Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 1112 találat van.
Címke: hír Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Belpolitika | 2010.01.16.

Gyerekek, akik maguk kérik állami gondozásba vételüket - Évente 10-15 kiskorú fordul védelemért a szolgálathoz Porta, ahol éjjel is lehet kopogtatni

Mindig megrendítő, ha egy gyermeket ki kell emelni családjából. Még megrendítőbb, ha a gyerek maga kéri: helyezzék intézetbe. Szerencsére nem tömeges jelenségről van szó, a fővárosban évente 10-15 kiskorú kér menedéket a gyermekvédelemnél. A kérelmek hátterében sosem egy ok áll. A klasszikus okok – a szülők brutalitása, alkoholizálása – mellé olyan társadalmi problémák társulnak, mint a munkanélküliség, a lakás elvesztése. Az ügyek megoldásához aligha tud segítséget nyújtani a gyermekvédelmi rendszer.

Bővebben ld.: Népszava online

2010 január 16. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ónody-Molnár Dóra | Belföld | 2010. január 11.

Ilyen még nem volt Magyarországon: nem fizetik a segélyeket

Nyírkátán csak azért nem halnak éhen több százan ezekben a hónapokban, mert a Baptista Szeretetszolgálat élelmiszeradományokat juttatott el a faluba. A helyi önkormányzat ugyanis szeptember óta nem, vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását. A minisztérium tehetetlen.

Bővebben ld.:  nol.hu

2010 január 11. (hétfő)
(Hírek)
 

  Ha kíváncsi a további adatokra, kattintson ide: {phocadownload view=file|id=97|target=s}

Lásd még: magyarorszag.hu

2010 január 07. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Czene Gábor | Belföld | 2009. december 21.

Hogyan lehet hasznot húzni a cigányok nyomorából?

Virágzó üzletág épült a szegénységben él? romák köré: a hálózatot korrupt hivatalnokok, szélhámos vállalkozók és maffiamódszereket alkalmazó uzsorások alkotják. Az észak-magyarországi megyékben szerzett tapasztalatairól beszél egy cigány értelmiségi házaspár, Berki Judit és Szomora Szilárd.

Bővebben ld.:  nol.hu

2009 december 21. (hétfő)
(Hírek)
Címkék: cikk hír országos
2009 december 20. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Krausz Tamás | Gazdaság | 2009. december 12.

"Újjá kell éleszteni a közösségi termelés kultúráját"

Újjá kell éleszteni a közösségi termelés kultúráját Magyarországon, mivel az a 90-es évek elején teljesen megszűnt - mondta el Krausz Tamás történész a közösségi termelők országos értekezletén szombaton Budapesten.

Bővebben ld.:  hvg.hu

2009 december 12. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Doros Judit Szolnok | Népszabadság | 2009. december 10.

A jogvédők első fokon veszítettek a jászladányi szegregációs perben

Nem sértette meg az egyenlő bánásmód elvét Jászladány önkormányzata, amikor nyolc éve bérbe adta az önkormányzati iskola egy részét azért, hogy ott egy alapítvány magániskolát hozzon létre, s így elkülönítette a roma és nem roma tanulókat. A szegregáció miatt pert indító polgárjogi szervezet fellebbez az elsőfokú döntés ellen.

Bővebben ld.: nol.hu

2009 december 10. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Indul a magyar szegénybank

Ónody-Molnár Dóra | NOL | 2009. december 10.

Borsodban és Szabolcsban helyezi ki az els? hiteleket a Kiút program

Jöv?re indul a magyarországi szegénybank: négyszázmillió forintot helyeznek ki a kirekesztettségben, nyomorban él?knek, de csak a vállalkozás beindításához.

Bővebben ld.: nol.hu

2009 december 10. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Monok: a polgármester, aki felülírja a jogszabályokat

Ónody-Molnár Dóra | NOL | 2009. december 8.

Szepessy Zsoltból ellenzéke szerint rögtön kettő van

Ritka, hogy egy kistelepülés oly tartósan felkerüljön a politikai térképre, ahogy Monok. A Borsod megyei települést a szociális szakma kétségbeesett felháborodással említi, mások lelkesednek és követendő modellnek tartják az ottani kísérleteket. Az OVB ma utasította vissza az onnan indított népszavazási kezdeményezésről. Kiáltványok, szociális kártya, segélyért munka. Szepessy Zsolt polgármester körül zajlik az élet. Hogy milyen ez az élet, azt kívántuk megtudni.

Bővebben ld.: nol.hu

2009 december 08. (kedd)
(Hírek)

Híreink | 2009-11-11 15:45

Főhajtással emlékezett a volt makói főrabbira az államfő

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke látogatott szerdán Makóra, hogy a város polgármestere, dr. Buzás Péter országgyűlési képviselő, dr. Ferge Zsuzsa szociológus, Kecskeméti Ármin unokája és Urbancsok Zsolt, a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnökével együtt emlékezzen meg Makó vészkorszakbéli főrabbijáról a Kecskeméti Árminról elnevezett utcában lévő emléktáblánál. A látogatás apropóját az adta, hogy az emléktábla visszakerült a helyére.

Bővebben ld.: www.mako.hu

Sokak előtt ismert, hogy 2009. október 26-án összetörték Makón, a róla elnevezett utcában az 1944-ben elhurcolt és mártírhalált halt tudós főrabbi, dr. Kecskeméti Ármin emléktábláját. Ebben az emlékgyalázásban két munkatársunk is érintett. Ferge Zsuzsa, az MTA Gyerekszegénység Elleni Program vezetője Kecskeméti Ármin unokája, Ferge Sándor, az információs társadalom és szövetkezetfejlesztő szakértőnk a dédunokája. Amit éreztek, magánügy – de ennek a tettnek olyan tanulságai vannak, amelyek nagyon mélyről gyökereznek és nagyon messzire vezethetnek. Feldolgozhatatlan, tragikus múlttól egy vészjósló, vészterhes jövő felé. A tetteseket megtalálták, húszas éveik elején járnak. Urbancsok Zsolt, a makói Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnöke őket szólította meg alábbi levelében, amelyet a Délvilág -  alig pár nappal a tettesek elfogatása után - közölt.

Címkék: cikk hír országos
2009 november 11. (szerda)
(Hírek)
  Az UNICEF Magyar Bizottsága az évforduló alkalmából eseménysorozattal kívánja a közvélemény figyelmét felhívni a felnőttek felelősségére.
Címkék: cikk hír országos
2009 november 02. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Tiltakozó aláírások a településen - A szociális tárca az AB-hez fordul

Ónody-Molnár Dóra | Népszabadság | 2009. október 20.

Ma dönt a monoki képviselő-testület a településen bevezetendő szociális kártyáról. Úgy tudjuk, ha bevezetik a rendszert, a szociális tárca államtitkára az Alkotmánybírósághoz fordul. Tegnap kiderült: Monokon sem mindenki támogatja Szepessy Zsolt polgármester ötletét.

2009 október 20. (kedd)
(Hírek)

LEHET JOBB A GYEREKEKNEK A Miniszterelnöki Hivatal, Bátonyterenye Városa és a Többcélú Kistérségi Társulás, valamint az MTA Gyermekszegénység Elleni Program közös konferenciája a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával az esélyegyenlőséget növelő óvodai-iskolai jó gyakorlatokról 2009. október 16-17. Bátonyterenye, Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár, Molnár Sándor út 1-3.

2009 október 14. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ónody-Molnár Dóra | Népszabadság | 2009. október 7.

Nem csökken a gyermekadag

Az Út a munkához programhoz társul az Út a munka világába projekt

A költségvetési tervek szerint jövőre a kormány harmadára csökkentené a gyermekétkeztetésre szánt normatívát. Mára kiderült: valószínűleg változatlanul hagyják a hatvanötezer forintos összeget. Az "egy család, egy segély"-ként ismert támogatási elven viszont nem változtatnának, igaz, a jövő évtől uniós források átcsoportosításával több pénzt adnának közmunkára, átképzésre.

2009 szeptember 23. (szerda)
(Hírek)

2009. augusztus 10-15.

Akik ismerik az MTA Gyerekszegénység Elleni Programját, azok tudják, hogy a programnak van egy ún. alkalmazási kísérlete a szécsényi kistérségben. A program és a szécsényi iroda munkatársai nemcsak különböző nyári szabadidős foglalkozásokat (napközi táborokat, tanodai korrepetálásokat stb.) szerveztek az idén a kistérség településein, de két turnusban olyan gyerekeket is táboroztattak Bükkszéken, akik még soha életükben nem voltak nyaralni.

Németh László táborvezető beszámolója Bükkszékről letölthető itt:  Táboroztatás Bükkszéken

2009 augusztus 31. (hétfő)
(Hírek)

A hvg.hu interjúja Hankiss Elemérrel Forrás: hvg.hu

A magát értékkutatóként definiáló szociológus, az “Új reformkor” megálmodója sokkal inkább a társadalomtól, mintsem a hitelét vesztett politikától várja azt, hogy az ország magára találjon. A nemrég megjelent Csapdák és egerek című könyvében egy új reformkor szükségességéről beszél. 

Címkék: cikk hír országos
2009 augusztus 17. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)
Forrás: Népszava online Szegénységbomba ketyeg Magyarországon, néhány éven belül jelentősen nőhet a szegények száma az országban, és egyelőre nem látszik, hogy a kormányzat miként fogja kezelni a helyzetet - mondta Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója az MTI-nek a budapesti Sziget fesztiválon működő Civil Szigeten.
2009 augusztus 17. (hétfő)
(Hírek)

Social policy professor at the LSE and joint founder of the Child Poverty Action Group (The Guardian, Tuesday 9 June 2009)

The death, at the age of 81, of the social policy researcher and campaigner Peter Townsend closes a career that sometimes seemed as if it would never end. Even after heart problems and contracting pneumonia, Townsend continued to research, teach and campaign, driven always by a sense that the truth had power.

He became a public figure in the 1960s when, together with Brian Abel-Smith, he "rediscovered" British poverty, a problem then often complacently discussed in the past tense, as if it were something the Beveridge Report had solved. Despite its huge significance, however, this work was merely one aspect of a career of many parts, mixing politics and advocacy with an extraordinary range of research. Townsend railed against the narrowness of modern academic life, covering everything from children's rights to nursing homes, at some times soaring to adopt a global perspective, at others diving to analyse, for instance, the social effects of shopping centres in Manchester. But a single thread tied the strands of his work together - concern about inequality.

Townsend grew up living a hand-to-mouth existence with his single mother as she attempted to eke out a living as a singer during the 1930s. That gave him an acute sense of what he called "the rough edges of life", a sense that would eventually inform his research. Before he could pursue that, though, he needed to win, first, a scholarship at University College school, London, and then, with the encouragement of an inspirational teacher, a place at St John's College, Cambridge. There he studied anthropology before taking his studies to the new Free University of Berlin, a city still recovering from the war, where he switched to sociology.

He then spent the 1950s engaged in research in Britain, with posts at the Institute for Community Studies and the London School of Economics, before, in 1963, becoming one of the first professors at the new University of Essex. In the 1980s he moved to Bristol University, where he kept a post right to the end, and, in 1998, he took up a second emeritus chair, at the LSE.

As well as studying ageing, Townsend made it his task to establish the facts about poverty in Britain. He sought to make his case unarguable to the authorities by counting as poor only those families who fell below the "official poverty line", implied by the supposed safety net of means-tested benefit rates.

To ensure his work was authoritative he used Whitehall's own analysis, but there were substantial gaps in the evidence the civil service collated. So he ended up in the bowels of the Ministry of Labour's Colindale office, trawling through hundreds of the raw questionnaires on which official statistics were based. The work has informed almost all academic research on poverty since.

As the damning evidence on hardship was gathered, Townsend sought to move from analysis to deeds, co-founding the Child Poverty Action Group, the campaigning outfit whose presidency he held until the end of his life. His advocacy work did not stop there: he also co-founded the Disability Alliance and worked within the Labour party to do something practical about poverty.

His work on health inequalities, notably through the 1980 Black report, led to a transformation of the academic field. Another overriding concern through the 1970s was to develop a poverty line rooted in such rigorous social science that it would be impossible to dispute, although, by a cruel quirk of fate, the work culminated in 1979, the year Margaret Thatcher was elected. After that, all the implications of his study for policy simply dropped off the political agenda. Townsend was a dogged chronicler of, and campaigner against, the subsequent widening of the income gap. But during the long Conservative years his was a marginal voice.

He had brief hopes when New Labour arrived, and especially after Tony Blair pledged to eliminate child poverty in 1999. In the end, however, he was left bitterly disillusioned, acknowledging that Blair and Gordon Brown were redistributing to the poor, but profoundly offended by the mean-spirited way in which he thought they went about it. He was troubled not only by the endless emphasis on benefit claimants who "played the system", which he felt stigmatised the honest majority, but also by the reliance on tax credits, as opposed to simple entitlements that were paid as of right.

Over the last two decades he began to look at the topics he had been concerned with through the prism of human rights. He saw the development of a global rights culture as the most promising feature of our age, so, despite his disillusion with Britain's politics, this shift lent him a new optimism. This was encouraged by his third wife, the Labour peer Jean Corston, who was a guiding light in parliament's joint committee on human rights.

He described himself as falling "head over heels" in love with her. They married in 1985. She survives him, along with five adult children and two stepchildren, all of whom he was intensely involved with, remarking towards the end of his life that, work aside, his primary interest was family.

• Peter Brereton Townsend, academic, born 6 April 1928; died 7 June 2009

Címkék: cikk hír nemzetközi
2009 június 11. (csütörtök)
(Hírek)
Tisztelt Ferge Zsuzsanna! Mély tisztelettel olvastam eddigi munkásságáról és a szegényekért való küzdéséről. Tisztelője vagyok, de az utóbbi, kormánynak tett javaslatáról, miszerint függesszék fel az egy gyermekes családok családi pótlékát, szeretnék pár megjegyzést tenni. Tisztelem a nagycsaládosokat, de úgy érzem a társadalom eddig is csak értük próbált tenni. Pár példa: nekik még jár az adókedvezmény, 1-2 gyerekes családoknak már régóta nem, ők jövedelemre való tekintet nélkül ingyen kapják a tankönyveket, kedvezményes étkeztetésben részesülnek gyermekeik, míg 1-2 gyermek esetében mindegy mennyi a jövedelem, keményen fizetni kell! A családi pótlék egy gyermekre számított összege is jóval nagyobb 3 gyermek esetén. Mindig azt mondtam és vallom, hogy tudom: 3 gyereknek 3 pár cipő kell, de 1 gyereknek is meg kell venni egy párat, akkor az én 1 gyerekem miért ér kevesebbet a társadalomnak?
Címkék: cikk hír
2009 április 16. (csütörtök)
(Hírek)

MTI hír (2009. február 27.)

Nyári gyermekétkeztetésre fordítja a kormány a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából tavaly befolyt 1,2 milliárd forintot, és megduplázza az összeget - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Budai Bernadett közölte: a múlt év során 187 ezer ember 1 százalékos felajánlásának köszönhetően összesen mintegy 1,2 milliárd forint gyűlt össze a gyermekszegénység elleni programra. A kormány úgy döntött, hogy a felajánlásokból összegyűlt összeg a rászoruló gyermekek nyári étkeztetésére használható fel, és így költségvetés által e célra biztosított 1,2 milliárd forint megduplázható - jelentette be a szóvivő.

Budai Bernadett szavai szerint a felajánlásokból származó és a költségvetésben erre a célra elkülönített, így már összesen 2,4 milliárd forint hozzávetőleg 120 ezer rászoruló gyermek napi egyszeri meleg étkeztetését biztosítja majd az óvodai, iskolai nyári szünet idejére. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kabinet döntése illeszkedik a Legyen jobb a gyermekeknek nemzeti stratégia 2007-2010 közötti cselekvési tervbe, amelynek egyik eleme a rászoruló gyermekek étkeztetésének biztosítása. A kormány döntése értelmében idén, a 2008-as jövedelmek bevallása során is fel lehet ajánlani a személyi jövedelemadó 1 százalékát a gyermekszegénység elleni programra, ennek technikai száma a 1627-es - mondta el Budai Bernadett, hozzátéve: az állampolgárok emellett támogathatják a Nemzeti tehetség programot is, amelynek technikai száma a 1823-as.

 

Címkék: cikk hír országos
2009 február 27. (péntek)
<< Első < Előző 51 52 53 54 55 56 Következő > Utolsó >>