Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 1112 találat van.
Címke: hír Rendezés
Cikk
(Hírek)
A Szociális Szakmai Szövetség Elnökségének állásfoglalása
a büntetőjogba ütköző magatartást tanúsító gyermek kérdéséről
2008 januárjában a hazai közvéleményben nagy érdeklődést váltott ki néhány olyan eset, amikor gyermekek vagy fiatalkorúak követtek el erőszakos cselekményeket, és amelyeket a média szenzációként tálalt. A hírek szerint, a kormányzat intézkedéseket tervez a gyermekkorúak által elkövetett cselekmények problémájának kezelésére, megfontolva a  büntethetőség korhatárának  leszállítását is. A Szociális Szakmai Szövetség elnöksége - az ügy iránt elkötelezett szociális szakemberek véleményét meghallgatva - a következő állásfoglalást fogadta el:
2008 március 09. (vasárnap)
(Hírek)

Az Esztergomi Szent Jakab Alapítvány által működtetett Drogprevenciós Iroda / Fényközpont, mint kiemelten közhasznú feladatot ellátó intézmény 2001. májusában kezdte meg működését Esztergomban. Drogproblémában érintettek és hozzátartozóik számára nyújt alacsonyküszöbű pszicho-szociális ellátást (Komárom-Esztergom megyében egyedülálló ez a segítségnyújtási forma). Olyan tanácsadó műhelyként működik, mely kistérségi szinten a felvilágosítás, tanácsadás és utógondozás mellett a prevenciós feladatok koordinálását is felvállalja.

Bővebb információk a programról 

2008 március 04. (kedd)
(Hírek)
Az Oktatási Hivatal tájékoztatója a 2008/2009. tanévi iskolai tankönyvrendelés lebonyolítását, a tankönyvellátás megszervezését segítő szakmai kiadvány. A tájékoztatóban foglaltak elolvasása, megismerése nem helyettesítheti az iskolai tankönyvellátás megszervezését meghatározó jogszabályok alapos tanulmányozását. A tájékoztató az iskolai tankönyvellátást meghatározó legfontosabb rendelkezéseket, valamint a korábbi évekhez képest bekövetkezett változásokat ismerteti, s nem vagy csak érintőlegesen tér ki az évek óta változatlan rendelkezésekre (pl. az iskolai tankönyvellátásban közreműködőkre megállapított összeférhetetlenségi szabályok, a tankönyvjegyzék szerkezete stb.).
2008 február 24. (vasárnap)
(Hírek)
Forrás: OFA

Véget ért a Szöv-tan/2007 pályázat útján kiválasztott szakemberek szociális szövetkezeti tanácsadói képzése. A 2007-2008-as időszakban szociális szövetkezeti tanácsadást nyújtó szakemberek listája itt letölthető (Excel dokumentum).

Az OFA szociális szövetkezet támogatási programmal kapcsolatban felmerülő konkrét kérdésekkel, tanácsadási igénnyel kérjük, forduljon dr. Csáky Gyopárka program koordinátorhoz.

dr. Csáky Gyopárka az OFA szociális szövetkezet program koordinátora e-mail: csaky.gyopar@ofa.hu OFA-Hálózat Debreceni Iroda Tel.: 52/531-880; 30/628-0016    Fax.: 52/531-881

Az OFA-Hálózat regionális irodáinak munkatársai, valamint külsős szakértők is készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken.

2008 február 15. (péntek)
(Hírek)

Gyerekházak

Alapozási fázis A gyerekesély program egyik alapozási fázisa, amelynek célja kialakítani, illetve javítani  a kicsi gyerekekről (18 hótól) való gondoskodás minőségét és folyamatosságát. Két fontos programelem összehangolása  a jó működés feltétele. A Biztos Kezdet, mint a hátrányos helyzetben élők képesség fejlesztést biztosító elmélet, és a Legyen jobb a gyerekeknek komplex stratégiai program.

2008 február 02. (szombat)
(Hírek)
forrás: Népszava online, 2008. január 17.

A szegénység nem azért baj, mert mások gazdagok, s igazságtalanság, hogy némelyek – és csak némelyek – szegények, nem pedig mindenki. Bár persze igazságtalanság.

2008 február 01. (péntek)
(Hírek)

2001 óta működik a XIV. kerületben egy izgalmas nevű klub: a GÁZOLÓ. A sejtelmes név mögött egy nagyon is békés tevékenység folyik. Bizonyos értelemben hátrányos helyzetű gyerekek ismerhetik meg a természetet és jutnak sok-sok érdekes információhoz a klub tevékenységének és a klub vezetőinek köszönhetően. Az ő segítségükkel mutatjuk be a klubot és aktuális programjaikat.

 

 

2008 január 26. (szombat)
(Hírek)

A fejlődő országokban élő gyerekek helyzetéről tárgyaltak New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén. Különleges dolog történt. Egy 12 éves nigériai kisfiú a plenáris teremben államfők, nagykövetek és diplomaták előtt mondott beszédet arról, hogy mit is akarnak a gyerekek, akikről ott a döntéseket hozzák. A beszéd megfogalmazásában két magyar fiatal is segített, akik szintén ott voltak New Yorkban, a Gyermekek Fórumán.

Címkék: cikk hír nemzetközi
2007 december 19. (szerda)
(Hírek)

Brüsszel, 2007. december 12.

A mai napon az Európai Bizottság a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének jelölte ki 2010-et. A 17 millió eurós kampány célja, hogy megerősítse az EU elkötelezettségét amellett, hogy 2010-ig döntő hatást gyakoroljon a szegénység felszámolására.

„A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem az EU egyik alapvető célja, közös megközelítésünk fontos eszköznek bizonyult a tagállamok tevékenységeinek irányításában és támogatásában” – mondta Vladimír Špidla szociális ügyekért felelős európai biztos. „Az európai év mindezt tovább fokozza azáltal, hogy szembesíti a köztudatot azzal, hogy a szegénység hogyan keseríti meg oly sok európai mindennapi életét.”

Címkék: cikk hír nemzetközi
2007 december 12. (szerda)
(Hírek)

Guy Palmer, Tom MacInnes and Peter Kenway

forrás: Joseph Rowntree Foundation

Megjelent a Joseph Rowntree Alapítvány és a New Policy Intézet éves jelentése a szegénység és szociális kirekesztés helyzetéről az Egyesült Királyságban.

A trendek és a különböző társadalmi csoportok közötti különbségek átfogó vizsgálatával ez a jelentés megvizsgálja a szegénység és a társadalmi kirekesztés mérséklése érdekében tett lépéseket, a brit Kormány ambíciózus céljának fényében, amellyel 2010-re felére kívánja csökkenteni a gyermekszegénységet.

2007 december 09. (vasárnap)
(Hírek)

A szociális gazdaság jelenlegi meghatározása és intézményes elismerése

A szociális gazdaság legújabb – saját szervezetei által elfogadott – fogalmi meghatározása a Szövetkezetek, Önsegélyező Társaságok, Szövetségek és Alapítványok Európai Állandó Konferenciája (CEP-CMAF - a szervezet új neve 2008. januárjától: SOCIAL ECONOMY EUROPE) által támogatott Szociális Gazdaság Elveinek Chartájában található. A következő elvekről van szó:

Az egyéni és szociális célok előtérbe helyezése a tőkével szemben Ökéntes és nyílt tagság A tagság által gyakorolt demokratikus ellenőrzés (ez nem vonatkozik az alapítványokra, mivel ezeknek nincsenek tagjaik) A tagok/felhasználók érdekeinek összeegyeztetése a közérdekkel A szolidaritás és felelősség elveinek védelme, illetve alkalmazása Autonóm irányítás és az állami hatóságoktól való függetlenség A nyereség legnagyobb részét a fenntartható fejlődés céljaira, valamint a tagok érdekeit védő, illetve a közérdekű szolgáltatásokra fordítják.
2007 december 06. (csütörtök)
(Hírek)

Hajdúböszörmény olyan szempontból jó gyakorlat, hogy esélyegyenlőségi terve kimondja: külön figyelni kell az etnikai, a hh illetve a hhh szegregáció veszélyeire. Ezek - bár egymást gyakran átfedő - külön kategóriák. Az adatszolgáltatás - nyilvántartás is ennek megfelelően történik a városi intézkedési tervben, s leírják őszintén iskolánként a roma tanulók számát is.

2007 november 30. (péntek)
(Hírek)

Szeptember 24. /szerda/:

Liverpoolban a Sure Start észak-nyugati régiójának épületében találkoztunk délelőtt Celia Burns-sal, a térség regionális menedzserével. A találkozón Celia Burns elmondta, hogy a Sure Start 1997-ben kezdődött, és célja a hátrányos helyzetű gyermekek segítése. A Sure Start, – mint a neve is mutatja – a gyermekek korai fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, mivel ez a „korai befektetés” később bizonyítottan megtérül. A másik fontos szempont, hogy a program szolgáltatásai mind a szülőkre, mind a gyermekekre egyaránt irányulnak. Elengedhetetlen, hogy a szülőket kezdetektől bevonják a programba, mivel az egészségügyi, szociális, érzelmi, jóléti, családi és közösségi kapcsolatok javítása, valamint a gyermekek tanulási képességének fejlesztése a cél....

 

Címkék: cikk hír
2007 november 15. (csütörtök)
(Hírek)

Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének megbízásából, az Európai Unió és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával tanulmány készült "Gyermeknevelési szabadságok és gyerekintézmények. Mi a jó a gyerekeknek, mit szeretnének a szülők?" címmel. A tanulmány szerzői Bass László, Darvas Ágnes és Szomor Éva, témavezető Köllő János.

Bass László – Darvas Ágnes – Szomor Éva: Gyermeknevelési szabadságok és gyerekintézmények. Mi a jó a gyerekeknek, mit szeretnének a szülők?

Címkék: cikk hír országos
2007 november 05. (hétfő)
(Hírek)

AZ ÖRÖM A TIÉD!

(pályázati felhívás)

  Az UNICEF Magyar Bizottság és a Nők Lapja a Sanoma Budapest Zrt. támogatásával pályázatot hirdet ,,AZ ÖRÖM A TIÉD!" címmel, olyan közösségek számára, amelyek gyermekekkel, gyermekekért tevékenykedve azt szolgálják, hogy a hétköznapi nehézségektől, a családi konfliktusok terheitől érintettek is átélhessék gyermekségüket felszabadultan, boldogan.

Címkék: cikk hír országos
2007 október 31. (szerda)
(Hírek)
Szakmai és civil szervezetek állásfoglalása az egészségügyi  rendszer  finanszírozását  részben privatizáló „jogalkotási koncepcióról”.

Az  Egészségügyi Minisztérium honlapján megjelent  egy „részletes jogalkotási koncepció”, amelyet – a szöveg szerint - “a társadalmi vita és a koalíciós megállapodás alapján” alakított ki a minisztérium. A dokumentum, minden lapján jelzi hogy  „A Kormány álláspontját nem tükrözi”. Állásfoglalásunk azt az igényt fejezi ki,  hogy e dokumentum ne is váljon ebben a formában  a kormány álláspontjává!

A jelenlegi koncepció társadalmi vitája valójában még nem történhetett meg, hiszen teljesen új, az eddigi javaslatoktól eltérő, nemzetközileg is egyedülálló koncepcióról van szó. Ez a koncepció csak igen kis mértékben veszi figyelembe a  korábbi társadalmi vitát,  az állampolgári  és szakértői  vitákban elhangzott ellenérveket. Minthogy az érvek eddig jórészt leperegtek egy súlyosan átpolitizált és értékterhelt álláspont képviselőiről, nem látjuk értelmét újabb részletes érvelésnek. Csupán a dokumentum néhány alapvető belső ellentmondására és megalapozatlan állítására hívjuk fel a figyelmet a dokumentum logikája mentén haladva.

2007 október 16. (kedd)
(Hírek)
Ismerd meg jogaidat!!!!!

Tudtál arról, hogy létezik egy joggyűjtemény, amelynek címe: Egyezmény a  Gyermek Jogairól?

Jogokkal rendelkezni azt jelenti, hogy szabad bizonyos dolgokat megtenned és másoknak kötelessége bizonyos dolgokat megtenni annak érdekében, hogy te boldogan, egészségesen és biztonságban élj.

Persze neked is kötelességed másoknak ugyanezen jogait tiszteletben tartani.

A Gyermekjogi Egyezmény egy olyan megállapodás, ami biztosítja, hogy minden országban ugyanazokat a törvényeket tartsák be.

Ha egy ország kormánya ratifikálja az Egyezményt, azt jelenti: megígéri, hogy betartja az Egyezményben leírtakat.

Az Egyezmény minden cikke elmagyaráz neked egy jogot.

Az Egyezmény jogászok számára íródott, még a felnőttek számára sem érthető könnyen.

Címkék: cikk hír nemzetközi
2007 október 11. (csütörtök)
(Hírek)

A Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából 2007. júniusában és júliusában 2418 önkormányzati fenntartású általános iskola körében kérdőíves adatgyűjtést végzett. Megjelent a felmérés alapján készített kutatási jelentés, amely a számok tükrében mutatja be az iskolák épületeinek, berendezéseinek, műszaki felszereltségének és infrastruktúrájának állatotát.

 

2007 október 11. (csütörtök)
(Hírek)

Régóta ismert és az utóbbi években ismét előtérbe kerülő tény, hogy a korai életéveknek meghatározó szerepük van a későbbi életút szempontjából. Számos hazai és külföldi vizsgálat bizonyítja, hogy az iskolai pályafutás későbbi (középiskolai) szakaszaiban tapasztalható elmaradás elsősorban a kora gyermekkori feltételekkel, körülményekkel magyarázható. A hazai iskolarendszerre vonatkozó felmérések egyértelműen alátámasztják, hogy a gyerekek iskolai teljesítménye erős összefüggésben van a gyerekek családi hátterével.  A család kedvezőtlen társadalmi-gazdasági helyzetéből fakadó hátrányokat jelenlegi oktatási rendszerünk /óvoda-iskola/ nem képes ellensúlyozni. Ennek oka részben az iskolarendszer diszfunkcióiban keresendő, másrészt abban, hogy iskolás korra a kedvezőtlen családi háttérből érkező gyerekek hátrányai már túl nagyok.  A nemzetközi gyakorlat egyértelműen a kora gyermekkorra helyezi a hangsúlyt, ebben az időszakban történhet meg a sikeres iskolakezdés alapozása. A korai életkorban történő befektetések megtérüléséhez képest a későbbi, illetve kiegyenlítő célzatú beavatkozások jóval kevésbé hatékonyak. A programoknak nem csupán a gyerekeket kell megcélozniuk, a szülők bevonása és aktív részvétele nélkül nem biztosíthatóak az elvárt/megfelelő eredmények. A korai életéveket célzó fejlesztő programokkal párhuzamosan jelentős hangsúlyt kell kapjanak a gyerekes családok életkörülményeit javító beruházásoknak, támogatásoknak és szolgáltatásoknak is. A családok helyzetének érdemleges javítása elengedhetetlen feltétele a hátrányos helyzet átörökítésének megakadályozásában.

2007 október 08. (hétfő)
(Hírek)

 A Biztos Kezdet program tartalma, célja és alapelvei

A Biztos Kezdet Program esélyt ad a programban részt vevő, általános iskolás kor alatti, különösen 0-5 éves korú gyermekek valamint családjaik számára, hogy a gyermekek életének legkorábbi időszakában segítséget kapjanak a testi, értelmi, érzelmi és szociális fejlődésükhöz. A problémák korai felismerése, a programhoz kapcsolódó szakemberek folyamatos támogatása, a gyermekekkel és a szülőkkel való közvetlen foglalkozás hozzájárul a programban részt vevő gyermekek sikeres iskolakezdéséhez, iskolai kudarcok csökkentéséhez.

2007 október 02. (kedd)
<< Első < Előző 51 52 53 54 55 56 Következő > Utolsó >>