Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 66 találat van.
Címke: Ferge Zsuzsa Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Ez a 7 | 2011. október 23. | A műsorvezető Bányai Viktor

Az ATV összeállítása a Szociopoly-ról és a Gyerekszegénység Elleni Programról.

A riportban megszólal többek közt Bass László és Darvas Ágnes a Gyerekszegénység Elleni Program volt munkatársai, valamint Dr. Hidas János a Wekerle Sándor Alapkezelő főigazgatója és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A felvételt itt tekintheti meg (19:00-től): atv.hu

2011 október 23. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Népszabadság | 2011. október 15.

Soltész Miklós kereszténydemokrata szociális államtitkár szerint nincs szükség a Gyermekszegénység Elleni Programirodára (GYEP), amit különben is papírból dolgozó liberálisok működtettek, Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár viszont azt mondja, hogy a program, emberestül, mindenestül, csak átkerül a Wekerle Alapkezelőhöz. És mi az igazság? Erről kérdeztük Ferge Zsuzsa akadémikust, a program egyik vezetőjét, aki az interjúban azt is elmondja, miért kell felállnia.

Az interjút itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 október 15. (szombat)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

Pálinkás Józsefnek,a Magyar Tudományos Akadémia elnökénekBudapest

Tisztelt Elnök Úr,megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy minden korábbi elköteleződés ellenére az MTA átadta a gyerekszegénység elleni program kiterjesztését szolgáló TÁMOP projekt szinte egészét a Wekerle Sándor Alapkezelőnek. Sem a döntést kimondó, 2011. szeptember 15-i értekezletről, sem annak előkészítő terveiről és folyamatairól engem, mint a program alapító vezetőjét és az MTA érintett tagját, illetve jelenlegi vezetőit vagy munkatársait az MTA nem tájékoztatta. A végső döntésről Balogh Margit igazgató asszony a „normál” szolgálati úton utólag értesített.

A teljes levelet itt olvashatja el: {phocadownload view=file|id=441|target=s}

2011 október 03. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

A Lap | Ónody-Molnár Dóra | Népszabadság | 2011. június 24.

Közmunka Ferge Zsuzsa szerint felbomlik a rend és a szabadság egyensúlya

Tegnap közzétették a kormány részletes foglalkoztatáspolitikai elképzeléseit tartalmazó Magyar Munkaterv elnevezésű dokumentumot. Az ebből kirajzolódó foglalkoztatáspolitika arról tanúskodik, hogy a kormány egyre több embert akar kitenni végérvényesen a jóléti ellátások rendszeréből.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 június 24. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

A Lap | Ónody-Molnár Dóra | Népszabadság | 2011. június 21.

Ferge Zsuzsa európai polgár. Ezt persze eddig is tudtuk róla, de most már hivatalosan is az: a 2008-ban alapított Európai Polgár Díjat idén ő vehette át.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 június 21. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Magyarországról jövök | 2011. június 18.

Az általános szegénység szempontjából az európai mezőny közepén vagyunk, de a gyerekek kilátásai nagyon rosszak.

... Négy évvel ezelőtt indult el az MTA Gyermekszegénység Elleni Programja, amelynek keretében a "Szécsényi Gyerekesély program" működik. Itt már látszanak az első eredmények is...

A teljes cikket és a hangfelvételt itt találja meg: MR1-Kossuth Rádió

2011 június 18. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Interjú | BI | 2011-06-17, 25. szám

Idén áprilisban ünnepelte 80. születésnapját Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus. Sokrétű kutatásai során foglalkozott többek között iskolaszociológiával, a társadalmi előnyök-hátrányok átöröklésével, a szegénység különböző megjelenési formáival, szociálpolitikai vizsgálatokkal. Számos külföldi egyetemen dolgozott vendégtanárként, számos civil szervezet alapítója, tagja, vezetője volt, 2005 óta a gyermekszegénység elleni munkában vett részt, az MTA Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programiroda vezető szakértője. Tizenöt könyve, több száz tanulmánya, az egész munkássága nagy befolyással volt a magyar szociológiára, gondolatai a hazai oktatásügy szempontjából is fontosak. Élete példájával bizonyította: lehet együttérző módon élni és dolgozni. A műveiből, társadalmi szerepvállalásából sugárzó hozzáállás mindannyiunk számára példa. A nemzetközileg is elismert, az esélyegyenlőség megteremtéséért hosszú és kitartó küzdelmet vívó tudóssal születésnapja alkalmából beszélgettünk.

A teljes interjút elolvashatja itt: Köznevelés online (8-9. oldal), vagy itt:

{phocadownload view=file|id=426|target=s}

Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa
2011 június 17. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Szabad sáv | 2011. május 16.

A Klubrádió Szabad sáv című műsorában Rangos Katalin beszélget Ferge Zsuzsával és Göncz Kingával.

A beszélgetést itt hallgathatja meg: {mp3}fzs_klub20110516{/mp3}

Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa
2011 május 16. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Közelről | 2011. május 12.

Tíz gyerekből nyolc olyan családban él, ahol legföljebb csak az apának vagy az anyának van munkája. Akkor esznek, ha éppen van mit, és a szerencsésebbek egyedül alszanak az ágyukban. Ma ilyen az élet az ország leghátrányosabb településein, és sokszor fővárosi lakótelepeken is, ahol egész generációk nőnek fel anélkül, hogy kapnának akár egyetlen esélyt is az életben.

A teljes cikket és a hangfelvételt itt találja meg: MR1-Kossuth Rádió

2011 május 12. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Itthon | Kiss András | 2011. május 12.

Négy év alatt másfélszeresére nőtt a szegénységben élő gyerekek aránya 2009 végére – derül ki a Gyerekesélyek Magyarországon című kiadvány tegnapi bemutatóján. A kötetet szerkesztő Ferge Zsuzsa szerint a tervezett elvonások miatt legalább 25 százalékkal csökkennek a legszegényebbeknek jutó források, melynek felmérhetetlen következményei lesznek.

A teljes cikket itt olvashatja el: metropol.hu

2011 május 12. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

[origo] itthon | [origo] | 2011. május 12.

Az elvonások miatt 20-25 százalékos jövedelemcsökkenésre számíthatnak a legszegényebbek egy szakértő szerint, és ennek a következménye lehet bűnözés, rasszizmus és éhezés is. Az illetékes államtitkárság szerint indokolt, hogy például a gyermekszegénységnek legyen koordinációja a kormányon belül. A tervek között szerepel az is, hogy 25 év alatt megszüntessék a "gyermekszegénység bugyrait".

A videóinterjút itt tekintheti meg: [origo] itthon

2011 május 12. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hazai vonatkozású hírek | MTI | 2011. május 11.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint míg Nyugat-Európában a gyermekszegénység főként városi, addig Magyarországon és Kelet-Európában elsősorban falusi jelenség.

A szociológus a Legyen jobb a gyermekeknek nemzeti stratégia értékelő bizottságának tavalyi jelentését bemutató szerdai fővárosi sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy Magyarország a jövedelemeloszlás egyenlőtlenségét és az általános szegénységet tekintve Európa középső mezőnyében helyezkedik el. Ugyanakkor rendkívül nagy a különbség az átlagos szegénység és a gyermekszegénység aránya között, utóbbi mértéke több mint 10 százalékkal nagyobb.

A teljes cikket itt olvashatja el: Galamus Csoport

2011 május 11. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MTI | 2011. május 11.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint míg Nyugat-Európában a gyermekszegénység főként városi, addig Magyarországon és Kelet-Európában elsősorban falusi jelenség.

A teljes cikket itt olvashatja el: ZIPP

2011 május 11. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | BI | 2011. május 11.

A szegénységi küszöbön és az alatt élő mintegy 3 millió ember életszínvonala néhány éven belül 25 százalékkal csökkenhet – figyelmeztetett Ferge Zsuzsa szociológus, aki hozzátette, egy ilyen mértékű továbbszegényedés felmérhetetlen következményekkel járhat az országra nézve. A gyermekeket különösen sújtja a szegénység.

„A gyermek a mi mai befektetésünk a holnap társadalmába” – idézték szakemberek a WHO egy régi szlogenjét a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság 2010. évi jelentése bemutatóján. A magyar állam, úgy tűnik, nem sokat fektet be a jövő társadalmába, ugyanis a gyermekek helyzete folyamatosan romlik, 2008 óta szinte minden vizsgált mutató ezt támasztja alá. A gyerekeket és családjaikat, a gyerekeseket és nem gyerekeseket megosztó egyenlőtlenségek 2009-ben minden fontos törésvonal mentén igen jelentősek voltak.

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 május 11. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hetes stúdió | 2011. május 7.

A Klubrádió Hetes stúdió című műsorából Debreczeni Zsuzsa összefoglalóját hallgathatják meg a kormány új családpolitikájáról.

A műsort itt hallgathatja meg: {mp3}csaladpolitika_klub20110507{/mp3}

PROGRESS közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási programról itt olvashat: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

A műsorban is említett abortuszellenes plakátok:

A teljes szöveg: "Azt megértem, ha nem vagy kész rám, ...de inkább adj örökbe, hadd éljek! Magyarországon évente több ezer gyermek lesz abortusz áldozata. Magyarországon másfélezren várnak örökbe fogadható gyermekekre."

Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa
2011 május 07. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Reggeli gyors | 2011. április 29.

A Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Mélykúti Ilona beszélget Ferge Zsuzsával a Szécsényi Gyerekesély Programról.

 

 

 

A beszélgetést itt hallgathatja meg: {mp3}fzs_klub20110429{/mp3}

2011 április 29. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)
M1 | Ma Reggel | 2011. április 27.

„Legyen jobb a gyermekeknek!” – nemzeti stratégia a gyermekszegénység ellen

Az M1 Ma Reggel című műsorának vendége volt Ferge Zsuzsa.

Az adást megtekintheti itt: MTV videótár

Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa
2011 április 27. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MTI | 2011. április 25.

Április 25-én ünnepli 80. születésnapját Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus.

A teljes cikket itt olvashatja el: stop.hu

Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa
2011 április 25. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Pünkösti Árpád | 2011. ápriis 25.

Diákkörös egyetemisták faggatják a 80 éves tudóst a jövőről

Az akadémikus Ferge Zsuzsa a nincstelenek fő szószólója, de lehetne a megkülönböztetés elleni harc Jeanne d’Arcja is, ha nem hinné, többre megy, ha nem provokálja a hatalmat.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

Címkék: cikk hír Ferge Zsuzsa
2011 április 25. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | FN.hu, MTI | 2011. április 20.

Ferge Zsuzsa és Böjte Csaba kapta az Európai Parlament által nemrég alapított Európai Polgár Díjat az idén.

Nem lehet a létminimum negyedéből megélni, ezt kellene reggel, délben, este üvölteni – mondta Ferge Zsuzsa a „Megszólalunk” című konferencián pénteken, az értelmiség felelősségéről szólva. Valahol ez van a romakérdés mélyén is – tette hozzá ...

A díjat olyanoknak adományozzák, akik segítik az EU-n belüli integrációt, az unió lakóinak egymás iránti megértését ...

..."Ferge Zsuzsa sok évtizede a társadalom kirekesztettjeinek a szószólója. A szükséget szenvedők védőügyvédje, aki rendszerektől és kormányoktól függetlenül, mindig ugyanazért és ugyanolyan szenvedéllyel emelte föl a szavát: a szegénység fölszámolásáért, a hátrányos helyzetűek fölemeléséért, az egyenlő esélyekért, az emberhez méltó életkörülmények biztosításáért mindenki számára. Európa-szerte ismert és elismert tudományos műveiben, hazai közéleti megnyilvánulásaiban szüntelenül arra figyelmeztetett bennünket, hogy ne hagyjuk cserben embertársainkat. Magyarok és európaiak, Ferge Zsuzsának is köszönhetjük, hogy közös, megóvandó értékeink a szociális vívmányok" - fejtette ki Göncz Kinga ...

A teljes cikket itt olvashatja el: FN.hu

2011 április 20. (szerda)
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>