Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 66 találat van.
Címke: Ferge Zsuzsa Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

{phocadownload view=file|id=62|target=s}

Címkék: cikk Ferge Zsuzsa
2009 december 11. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

 

Belföld | 2009. november 27., péntek 9:00

Ferge Zsuzsa: A kormány eszköztelen a leszakadók felzárkóztatására

A kormánynak nincsenek eszközei a gazdasági válság okozta egyenlőtlenségek növekedésének megakadályozására, a cigányság elleni gyűlölet csökkentésére és a betiltott Magyar Gárda megrendszabályozására - mondta az InfoRádiónak Ferge Zsuzsa szociológus.

{mp3}FZS_inforadio_20091127{/mp3}
2009 november 27. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Segély? Munka? Közmunka?

Ferge Zsuzsa vitája az Ütközőben Gur Nándorral - Bálint István vezetésével (MR1, 2009. október 14)

{mp3}utkozo_2009-10-14{/mp3} A teljes adás meghallgatható: http://real1.radio.hu/kossuth/MP3/3-Sze/Sze-K18.mp3

2009 október 12. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Élesen jelen van a társadalomban a reménytelenség

Népszava Online - Belpolitika |  2009.10.12.

Ferge: a fiatalokban feléledt az a háború előtti hagyomány, hogy minden iszonyatos

Ferge Zsuzsa rövid távon sikeresnek tartja a kormány válságmenedzselését, de úgy véli, el kell dönteni, hogy a szükséges elvonások körébe kiket kell és kiket nem szabad bevonni. A lapunknak adott interjúban a szociológus kitért arra is, hogy a szélsőjobb erősödésének a gazdasági bizonytalanság az oka, a jövőkép nélkül élő fiatalokban pedig feléledt az a háború előtti hagyomány, hogy „minden iszonyatos”. Ferge Zsuzsa szerint a Fidesz követelései alapján arra lehet következtetni, hogy az esetleges kormányváltás után erősödhet a társadalmi egyenlőtlenség és a feszültség, növekedhet a társadalmi nyomor.

2009 október 12. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ferge Zsuzsa cikke az Az MTA Gyerekszegénység Elleni Program nevében, megjelent a Népszabadság 2009. augusztus 8-diki számában Forrás: nol.hu

2008-ban egy háromgyerekes házaspár létminimuma havi 237 ezer forint volt. A létminimum a Központi Statisztikai Hivatal dokumentált adata arról, hogy a még éppen elfogadható szűkös megélhetéshez átlagosan mennyi pénz kell. 2009-ben - a szegényeket az átlagnál jobban érintő áremelkedések miatt - ennél 10-15 ezer forinttal magasabb, 250 ezer forint körüli az összeg. Ez átlag. Falun lehet kicsit kevesebb; ha a gyerekek mind serdülők, kicsit több. Amelyik gyerek ingyen kap iskolai étkezést, annál a számított gyerekenkénti havi élelmiszer-minimum, 15000 forint körülbelül felét levonhatjuk. Ez a havi összeg egyébként elárulja, hogy parizernél drágább csemege nincs az étlapon, és abból is csak kevés.

2009 augusztus 12. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Forrás: Inforádió (2008.11.11) 

Európai viszonylatban a magyar gyerekek szegényebbek, mint azt az ország színvonala indokolná; Magyarországon a gyermekszegénység az uniós átlagnál nagyobb, és inkább falusi, mint városi jelenség - hangsúlyozta Ferge Zsuzsa, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete gyerekprogram irodájának vezetője kedden, a témában rendezett budapesti konferencián.

2008 november 11. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)
Interjú Ferge Zsuzsával az együttérzés nélküli társadalomról Mások helyett haragudjunk inkább a szegényre? Krúg Emília írása - 168 óra online [2008. augusztus 18.] A nyolcvanas évek végén empatikusabb társadalom voltunk. Ma már az öngondoskodás fontosságát hangoztatjuk, miközben a rendszerváltás óta másfél millió ember helyzete vált kilátástalanná.Ám a kormány által javasolt megoldások zöme inkább ötletszerű, mint racionális. Mindenkinek mást jelent a szegénység. Van, aki nem tudja megvenni a napi mozijegyét, más a napi zsemléjét sem. A szegény ember méltóságát naponta megtapossák. Érzékeltetik vele: más, kevesebbet ér. Életének minden zuga közpréda. Lehet alázatos kérelmező, megfélemlített szabálykövető, hangos követelődző – egyenlő rangú fél sosem lesz. A szegények – és gyakran nemcsak a segélyen élők – állampolgári jogainak egy része folyton sérül, miként a tudat is: emberként egyenlőnek születtek. Más a bánásmód, a jogcím, még a nyelv is, amely a haszontalanságukat hangsúlyozza, amikor „társadalmon aluli” osztálynak nevezi őket. A közbecsülés hiánya az önbecsülést ássa alá, amely nélkül nincs teljes élet. Mindehhez járul a folyamatos bizonytalanság, az örökös szűkölködés.
2008 augusztus 18. (hétfő)
(Hírek)
2007 volt a Nemzeti stratégia induló éve. Ebben az évben a gyerekes családok helyzete romlott.  A romlás oka az előre is látható rossz gazdasági helyzet és forráshiány, amely nem párosult a sebezhető csoportok – így a gyermekesek – különös, illetve elégséges védelmével. További kutatási eredményeink néhány aktuális jelenség eddig nem ismert részleteiről  tájékoztatnak.   Ilyen kérdés a segélyezett, illetve a segélyezésből kimaradó szegények munkaerőpiachoz való viszonya; a szegény gyerekek kiszorulása a korai beóvodázásból; továbbá az uzsorapénz elterjedtsége és áldozatainak összetétele. A segélyezéssel kapcsolatban fontos és meglepő adat a segélyezés hiányának ellenösztönző hatása. A nem segélyezett szegények munkára készenléte rosszabb, mint azoké, akik legalább a segély révén kapcsolódnak közösségi ellátásokhoz és információkhoz. A gyermekek helyzetének változását számos kormányzati intézkedés befolyásolta. A rendelkezések többsége a gyermekek szempontjából jó szándékú volt. Sajnos, hatásvizsgálatuk gyakran hiányzik vagy nem nyilvános, illetve forráshiány, igazgatási problémák, tárcaközi összhanghiány, a komplex közelítések gyakorlatának hiánya miatt a valószínű hatások gyengék, olykor ellentmondásosak. Az ismertetett tapasztalatok alapján fogalmazódik meg néhány javaslat.

Olvassa el a MTA-KTI Gyerekprogram Iroda jelentését!

2008 július 29. (kedd)
Dokumentumok
(Hazai szakmai anyagok)
A Szécsényi Gyerekesély Program hét fejlesztési területet fed le, amelyek együttműködése, komplexitása a megvalósítás szempontjából alapvető fontosságú. A hét ún. altevékenység a gyerekes családok számára vagy eddig nem létező szolgáltatásokat nyújt, vagy kiegészíteni-fejleszteni kívánja a működő intézményeket és szolgáltatásokat.
2009 december 27. (vasárnap)
(Hazai szakmai anyagok)
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése ...MTA, 2009. november 25.
2009 november 25. (szerda)
(Hazai szakmai anyagok)
Bátonyterenye, 2009. október 16–17. A Miniszterelnöki Hivatal, Bátonyterenye Városa és a Többcélú Kistérségi Társulás, valamint az MTA Gyermekszegénység Elleni Program közös konferenciája a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával az esélyegyenlőséget növelő óvodai-iskolai jó gyakorlatokról
2009 október 28. (szerda)
(Hazai szakmai anyagok)
Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián2008. november 11.
2008 november 11. (kedd)
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>