Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 127 találat van.
Címke: tanulmány; publikáció Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Gazdaság | Ladányi János | 2010. március 22.

A felelőtlenek felelőssége

A 90-es évek közepéig a tartós társadalmi kirekesztődés problémáját a politika a szőnyeg alá seperte. 2003–2004 táján azután nyilvánvalóvá vált, hogy ez már nem megy tovább: az ország európai felzárkózását veszélyezteti az, hogy 700 ezer tartósan kirekesztett magyar állampolgárt kellene többé-kevésbé európai és többé-kevésbé demokratikus körülmények között valamilyen szinten eltartani, ami rengeteg pénzbe kerül. Ekkor politikai stratégiaváltás történt.

Bővebben ld.:  Népszabadság

2010 március 22. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Helyzet és esély a „Gyerekesélyek Magyarországon” kutatás kapcsán

Fordulópont 47, 2010/1, 17-23 pp. | Szávai Ilona

Bővebben ld.: fordulopont.hu

 

 

 

***

Legyen jobb a gyerekeknek

Aktuális | MM | XII. évf. 2010/03

"Gyerekesélyek Magyarországon" címmel vaskos tanulmánykötetet mutattak be március közepén a Magyar Tudományos Akadámián.

Bővebben ld.: Mentor Magazin (22. oldal)

***

 

Kapocs | 2010.03.16.

Interjú Darvas Ágnessel a Civil Rádió Kapocs című műsorában.

{mp3}382kapocs031610{/mp3}

***

 

Nem foglalkozunk eleget a gyermekszegénységgel Elkészült az első magyarországi jelentés a gyermekszegénységről.

Híradó/Életmód | Papp Klári | 2010.03.17.

Elkészült az első magyarországi jelentés a gyermekszegénységről. A Gyerekesélyek Magyarországon című tanulmány egyik szerzője, Ferge Zsuzsa. A szociológus szerint a társadalom nem foglalkozik eléggé a gyermekszegénységgel és csak keveset tesz ellene.

Bővebben ld.: Duna TV

2010 március 18. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | 2010. március 12.

Bölcsődei díjat javasol egy MEH-tanulmány

Általános térítési díj bevezetését javasolja a bölcsődékben egy, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) megbízásából készült tanulmány, amely szerint az anyákat úgy terelnék a munka világa felé, hogy gyes helyett utalványokat kapnának - írta pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap szerint az utalványokat csak a gyermekek intézményi ellátására lehetne fordítani.

Bővebben ld.:  index.hu

2010 március 12. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Egészségpolitika | 2010.03.11.

Jelentés egy egészségben elmaradott országból Az EgészségMonitor hiánypótló új műfajként először készített összefoglaló tanulmányt a magyarok egészségi állapotáról.

Immár széles körben hozzáférhető a Jelentés egy egészségben elmaradott országból című tanulmány, amelyet dr. Vitrai József, az EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője és munkatársai készítettek az Egészségünkért Együtt Civil Kezdeményezés megbízásából.

Bővebben ld.:  Weborvos.hu

2010 március 11. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Dr. Bíró Endre | 2010. február 8.

A legvédtelenebbek joga

Húszéves a Gyermekjogi Egyezmény. Hogy minek erről beszélni? Például: A vak (siket, beszédfogyatékos, mozgássérült, autista stb.) gyereket nem veszik fel az általános (általános?) iskolába. A legfeljebb 30 napra elrendelhető átmeneti nevelésbe vett gyerek több hónapig, gyakran évekig bizonytalanságban él, távol családjától, s a velük való kapcsolattartása korlátozott.

Bővebben ld.:  nol.hu

2010 február 28. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Makki Marie-Rose | 2010. 02. 26. (XIV/8)

Ki felelős a nyomorért? Tabuk nélkül a romakérdésről

„Az előítéletesség úgy fölerősödött mindkét oldalon, hogy bármikor véres konfliktus törhet ki romák és magyarok között” – mondja Solt Ágnes szociológus. Nagy vihart kavart elemzése szerint a romák súlyos helyzetéért nemcsak a többségi társadalom előítéletes viselkedése a felelős, hanem az érintettek magatartása is.

Bővebben ld.: Hetek

2010 február 26. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ónody-Molnár Dóra | Belföld | 2010. január 28.

\'Akkor van dolog, amikor nő a fű?\'

Pazarló, nem hatékony, és a társadalmi feszültségeket sem csökkenti – állítják a 117 milliárd forintot felemésztő Út a munkához programot monitorozó kutatók. Az érintett tárcánál azt mondják, ezek téves következtetések, a program jó. Mintha két világ ütközne egymással.

Bővebben ld.:  nol.hu

2010 január 28. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Szint, köszöb, nívó | 2010.01.19.

Mérhetetlen szegénység, a szegénység mérhetetlensége

Több útja-módja van ugyan a szegénység nagysága megmérésének, de a statisztikusok szerint a „nemzeti” adatok aligha hasonlíthatók össze. A szegénység „többdimenziós” és mindenütt változatos formákban nyilvánul meg. Bár látszólag módszertaninak tűnik a probléma, több annál.

Bővebben ld.: hvg.hu

2010 január 19. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Riba István | Belföld | 2010. január 10.

Feszültségzónák: cigánytelepek népe

A cigánytelepek felszámolása önmagában nem jelent megoldást az ott élők számára, akikben egyre nő a feszültség a többségi társadalommal szemben – derül ki egy friss tanulmányból.

Bővebben ld.:  hvg.hu

2010 január 10. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Dorogi Katalin | Itthon | 2009. december 2.

Két tűz között a kitörni vágyó romák

A mélyszegénységből kitörni vágyó romáknak olykor nehezebb megküzdeni saját környezetükkel, mint a többségi társadalom elutasításával. Ez derült ki, számos más meglepő dologgal együtt, egy új kutatásból. Tegnap mutatták be az Országos Kriminológiai Intézetben annak a vizsgálatnak az eredményeit, amelyet Solt Ágnes végzett 2008-ban az elszigetelt telepeken élő romaközösségekben Magyarország négy megyéjének 14 telepén.

Bővebben ld.: 168 Óra Online

2009 december 02. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ferge Zsuzsa cikke az Az MTA Gyerekszegénység Elleni Program nevében, megjelent a Népszabadság 2009. augusztus 8-diki számában Forrás: nol.hu

2008-ban egy háromgyerekes házaspár létminimuma havi 237 ezer forint volt. A létminimum a Központi Statisztikai Hivatal dokumentált adata arról, hogy a még éppen elfogadható szűkös megélhetéshez átlagosan mennyi pénz kell. 2009-ben - a szegényeket az átlagnál jobban érintő áremelkedések miatt - ennél 10-15 ezer forinttal magasabb, 250 ezer forint körüli az összeg. Ez átlag. Falun lehet kicsit kevesebb; ha a gyerekek mind serdülők, kicsit több. Amelyik gyerek ingyen kap iskolai étkezést, annál a számított gyerekenkénti havi élelmiszer-minimum, 15000 forint körülbelül felét levonhatjuk. Ez a havi összeg egyébként elárulja, hogy parizernél drágább csemege nincs az étlapon, és abból is csak kevés.

2009 augusztus 12. (szerda)
(Hírek)
A Miniszterelnöki Hivatal honlapján elérhetők a "Legyen jobb a gyermekeknek!" Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának munkájával kapcsolatos információk.
2009 január 14. (szerda)
(Hírek)
A 2008 szeptemberében az Európai Bizottságnak benyújtott Nemzeti Stratégiai Jelentés a Szociális Védelemről és Társadalmi Összetartozásról (NSJ) tartalmazza a fő átfogó stratégiai irányokat, valamint a következő évekre tervezett fő intézkedéseket a társadalmi összetartozás (társadalmi kirekesztődés elleni küzdelem), a nyugdíjrendszerek, valamint az egészségügyi ellátórendszer és a tartós ápolás területein. Nemzeti Stratégiai Jelentés 2008-2010 - NSJ (letölthető az SZMM honlapjáról: HU / EN) A jelentéshez mellékletként kapcsolódik egy részletes helyzetelemzés, a 2006-2008-os Társadalmi összetartozásról szóló nemzeti cselekvési terv (NCST) megvalósulásáról szóló átfogó beszámoló, valamint egy, a hazai jó gyakorlatokat bemutató fejezet is. Az EU tagállamainak Nemzeti Stratégiai Jelentései letölthetők innen. Társadalmi kirekesztés elleni küzdelem - stratégiák és gyakorlat című konferencia
2008 november 12. (szerda)
(Hírek)
  November 2008 - Ref 2275 How realistic is the government's pledge to end child poverty by 2020? The strategy is hugely ambitious and progress has stalled. This Round-up draws on the findings of seven reports about how to take forward different aspects of a child poverty strategy; examines the impact of current policy; and suggests what is needed to ensure the target is met.
2008 november 11. (kedd)
(Hírek)
2007 volt a Nemzeti stratégia induló éve. Ebben az évben a gyerekes családok helyzete romlott.  A romlás oka az előre is látható rossz gazdasági helyzet és forráshiány, amely nem párosult a sebezhető csoportok – így a gyermekesek – különös, illetve elégséges védelmével. További kutatási eredményeink néhány aktuális jelenség eddig nem ismert részleteiről  tájékoztatnak.   Ilyen kérdés a segélyezett, illetve a segélyezésből kimaradó szegények munkaerőpiachoz való viszonya; a szegény gyerekek kiszorulása a korai beóvodázásból; továbbá az uzsorapénz elterjedtsége és áldozatainak összetétele. A segélyezéssel kapcsolatban fontos és meglepő adat a segélyezés hiányának ellenösztönző hatása. A nem segélyezett szegények munkára készenléte rosszabb, mint azoké, akik legalább a segély révén kapcsolódnak közösségi ellátásokhoz és információkhoz. A gyermekek helyzetének változását számos kormányzati intézkedés befolyásolta. A rendelkezések többsége a gyermekek szempontjából jó szándékú volt. Sajnos, hatásvizsgálatuk gyakran hiányzik vagy nem nyilvános, illetve forráshiány, igazgatási problémák, tárcaközi összhanghiány, a komplex közelítések gyakorlatának hiánya miatt a valószínű hatások gyengék, olykor ellentmondásosak. Az ismertetett tapasztalatok alapján fogalmazódik meg néhány javaslat.

Olvassa el a MTA-KTI Gyerekprogram Iroda jelentését!

2008 július 29. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

 Az oktatási integráció sikere, illetve kudarca körül az utóbbi hónapokban parázs vita alakult ki a sajtóban, ami engem leginkább a „félig üres a pohár vagy félig tele a pohár" problémájára emlékeztetett.[1] Épp ezért az alábbi írásban nem a vitához szeretnék hozzászólni, hanem olyan, akár tipikusnak is mondható esetekről szeretnék írni, amelyek alapján az olvasó közelebbi képet kaphat a roma gyerekek iskolai szegregációjáról és az oktatási integráció állapotáról.

(a cikk megjelent a Mozgó Vlág folyóiratban)

 

2008 február 21. (csütörtök)
(Hírek)

The UK Government is trying to break the link between child poverty and educational disadvantage. This study examines the extent to which poverty impacts on younger children's experience of school and looks at life in primary schools in Northern Ireland from a child-centred perspective.

2007 november 29. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

(HVG 2007. június 06.)

A magyar oktatásirányítás ez évtől kezdve az alapvető állami fejkvótán felül nyújtott többletpénzeket a kistérségi társulásokon keresztül szándékozza eljuttatni az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatokhoz. Ezzel a döntéssel a kormányzat az utóbbiak számára világossá tette, hogy vagy betagozódnak egy kistérség alá, és alkalmazkodnak a kormányzat által előírt követelményekhez, vagy saját bevételeikből gazdálkodják ki az oktatási intézmény-finanszírozásához szükséges költségvetési támogatáson felüli összeget.

2007 június 09. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

NEMÉNYI MÁRIA - Identitásstratégiák

Egy most folyó kutatás részeként interjúkat készítettünk 14 éves roma gyerekekkel - ezek az interjúk szolgáltatták a nyersanyagot ehhez a cikkhez.1 Kutatásunk fő kérdése az volt, hogyan formálja az iskoláskor vége felé járó roma gyerekek identitását az a szűkebb, személyes társadalomlélektani közeg, amit az iskola, az osztálytársak és a család jelent, illetve az a tágabb társadalompolitikai feltételrendszer, ami az iskolák működését, a családok életkörülményeit, a serdülő gyerekek egymás közti viszonyait meghatározza.

Az etnikai identitás kialakulását a kutatók többnyire úgy írják le, mint egy olyan folyamat eredményét, amely során egy kisebbségi csoporthoz tartozó személy tudatosítja magában az adott faji-etnikai csoporthoz tartozását. Ebben a folyamatban fontos mozzanat, hogy a kisebbségi csoporthoz tartozó személy számára milyen értékek asszociálódnak ahhoz a közösséghez, amihez tartozik, hogy vajon képes-e pozitív identitást kialakítani a saját csoport felértékelése által, vagy pedig éppen ellenkezőleg, ha a csoportjához akár csoportközi összehasonlításban, akár valamely külső fenyegetés révén negatív konnotációk tapadnak, éppen a negatív önkép, a negatív identitás, a csoport megtagadása válik-e jellemzővé.

(Az Educatióban hamarosan megjelenő tanulmány rövidített változata)

Eredeti cikk: http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0707&article=2007-0218-2029-28OKEN

2007 június 04. (hétfő)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>