Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 66 találat van.
Címke: Ferge Zsuzsa Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Start | 2011. március 22.

Az állami politika segíti a cigánygyűlöletet?

Az ATV Start vendége Ferge Zsuzsa szegénységkutató, szociológus.

Az adást itt tekintheti meg: atv.hu

2011 március 22. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Kis Miklós | 2011. március 21.

Leírt a kormány 1-2 millió embert, valójában ez van a romakérdés mélyén. Nem fontosak a kormánynak az emberek, a közmunka átalakításával százezreket lehetetlenítettek el, mélyül a gyermekszegénység. Kemény és bátor szavak hangzottak el egy szociálpolitikai konferencián, amely azonban látványosan szemléltette azt is, hogy az általánosabb társadalmi érdekekért szót emelők miért is nem képesek érdemben befolyásolni a közvéleményt.

Nem lehet a létminimum negyedéből megélni, ezt kellene reggel, délben, este üvölteni – mondta Ferge Zsuzsa a „Megszólalunk” című konferencián pénteken, az értelmiség felelősségéről szólva. Valahol ez van a romakérdés mélyén is – tette hozzá ...

... Ehhez azonban társultak, társulnak más intézkedések is, mint például egyes szociális transzferek (például: családi pótlék) befagyasztása, a segélyrendszer eddigi – s a továbbiakban is várható – szigorításai, amelyek egyre mélyítik a gyermekszegénységet – derült ki Darvas Ágnes és Farkas Zsombor előadásából.

A gyermekszegénységgel kapcsolatos kormányzati politika irányában világosan kivehető a büntető-rendszabályozó jelleg – mondta Farkas.

Ferge Zsuzsa később a témához kapcsolódva elmondta: a legújabb számítások szerint a gyermekszegénység már közelít a 40 százalékhoz. Hozzátette: az a politika, amely a kötelezéssel és a büntetéssel igyekszik kezelni a szegénységet és a munkanélküliséget, azt mutatja, hogy nem az emberek a fontosak a kormány számára ...

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 március 21. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Ferge Zsuzsa, Darvas Ágnes és Kende Ágnes | 2011. március 4.

Nem példa nélküli Európában a 15 évesen lezáruló tankötelezettség, de a magyar elképzelések leginkább arra irányulnak, hogy az iskola törvényes felmentést kapjon a nehéz gyerekekkel való foglalkozás alól – állítják az MTA Gyerekszegénység Elleni Program szakemberei. Évi több ezer kamasz élethez való elemi joga kerülhet veszélybe. (A 15-ös csapdája sorozat 1. rész)

Neves szakembereket, gyakorló pedagógusokat kérdeztünk meg arról, mi a véleményük a tankötelezettség korhatárának leszállításáról 15 éves korra. A körkérdésre adott véleményeket folyamatosan közreadjuk az fn.hu-n. Elsőként az MTA Gyerekszegénység Elleni Program szakemberei, Ferge Zsuzsa, Darvas Ágnes és Kende Ágnes írását olvashatják.

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 március 04. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Népszava | 2011. március 32.

Csak a szigor maradt meg a közmunkaprogramból, a humánum szinte teljesen kimaradt belőle - többen is így kommentálták lapunknak a Fidesz január elsejétől érvényes közmunkával kapcsolatos lépéseit. Úgy tűnik, a kormány is belátja, hogy hiba volt radikálisan csökkenteni az erre fordítható összeget, a Széll Kálmán-terv ugyanis júliustól új programot ígér a reménytelen álláskeresőknek.

...

Ferge: a legelesettebbektől a legkönnyebb elvonni a támogatásokat

"Sok megalázó eleme volt az Út a munkába programnak, de legalább annyit sikerült vele elérni, hogy kétszázezer embernek néhány hónapig volt havi 60-70 ezer forintnyi jövedelme" - mondta lapunknak Ferge Zsuzsa szociológus. Az év elejétől érvényes szabályozás viszont annyira lecsökkentette az erre fordítható pénzeket, hogy a legtöbb közmunkás már csak fele ennyit keres napi négyórányi munkáért.

...

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

2011 március 03. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

"Az UNICEF nagyrabecsülésének jeléül küldöm Ferge Zsuzsának ezt a virágcsokrot. Legyen ez egy szebb világ reményének jelképe, amelyet szeretetünkkel és gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára."Így szól az az üzenet, amelyet Roger Moore, az UNICEF jószolgálati nagykövete küld az UNICEF Nagyrabecsülésének Csokra mellé ...
Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa
2011 február 22. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ferge Zsuzsa | Népszabadság | 2011. február 20.

A gyerekek életesélyei elsődlegesen a szülői házon múlnak. Évtizedek óta tudjuk, hogy a rossz otthoni indulást legjobban egy jó oktatási-nevelési rendszerrel lehet ellensúlyozni. A vita persze azon van, hogy mi a „jó”? Magyarországon az elmúlt években számos iskolajobbító program vált ismertté. Kettő különösen izgalmas.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 február 20. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ferge Zsuzsa | Népszabadság | 2011. január 22.

A gyerekszegénység világszerte is, az Európai Unióban is mindinkább központi kérdés. A magyar kormányzat, mint az EU 2011-ben soros elnöke, 2010 ősze óta szóban és írásban több ízben elkötelezte magát a gyermekek, a gyerekszegénység csökkentésének ügye mellett. A tényleges állami cselekvés azonban gyakran nincs összhangban a szóban-írásban tett ígéretekkel. Egyelőre csak a jogszabályok vizsgálhatók, de elég világosan fogalmaznak ahhoz, hogy számos – a gyerekek jóllétére káros – hatást előre lehessen becsülni.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa
2011 január 23. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

A szociális szakma szolgálatáért díjat kapott Ferge Zsuzsa szociológus és az Esély szociálpolitikai folyóirat alkotóközössége. A Szociális Expot - a szociális munka napja alkalmából - a Szociális Szakmai Szövetség és a Szociális Innováció Alapítvány harmadik alkalommal rendezte meg.

Bővebb információt itt találhat: Népszabadság online Magyar Hírlap online MNO Magyar Nemzet Online HVG.hu metropol.hu C-PRESS Hírügynökség SzocioNet DDRMHSZK

Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa
2010 november 16. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Jam | 2010. november 16.

Csökkennek a szegényeknek szóló ellátások.

A Jam című műsorban Kuncze Gábor vendége volt Ferge Zsuzsa szegénységkutató, szociológus.

Az adást megtekintheti itt: atv.hu

2010 november 16. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Reggeli gyors | 2010. november 15.

A Klub Rádió Reggeli gyors című műsorában Pikó András beszélgetett Ferge Zsuzsával a jövő évi adótörvény-tervezetek kapcsán.

A beszélgetés meghallgatásához kattintson a lejátszás gombra:{mp3}klub20101115-072900_vagott_fzs{/mp3}

2010 november 15. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Vasvári G. Pál | 2010. június 19.

Szélesebbre nyílt az egyenlőtlenségi olló

Orbán gazdasági programjából a társasági adó csökkentése, a személyi jövedelemadó egykulcsossá tétele és az örökösödési adó eltörlése egyértelműen a gazdagokat, sőt a leggazdagabbakat juttatja jobb helyzetbe – mondta a VH-nak Ferge Zsuzsa, a többszörösen kitüntetett kutató, aki szerint a 29 pont másik része viszont, így a közszféra legmagasabb fizetéseinek 2 milliós plafonja, a béren kívüli kiegészítések megadóztatása és kiváltképpen a bank-adó inkább a gazdagokat érinti hátrányosan. A szegénység elleni küzdelemben Ferge azt tartja a legfontosabbnak, hogy legyen szociális minimum, amennyiből – ha nagyon szolidan, de akár 3 gyerekkel is – meg lehet élni.

A teljes interjú szövegét itt találhatja meg: Vasárnapi Hírek

2010 június 21. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

PONT 7 | atv.hu | 2010. május 23.

Bánó András beszélget Ferge Zsuzsával "Társadalmi áramlatok és egyéni szerepek" c. könyve kapcsán.

Az adást itt tekintheti meg: ATV

2010 május 26. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

 

Krónika | Suri Szilvia |  Király Erzsébet | 2010. május 23.

Kormányprogram: negatív és pozitív szakértői vélemények

Az általunk megkérdezett szakértők hiányolják, hogy a segélyezés új rendszerét nem vázolja fel a benyújtott kormányprogram. A Kórházszövetsége elnöke viszont elégedett az egészségügyi rész terveivel.

Az otthonteremtés támogatása, a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése és testnevelési óra naponta - ezeket is megemlíti a kormányprogram szociális kérdésekkel foglalkozó része. A szavak ellentétben állnak a tettekkel, azaz a kormányprogram az intézkedésekkel - mondta Ferge Zsuzsa szociológus, aki a célkitűzésekkel egyetért, csak a prioritásokat hiányolja a szombaton benyújtott kormányprogramból.

Bővebben ld.: MR1-Kossuth Rádió

A Krónika adásában Ferge Zsuzsa véleménye meghallgatható itt (4:05-től): MR1-Kossuth Rádió hangtára

2010 május 23. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Woman | servian.hu | 2010. április 3.

Exkluzív interjú Dr. Ferge Zsuzsannával

Exkluzív interjút készített a Servian.hu hírportál Dr. Ferge Zsuzsannával. A Széchenyi-díjas szociológus mesél a szegénységről, az oktatásról, a családok helyzetéről és  rasszizmussal kapcsolatos személyes tapasztalatairól is.

Bővebben (videóinterjú és cikk) ld.: servian.hu

 

***

 

Cikkek | servian.hu | 2010. április 3.

Ferge Zsuzsa: Miért olyan igazságtalan a világ?

A családokat képessé kell tenni, hogy a gyerekeket nevelni tudják. Most a gyerekek ötöde olyan családban él, ahol a szülőknek nincs munkája.

Bővebben ld.: gondola.hu

2010 április 06. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

 

Szonda | Szerkesztő-műsorvezető: Elek László | 2010.03.28.

Beszélgetés Ferge Zsuzsával "Társadalmi áramlatok és egyéni szerepek" c. könyve kapcsán.

Az adás meghallgatható az MR1-Kossuth Rádió hangtárában (~15:00 perctől)

2010 március 28. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Balla István - Orosz Györgyi | 2010. március 25.

Ferge: ki csinálta a rendszerváltást?

Nem voltak fölöslegesek az ellenzéki mozgalmak, de nem azok miatt omlott össze a Kádár-rendszer – állítja Ferge Zsuzsa, akit arról is faggattunk, hogy miért gondoljuk a változások vesztesének magunkat. Álszent módon viszonyulunk és félünk a szegénységtől, amelynek tisztes megéléséhez elengedhetetlen a remény. Az Út a munkához program nem jobb az ínségdombépítésnél.

Bővebben ld.:  fn.hu

2010 március 25. (csütörtök)
(Hírek)

A NAPVILÁG KIADÓ és a POLITIKATÖRTÉNETI ALAPÍTVÁNY szeretettel vár minden érdeklődőt című könyvsorozata legújabb köteteinek bemutatójára. (Héthy Lajos: Civil beszéd vagy „párt-beszéd”? Az érdekegyeztetés ma Ferge Zsuzsa: Társadalmi áramlatok és egyéni szerepek)

Ideje: 2010. március 22. hétfő, 10.30 óra Helye: a Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.) I. emeleti konferenciaterme

Részletesebb információ a meghívóban:  Meghívó Héthy Lajos és Ferge Zsuzsa könyvbemutatójára

2010 március 12. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

MR1 Kossuth Rádió | Vasárnapi újság | 2010. január 17.

Stifner Gábor  riportja Ferge Zsuzsával és Dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébettel.

Az adás meghallgatható a Magyar Rádió Hangtárában (37 perc 20 másodperctől).

2010 január 18. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

L.T. | Belföld | 2009. december 27.

Ferge: az ország szégyene, hogy Európában becsületünket vesztjük Morvai Krisztina miatt

"Ahogyan nő a szegények száma, úgy nő a lakosság intoleranciája" -véli Ferge Zsuzsa. A STOP-nak adott interjújában a szociológus azt állítja, hogy az intolerancia már a társadalom alapvető megoldási mechanizmusaiban is jelen van. Az MTA Gyermekszegénység elleni irodájának vezető szakértője szerint a tanulatlan százezreket főleg a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban lehetne foglalkoztatni.

Bővebben ld.: stop.hu

2009 december 27. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hogyan válhat a szegénység elleni harc... ...szegénység elleni hadjárattá?

Ferge Zsuzsa a magyar és egyúttal az európai szociálpolitika tudós kutatója mostanában yugtalanul szemléli a közvéleményben eluralkodó szegénységellenességet.

 

2009 december 17. (csütörtök)
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>