Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 1112 találat van.
Címke: hír Rendezés
Cikk
(Hírek)
A Miniszterelnöki Hivatal honlapján elérhetők a "Legyen jobb a gyermekeknek!" Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának munkájával kapcsolatos információk.
2009 január 14. (szerda)
(Hírek)
Míg a gyermekszegénységgel kapcsolatos felmérésekben Magyarország általában a fejlett országok  rangsorának végén kullog, a kisgyermekkori gondozásról most megjelent UNICEF jelentésben a középmezőny elején, 25 fejlett ország között a 7. helyen állunk.
2009 január 14. (szerda)
(Hírek)
Címkék: cikk hír országos
2008 december 24. (szerda)
(Hírek)
A 2008 szeptemberében az Európai Bizottságnak benyújtott Nemzeti Stratégiai Jelentés a Szociális Védelemről és Társadalmi Összetartozásról (NSJ) tartalmazza a fő átfogó stratégiai irányokat, valamint a következő évekre tervezett fő intézkedéseket a társadalmi összetartozás (társadalmi kirekesztődés elleni küzdelem), a nyugdíjrendszerek, valamint az egészségügyi ellátórendszer és a tartós ápolás területein. Nemzeti Stratégiai Jelentés 2008-2010 - NSJ (letölthető az SZMM honlapjáról: HU / EN) A jelentéshez mellékletként kapcsolódik egy részletes helyzetelemzés, a 2006-2008-os Társadalmi összetartozásról szóló nemzeti cselekvési terv (NCST) megvalósulásáról szóló átfogó beszámoló, valamint egy, a hazai jó gyakorlatokat bemutató fejezet is. Az EU tagállamainak Nemzeti Stratégiai Jelentései letölthetők innen. Társadalmi kirekesztés elleni küzdelem - stratégiák és gyakorlat című konferencia
2008 november 12. (szerda)
(Hírek)
By: MTI (2008-11-12 13:30)

Hungary's children are poorer than what the country's economic level can justify - poorer than the European Union average, and poorer in rural than in urban areas, said the head of the Hungarian Academy of Sciences Institute of Economics children's programme at a conference in Budapest on Tuesday. Sociologist and economist Zsuzsa Ferge pointed out that 14 percent of Hungarian children live in homes in which no one has a job. Only three other EU countries have worse numbers than that, she told the opening of the "Give Kids a Chance" project conference.

2008 november 12. (szerda)
(Hírek)
  November 2008 - Ref 2275 How realistic is the government's pledge to end child poverty by 2020? The strategy is hugely ambitious and progress has stalled. This Round-up draws on the findings of seven reports about how to take forward different aspects of a child poverty strategy; examines the impact of current policy; and suggests what is needed to ensure the target is met.
2008 november 11. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)
A mostani, átmeneti pénzügyi válság mellett legalább ugyanolyan figyelmet kell fordítani a gyermekszegénységre – ezt mondta a kancelláriaminiszter az Eurochild konferenciáján.  
2008 november 07. (péntek)
(Hírek)

a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából 2008. október 17.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992-ben nyilvánította október 17-ét a Szegénység Elleni Küzdelem Nemzetközi Napjává. A Világnap alkalmából a Magyar Szegénységellenes Hálózat az alábbi nyilatkozatot teszi:

A globális pénzügyi válság gazdasági és társadalmi hatásai kiszámíthatatlanok. A legújabb értékelések szerint a válság nem fog a pénzügyi rendszerekre korlátozódni. Október 15-én egy vezető amerikai szaktekintély úgy látta, hogy a jelenlegi helyzetből „nem lehet mély recesszió és sokak munkahelyvesztése nélkül kikeveredni. Csak arról beszélhetünk, hogy hogyan enyhíthető a baj, hogyan biztosítható, hogy a bajba kerülteknek támogatást adjunk.” Nagy a valószínűsége annak, hogy a veszélyek – hitelnyújtási nehézségek, magas kamatok, cégek megrendülése, infláció, munkahelyvesztés, jövedelemcsökkenés, lakásvesztés – a különösen nyitott gazdaságú Magyarországot is érintik majd.

2008 október 17. (péntek)
(Hírek)

Magyarországon 3 éves korától 18 éves koráig minden gyermek ingyenes balesetbiztosításban részesül, de a szülők többsége nem tud róla! Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a Magyar Állam nevében a Magyar Köztársaság Pénzügyminisztere 2006. december 27-én 3 évre szóló szerződést kötött a Generali-Providencia Biztosítóval annak érdekében, hogy az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításról szóló 119/2003. sz. Kormányrendeletnek megfelelően biztosított korosztály tagjai a 3. életévük betöltésének napjától 18. életévük betöltésének napjáig államilag finanszírozott biztosítási védelemben részesüljenek. Az általános balesetbiztosítási szolgáltatás automatikusan jár, független az óvodától, iskolától, nincs szükség semmilyen szerződéskötésre.

Címkék: cikk hír országos
2008 október 16. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)
Október 17-ét az ENSZ közgyűlése 1992-ben nyilvánította A Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjának, amelyről Magyarországon 1996-tól emlékeznek meg.
2008 október 16. (csütörtök)
(Hírek)

Metropol - 2008.09.25.

A személyi jövedelemadó egy százalékát jövőre az egyházak mellett a gyermekszegénység elleni programra, valamint a tehetséggondozás támogatására lehet majd felajánlani, a kormány szerdai döntése értelmében.

Címkék: cikk hír országos
2008 október 07. (kedd)
(Hírek)
A gyerekház létrehozásának  célja, hogy a hátrányos élethelyzetből induló 0-6 éves, de főként 18-36 hónapos gyerekek számára a lehető legkorábban nyújtson segítséget, illetve lehetőséget arra, hogy veleszületett jó képességei zökkenő mentesen fejlődjenek, fejlessze készségeiket, és előkészítse az óvodára, majd később az időben történő iskolakezdés lehetőségére.  Ehhez képzett gyerekfejlődést jól ismerő szakemberekre, valamint a gyerekeknek esetlegesen speciális  szolgáltatást nyújtó más szakemberekre van  szükség. Meg kell ismertetni gyerekház  gondolatát a szülőkkel, és igényeiket, például a nyitva tartást aszerint kell meghatározni. Végig kell gondolni, hogy milyen más szolgáltatásokat nyújthatnak a gyerekházak a szülőknek, pl. segítik a szülők munka-keresését, mintegy észrevétlenül fejlesztik a gyerekekkel együtt töltött idő tartalmasabbá tételét. (ha van helyiség, a szülők számítógépezni, ha van konyha, főzni tanulhatnak,  találkozóhelyek lehetnek a szülők és a gyerekekkel foglalkozó más szakemberek között)
2008 október 06. (hétfő)
(Hírek)

September 11, 2008, 10:34 CET Social state secretary Erzsébet Kovárik has announced to a meeting of experts that 18.7% of Hungarian children and youth under the age of 24 and 13% of families live in poverty, reports fn.hu To tackle the situation, it is important to complete the 25-year anti-poverty strategy focusing on decreasing child poverty that was accepted in 2007, she added. The strategy is aimed at improving young people's chances of finding secure jobs to allow them to support themselves. A report on social cohesion will be sent to the European Commission by 15 September, said labor affairs state secretary Lajos Korózs. The paper will present the measures taken to improve the prospects of socially disadvantaged groups and the development of the pension and health care system. It also analyzes the phenomenon of child poverty, a serious problem not only in Hungary but across the continent.

 

2008 szeptember 11. (csütörtök)
(Hírek)
2007 volt a Nemzeti stratégia induló éve. Ebben az évben a gyerekes családok helyzete romlott.  A romlás oka az előre is látható rossz gazdasági helyzet és forráshiány, amely nem párosult a sebezhető csoportok – így a gyermekesek – különös, illetve elégséges védelmével. További kutatási eredményeink néhány aktuális jelenség eddig nem ismert részleteiről  tájékoztatnak.   Ilyen kérdés a segélyezett, illetve a segélyezésből kimaradó szegények munkaerőpiachoz való viszonya; a szegény gyerekek kiszorulása a korai beóvodázásból; továbbá az uzsorapénz elterjedtsége és áldozatainak összetétele. A segélyezéssel kapcsolatban fontos és meglepő adat a segélyezés hiányának ellenösztönző hatása. A nem segélyezett szegények munkára készenléte rosszabb, mint azoké, akik legalább a segély révén kapcsolódnak közösségi ellátásokhoz és információkhoz. A gyermekek helyzetének változását számos kormányzati intézkedés befolyásolta. A rendelkezések többsége a gyermekek szempontjából jó szándékú volt. Sajnos, hatásvizsgálatuk gyakran hiányzik vagy nem nyilvános, illetve forráshiány, igazgatási problémák, tárcaközi összhanghiány, a komplex közelítések gyakorlatának hiánya miatt a valószínű hatások gyengék, olykor ellentmondásosak. Az ismertetett tapasztalatok alapján fogalmazódik meg néhány javaslat.

Olvassa el a MTA-KTI Gyerekprogram Iroda jelentését!

2008 július 29. (kedd)
(Hírek)

Sebestyén István interjúja Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterrel. HETEK.hu| XII. ÉVFOLYAM, 29. SZÁM |  2008. JÚLIUS 18.

Jelentõsen átalakítja a segélyezés rendszerét a kormány. Az új szabályok egy része hasonlít a monoki modellhez, ám a miniszter azt mondja: a kabinet „Út a munkához” programja született meg hamarabb, csak nem kapott akkora visszhangot, mint az alulról jövõ monoki kezdeményezés. A szociális támogatás terén magas arányban érintett cigánysággal kapcsolatban Szûcs Erika úgy véli: a legnagyobb baj az, hogy a romák szinte külön társadalmat alkotnak. A most megkezdett munka beérését tíz-húsz évre saccolja a miniszter.

 

Címkék: cikk hír
2008 július 19. (szombat)
(Hírek)

forrás: Inforádó, 2008.07.18.

Gazdaságilag és társadalmilag fenntarthatatlanná válik az ország 20 év múlva, ha nem tud javítani a létminimum környékén élő családok helyzetén - véli Ferge Zsuzsa szociológus. A gyermekszegénység elleni program kidolgozója az InfoRádiónak beszélt a program végrehajtását értékelő bizottság munkájáról is.

 

 

Címkék: cikk hír országos
2008 július 18. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Varró Szilvia cikke a Magyar Narancsban 

Csökkentenék a segélyt, büntetnék a feketemunkásokat, ellenőriznék, mire fordítják a pótlékot a családok - a kormány nem mondott le arról, hogy a gazdasági fejlődés kerékkötőjének kiáltson ki egy 180 ezer fős csoportot. A következőkben az MSZP-n belül a szociális segélyezésről folyó, időnként szegény- és cigányellenes hangokkal tűzdelt vitákat próbáljuk rekonstruálni.

Mit tervez a kormány?

2009. január elsejével vezetnék be az új szabályokat, melyeket szeptemberben nyújtanak be a parlamentbe. A Narancsnál landolt, értelemszerűen még nem végleges tervek szerint ezek között szerepelne a rendszeres szociális segély és a pótlék természetben juttatható arányának növelése, a felajánlott közmunka alóli felmenthetőség szigorítása, és a feketemunkát végző segélyezettek szankcionálása. Az évi 180 ezer segélyezettből nyolcvanezer nem munkaképes, ám a fennmaradó százezret meg kell mozgatni. A következőképpen. A jelenleg közcélú munkára fordított összeget és a rendszeres szociális segély egyharmadát összevonnák, és megtoldanák egy 11,5 milliárdos, járulékmentességet biztosító összeggel: az így keletkezett 46,5 milliárdból egy éven át úgy 52 ezer főt foglalkoztatnának napi hat órában. A segély összegének tízszázalékos csökkentésével további pénzek szabadulhatnának fel, a hátrányos helyzetűeknek járó Start-kedvezménnyel és egyéb foglalkoztatási programokkal együtt pedig újabb harmincezer főt tudnának foglalkoztatni.

A tervezetről az általunk kérdezett szociálpolitikusoknak lesújtó véleménye volt. Minden természetbeni juttatás kétszer annyiba kerül, mint a pénzbeli - állították. Az sem világos, miért a szegények pótlékaival szórakozgatnak, ahelyett, hogy a középosztálytól vonnának el szociális támogatásokat. Mire lesz jó, ha évente újabb 46 milliárdot fordítunk alibifoglalkoztatásra? A főváros vagy a nagyobb városok még talán tudnak ennyi közmunkát biztosítani, de a kisebb települések nem. A feketén dolgozókat nem szabad büntetni, mert ők a legkiszolgáltatottabbak, az így szerzett jövedelemmel egészítik ki a segélyt. Érthetetlen az is - szól tovább a bírálat -, hogy a kormány miért nem azt firtatja, miért kontraproduktív a foglalkoztatási rendszer egésze, hogyan sorvadt el a korábbi, a 33 leghátrányosabb kistérséget megcélzó komplex programterv, vagy hogyan öszszegződnek az állami juttatások - van, aki egyszerre kap ápolási díjat és fogyatékosságit. Szakemberek szerint a kormány a legkönnyebb ellenállás felé mozdul el, amikor az egyes minisztériumokban korai nyugdíjat kapó köztisztviselők, a tárcáknál be nem jelentett dolgozók, vagy a 800 ezer rokkantnyugdíjas helyett épp a segélyeseket noszogatja munkára.

A szociális minisztérium stratégiai tervének egyik kommunikációs javaslata részletesen leírja, milyen eszközökkel kell megszerettetni ezen elképzeléseket a néppel. A meghívott újságírókkal folytatandó sajtóbeszélgetések meg a villáminterjúk mellett van egy külön rubrika is: Napkelte.

Mit mond a miniszter asszony? "A családi pótlék valóban a család alapvető szükségleteire fordítódjon" - indokolta lapunknak Szűcs Erika a pótlék egy részének természetben juttathatóságát. A május óta a szociális tárca élén álló volt miskolci alpolgármester szerint bizonyos élethelyzetekben, átmenetileg természetben kapja majd a juttatást a család, és a szülőknek tréningen kell részt venniük. A rendszeres szociális segély természetbeni juttathatósága azt tenné lehetővé, hogy a szülők szociális szakemberek segítségével pénzfelhasználási tervet készítsenek, így a támogatásokat ellenőrizetten a gyermekekre költenék. A később bevezetendő szociális kártya ezt a rendszert fejlesztené tovább. Az "Út a munkához" legfontosabb elemének a miniszter azt nevezte, hogy az önkormányzatoknak közfoglalkoztatási tervet kell készíteniük, amelyben arra is ki kell térniük, hogy egyes csoportokat hogy tudnak egy éven túl is foglalkoztatni. Szűcs Erika szerint abszurd, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülők vagy egynegyede 18-29 év közötti fiatal - elsősorban őket kellene foglalkoztatni. Kérdésünkre, vajon szerencsés-e, hogy egy kormány a szegények legprivátabb ügyeibe (pl. a sok gyerek vállalása) beavatkozik, Szűcs azt felelte: nőként, emberként is úgy véli, ha egy olyan életforma válik uralkodóvá, amely korán anyává teszi, ezáltal pedig környezetüknek egy életre kiszolgáltatottságba taszítja nők egyes csoportjait, akkor épp az a baloldali hozzáállás, hogy rajtuk segítsenek. Szűcs szerint növelnék a legális munkakínálatot, a gyerek sorsára koncentrálnának, hogy az ne a szülőtől látott életformát válassza, és fellépnének a mélyszegénység vámszedői (uzsorások) ellen. A munkaügyi és szociális adatok összekapcsolásával lehetőség lenne arra, hogy akit feketemunkán érnek, egy időre kizárjanak a segélyezés rendszeréből. A miniszter szerint a rendszerváltás sokkja következtében a roma és a nagyon alacsony iskolázottságú csoportok kiszakadtak a magyar társadalom szövetéből, megszűntek a mindennapos kapcsolatok. A hátrányos helyzetűek ezért megteremtették saját biztonságukat, és újfajta életvitelt alakítottak ki. Szűcs szerint a társadalom különféle rétegei közti életforma-, illetve magatartásbeli különbségek frusztrációt okoznak. Ezért a pénz- és a munkalehetőségek mellett a szociális szolgáltatások bővítésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Szerinte a családi pótlék nem alkalmas a születésszabályozásra; a kulturális színvonal emelkedésével automatikusan csökkent a megszületett gyermekek száma.

 

2008 július 17. (csütörtök)
(Hírek)

  A NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGI JOGOK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40. Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615

 

Részlet az országgyűlési biztos jelentéséből:

2008 áprilisában érkezett hozzám az „Út a munkához” programhoz kapcsolódó előterjesztés véleményezésre. A tervezet a rendszeres szociális segély megállapításának, illetve folyósításának jövőbeni feltételeként azt határozta meg, hogy az érintettnek háromhavonta legalább 15 napos közhasznú munkavégzésben kellene részt vennie. „Munkateszthez” kötnék tehát a segély biztosítását. A tervezet szerint azoktól, akik nem végzik el az előírt közhasznú munkát, illetve akik feketén dolgoznak, megvonnák a segélyt. A koncepcióval – annak ellenére, hogy a segélyezettek munkaerő-piacra történő visszavezetését fontosnak tekintem – ilyen formában nem értettem egyet, mivel ez az elképzelés a munkanélkülieknek és az önkormányzatoknak is előnytelen megoldás bevezetésére tett javaslatot. Véleményem szerint az előterjesztés nem alkalmas a megjelölt cél elérésére, ugyanis csak a szankcionálás eszközével kívánja a segélyezettek foglalkoztatási helyzetét megváltoztatni, nem kapcsolódik össze munkahelyteremtő programokkal. Azt azonban nem segítené elő, hogy a segélyezettek tartósan visszakerüljenek a legális munkaerő-piacra.

2008 június 30. (hétfő)
(Hírek)

2008. április 26.

Balázs Kata

Jó a nemzeti program, jó a gyermekvédelmi törvény - vélik a szakemberek. Miért szorul mégis háttérbe a gyermekszegénység elleni küzdelem?

Az első olyan nagyszabású konferencia zajlott a héten, ahol a gyermekszegénység elleni, 25 évre szóló programot vitatták meg az érintett szakemberek.

Címkék: cikk hír országos
2008 április 27. (vasárnap)
(Hírek)

(foorás: Építészfórum 2008, február 28.) Szerző: Mújdricza Péter (korábban megjelent a Liget 2007/3-as és a Postcriptum 2007/3-as számában)

„A Falufejlesztési Népjóléti Program Egyesület (FNPE), az indiai Bihar állam Ranchi járásában létrehozott Krishi Gram Vikas Kendra alapítvány képességfejlesztő programjának magyar adaptálása céljából indiai támogatással 2003-ban alapított, politikától független, országos hatáskörű, nonprofit, civil szervezet. Elsődleges célja az elszegényedett falusi lakosság életfeltételeinek javítása önkéntes alapon működő, ingyenes, képességfejlesztő gyakorlati oktatással. A képességfejlesztő programok alanyai lehetnek a munkanélküli és szociális ellátásból kiszorult, de még munkaképes korú személyek, a pályakezdő, munkanélküli fiatalok, a munkanélküli- és szociális segélyben részesülő – de közhasznú munkát nem végző – falusi emberek, nemre, származásra, nemzetiségi- és kisebbségi hovatartozásra, valamint vallási- és világnézetre való tekintet nélkül.” Puskás Ferenc agrármérnök, feltaláló és ENSZ-szakértő, az FNPE elnöke, a fenti gondolatokkal vezette be előadását az uszkai kísérletről, 2006. június 13-án Budapesten, a Magyar-Indiai Baráti Társaság felkérésére.

Címkék: cikk hír település
2008 március 12. (szerda)
<< Első < Előző 51 52 53 54 55 56 Következő > Utolsó >>