kérdőívünket:

https://www.surveymonkey.com/s/LKB6RD2

2011 augusztus 15. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírközpont | 2011. augusztus 2.

A családokat segítő helyi közösségi kezdeményezések és programok erősítésére írtak ki uniós támogatású pályázatot 1,85 milliárd forintos keretösszeggel a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében - mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára.

A teljes hírt itt olvashatja el: Magyarország.hu

2011 augusztus 04. (csütörtök)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

A TÁMOP 5.2.1. kiemelt projekt képviseletében az MTA Társadalomkutató Központ Gyermekszegénység Elleni Programja és a Hevesi Kistérség Többcélú Társulása TÁMOP 5.2.3. számú Gyerekesély programja között megkötött együttműködési megállapodás 1.2./b) és 2.2./b) pontjában foglaltaknak megfelelően a kistérség 7 településén felmérés készült a gyermekes családok helyzetéről. Heves, Átány, Kömlő, Tarnaszentmiklós, Pély, Tarnazsadány, Tarnabod települések jegyzői a településen élő 0-17 éves (1993. június 1. után született) gyermekek név- és címlistáját – az 1992. évi LXVI. törvény alapján – tudományos kutatás céljából részünkre biztosította. A lista alapján kiválasztott családokban megbízólevéllel rendelkező szociális munkás hallgatók kérdőíves adatfelvételt végeztek 2011. július 3. és 2011. július 8. között.

2011 augusztus 03. (szerda)
(Hírek)
A komplex kistérségi programok megvalósítása során az egyik beavatkozási terület a szociális szolgáltatások, ellátások rendszere. A program célja, hogy olyan hosszú távú, fenntartható változásokat indítson el, amelyek 'haszonélvezői' a gyermekek. Kistérségeinkben a legkiterjedtebb, és a gyermekeket leginkább érintő szociális ellátás a családsegítés és a gyermekjóléti ellátások rendszere. A kistérségi programok tervezésekor ajánlott az ellátásokra vonatkozó jogszabályok áttekintése, hogy a családsegítés, gyermekjóléti szolgáltatás kötelező feladataival összehangolt fejlesztések valósuljanak meg.

Kresák Anna, dél-alföldi regionális koordinátor

Az anyagot itt töltheti le:

{phocadownload view=file|id=434|target=s}

2011 augusztus 02. (kedd)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

Folyamatosan bővülő tartalommal elindult a "Lehet jobb a gyerekeknek a Baktalórántházi Kistérségben" program honlapja: baktagyerekesely.hu.

2011 július 28. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Dreissiger Ágnes | 2011. július 6.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján az idén meghirdetett 156 ezer középiskolai helyből 56 ezer üresen maradt. Mit jelent ez? Hova tűntek a középiskolások? Kevesebb iskolára lesz szükség, és kevesebb pedagógusra? A szakszervezetek szerint a válasz egyértelmű: nem. Mindössze arról van szó, hogy átsrtukturálódott a rendszer, kevesebben jelentkeztek szakiskolákba, mint korábban. Egyikük azt mondja: az önkormányzatok szólhattak idén közbe - ami jogellenes.

A teljes cikket itt olvashatja el: hírszerző

2011 július 06. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

[origo] vállakozói negyed | [origo] | 2011. július 5.

Július 4-én elfogadta a parlament a munka törvénykönyve és több más foglalkoztatási jogszabály módosítását. Egyebek közt lehetőség lesz a hat hónapos próbaidőre, igaz, nem általános érvénnyel, mint ahogy eredetileg felmerült; a munkaadó döntheti el, hogy pénzt vagy pihenőidőt ad a túlórákért; a gyes alatt csak az első hat hónap során halmozódnak fel a kivehető szabadság napjai.

A teljes cikket itt olvashatja el: [origo] vállakozói negyed

2011 július 05. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

[Iránytű] | OrientPress Hírügynökség | 2011. július 5.

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány és a Karitáció Alapítvány közös adományozói programja révén 2011-ben is száz rászoruló családban élő, 12-16 éves életkorú fiatal kap komplett (használt, de még használható) számítógépet.

A teljes cikket itt olvashatja el: OrientPress

2011 július 05. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Mátraházi Zsuzsa (MTI-Press) | 2011. július 5.

Csak nemrég tört ki a szünidő, és máris akad, aki augusztusban kezdené a fejtágítást a diákoknak, méghozzá a legkisebbeknek, akik csak szeptembertől lesznek elsősök. Iskola-előkészítő táborok hirdetik magukat a neten is. Azok a programok, amelyek ősztől tavaszig készítettek fel nagycsoportos óvodásokat első tanévükre, már befejeződtek. Most jönnek a nyári gyorstalpalók. Iskolaérett, egészséges kicsinyeknek! Hasznos-e, ha idő előtt ültetjük be a gyerekeket a képletes iskolapadba? Vagy hagyjuk játszani őket? Esetleg kifejezetten káros a képzés terén a siettetés? A szülői lélekre ható hirdetésszövegekkel találkozókat kívánjuk eligazítani szervező, pedagógus, fejlesztő és pszichológus segítségével.

2011 július 05. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MTI | 2011. július 5.

Szeptembertől az önkormányzati mellett az alapítványi általános iskola is tovább működhet Jászladányban, csupán az önkormányzatnak meg kell szüntetnie a két intézmény közötti fizikai elkülönítést - közölte a Dankó István, a település független polgármestere a Legfelsőbb Bíróság (LB) június végén felülvizsgálati eljárásban hozott jogerős ítélete kapcsán kedden az MTI-vel.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

2011 július 05. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MNO - GB | 2011. július 5.

Jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány – jelentette be Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának keddi ülésén.

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online

2011 július 05. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

A Lap | Danó Anna | Népszabadság | 2011. július 5.

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a kamaszkori öngyilkosságok aránya. A 25 évesnél fiatalabbak közül 2008-ról 2009-re 67 százalékkal többen követtek el öngyilkosságot, a 15 és 19 évesek között pedig ez a változás már 217 százalék volt – nyilatkozta lapunknak Rihmer Zoltán, a Semmelweis Egyetem pszichiáterprofesszora.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 július 05. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

[Nemzetgazdaság] | OrientPress Hírügynökség | 2011. július 4.

Péntek óta jobban kell figyelniük azoknak, akik újonnan halmoznak fel közüzemi hátralékokat. Egy július elsejei módosítás szerint ugyanis a gáz- és villanyszámlák esetében a szolgáltató már két hónap után kikapcsolhatja a szolgáltatást. Azért is érdemes résen lenni, mivel a visszakapcsolás sem olcsó.

A teljes cikket itt olvashatja el: OrientPress

2011 július 04. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

MTI - Sajtóadatbank | Forrás: KSH | Budapest, Budapest, 2011. július 4., hétfő (MTI)

foglalkoztatottak száma, munkanélküliek száma, 2011. március-május, a munkanélküliségi ráta alakulása, 2008. május-2011. május

Azonosító: 20110629:MTI:G0349

2011 július 04. (hétfő)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>