Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 586 találat van.
Címke: országos Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

Ónody-Molnár Dóra – Varga Dóra| Népszabadság | 2010. június 26.

A középosztálynak és a leszakadóknak is kedveznünk kell

Hoffmann Rózsa a pedagógus-bértábláról, az iskolai agresszióról, az összevont osztályokról

A gyermeklétszám, a csoportlétszám és a feladat alapján kell meghatározni, hogy egy iskolában hány pedagógusra van szükség: az ő bérüket teljes egészében a központi költségvetésből kell finanszírozni – mondja Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 26. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

 

Európa és környéke | Matus Dóra | 2010. június 19.

A nyomor generációkon keresztül öröklődik Megdöbbentő adatok a magyar gyerekekről

Az Európai Unióban 80 millió ember szegény, ebből 20 millió gyermek. A gyermekszegénység és a társadalmi kirekesztettség problémájának okairól és potenciális megoldásairól tartott konferenciát a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete "A gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte Magyarországon és az Európai Unióban" címmel június 16-án az Európai Unió Házában.

A teljes cikket olvashatja el: Kitekintő.hu

2010 június 22. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Üzlet | Gyüre József | 2010. június 22.

Vége a hidegháborúnak

A kormány szándéka, hogy az egykulcsos adóval ne csak a középosztály, hanem a mini málbér környékén élők is jól járjanak - mondja a Heti Válasznak Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca stratégiai államtitkára, lapunk elköszönő publicistája.

A teljes cikket itt olvashatja el: Heti Válasz

2010 június 22. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Matalin Dóra| Népszabadság | 2010. június 22.

Egy óvodát sem zárhatnának be nyáron

Egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani. Egy hónapos bezárásuk törvénysértő, mert az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra –állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 22. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Vasvári G. Pál | 2010. június 19.

Szélesebbre nyílt az egyenlőtlenségi olló

Orbán gazdasági programjából a társasági adó csökkentése, a személyi jövedelemadó egykulcsossá tétele és az örökösödési adó eltörlése egyértelműen a gazdagokat, sőt a leggazdagabbakat juttatja jobb helyzetbe – mondta a VH-nak Ferge Zsuzsa, a többszörösen kitüntetett kutató, aki szerint a 29 pont másik része viszont, így a közszféra legmagasabb fizetéseinek 2 milliós plafonja, a béren kívüli kiegészítések megadóztatása és kiváltképpen a bank-adó inkább a gazdagokat érinti hátrányosan. A szegénység elleni küzdelemben Ferge azt tartja a legfontosabbnak, hogy legyen szociális minimum, amennyiből – ha nagyon szolidan, de akár 3 gyerekkel is – meg lehet élni.

A teljes interjú szövegét itt találhatja meg: Vasárnapi Hírek

2010 június 21. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MTI | 2010. június 21.

Balog Zoltán szerint a romák problémáit komplexen kell kezelni

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint a romák problémáit csak komplexen lehet kezelni, és mint a Magyar Nemzetnek elmondta, a munkába az elkötelezett civileket is be kívánja vonni. A lap hétfői számában megjelent interjúban az államtitkár jelezte, hogy a következő hónapokban mindenkivel le akar ülni, akinek a cigányságról mondanivalója van. Úgy vélte, az elmúlt nyolc év bebizonyította, hogy "az MSZP-SZDSZ konglomerátum nem képes sem megvédeni, sem megsegíteni a romákat, s bár egyre hangosabb lett a jogvédő arrogancia, a cigányok helyzete egyre kilátástalanabb lett".

A teljes cikket itt olvashatja el: mti.hu

2010 június 21. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

 

Ónody-Molnár Dóra| Népszabadság | 2010. június 19.

Elindul a magyar szegénybank

Bár rendkívül sok, általuk korábban nem várt jogszabályi és bürokratikus kihívással kellett szembenézniük, megkezdte működését, és néhány héten belül ki is helyezi az első hiteleket a Grameen-modellt alkalmazó magyarországi szegénybank, a Kiútprogram.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 19. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ónody-Molnár Dóra| Népszabadság | 2010. június 19.

Romákon segíthet a hazai szegények bankja

A Grameen lehetőséget teremt. Egyfelől a romáknak, hogy jobb élethez jussanak önerőből, ugyanakkor ezzel a társadalom felé is bizonyítják, hogy képesek vállalkozóvá válni és jövedelmet termelni saját szakmájukban. Ennek kedvező a hatása az ország gazdaságára éppúgy, mint a romák önbecsülésére – nyilatkozta lapunknak Muhammad Yunus Nobel-díjas közgazdász, a Grameen-modell kidolgozója, aki úgy véli: a pénzügyi krízis a legalkalmasabb pillanat a modell bevezetésére, mert abban nincs helye a piaci spekulációnak.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 19. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Muhari Judit,Sebes György / Népszava | 2010. június 19.

Vásárhelyi Mária: vannak határok, amiket nem lehet átlépni

Saját szabadságunkért és demokráciánkért alapvetően mi vagyunk felelősek, nekünk kell megvédeni - véli Vásárhelyi Mária. A szociológus úgy látja, hosszú távon nincs realitása a Fidesz által megálmodott tekintélyelvű berendezkedésnek. Az emberek nem erre szavaztak, és a közhangulat megfordul.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszava online

2010 június 19. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Szilléry Éva | Belföld | 2010. június 18.

Fejtetőre állították a világot

A munka becsülete megkopott, a tisztesség helyébe az ügyeskedés lépett, az igazmondást a gátlástalan hazudozás váltotta fel

A problematikus gyerekek átmeneti elkülönítése is szükséges lehet Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint ahhoz, hogy a későbbiekben sikeresen integrálhassák őket. A kereszténydemokrata politikus szerint a magyar iskolarendszer több évszázados tapasztalatait kell alapul venni az oktatásban, vagyis azokat a hagyományos értékeket, amelyeknek az előző kormány gyökeresen hátat fordított….

A teljes cikket itt olvashatja el: Magyar Hírlap online

2010 június 18. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Matalin Dóra| Népszabadság | 2010. június 17.

A segélyek védik a hazai gyerekeket a szegénységtől

„Foglalkozni kell vele, de úgy, hogy ezzel ne vonjuk el az összes figyelmet, erőt a társadalmi középtől”

Magyarországon a gyerekszegénység csak kicsit rosszabb az uniós átlagnál a viszonylag bőkezű készpénzes támogatások miatt – derül ki egy kutatásból.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 17. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Balogh Adrienne| Népszabadság | Vélemény | 2010. június 17.

Csalárd romaprogram

A kormány tavaly szeptemberben programot indított diplomás romák foglalkoztatására. Meghirdetése dicsérendő volt, végrehajtásának módja annál kevésbé. Célul tűzte ki, hogy évek óta munkanélküli, diplomás roma fiatalok a közigazgatásban kapjanak munkát. Beindításáról a televízióból értesülhettünk, azonban hosszas érdeklődés után tudtuk csak meg, hol kell jelentkezni.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2010 június 17. (csütörtök)
(Egyéb)
2011 első felében Magyarország adja az EU elnökséget. Ez különösen jó lehetőséget kínál arra, hogy építve az Unió elkötelezettségére és arra, hogy éppen most készültek el a kutatás eredményei - Magyarország demonstratívan megerősítse a gyermekszegénység monitorozására vonatkozó, most formálódó nemzetközi gyakorlatot. Ezzel összefüggésben az Európai Unió Magyarországi Képviselete és a TÁRKI konferenciát szervezett, amely a kutatás eredményeiből kiindulva keresi a politikai gyakorlat területén hazai és európai továbblépés lehetőségeit.
2010 június 16. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Krug Emília| Itthon | 2010. június 15.

Osztolykán Ágnes példája

Lehet más a cigánysors

A cigány politikus roma tolvajt üldöz az Andrássyn

A Jobbik és a Fidesz között ül a patkóban az LMP kicsiny frakciója, tagjai közt egy törékeny cigány politikusnővel. Aki, ha kell, a jobbikosokat okítja a parlamenti folyosón, máskor meg roma zsebtolvajt üldöz az Andrássy úton. Osztolykán Ágnes érzi a felelősséget. KRUG EMÍLIA rajzolta meg a portréját.

A teljes cikket itt olvashatja el: 168 óra online

2010 június 15. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

MNO - PK | Belföld | 2010. június 14.

Egyhangúlag fogadták el, áfa-mentes az adományozás

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés az adományozás áfa-mentességét megteremtő fideszes javaslatot hétfőn. A képviselők az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét és alelnökeit jelölő bizottság összetételéről is döntöttek.

A teljes cikket itt olvashatja el: MNO Magyar Nemzet Online

Címkék: cikk hír országos
2010 június 15. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Mihálovits András | Befektetés | 2010. június 13.

Küszködő magyar családok: adósságcsapda és reménytelenség

Eltérő módon érintette a gazdasági válság a magyar családokat - derül ki a Scale Research kutatásából. A vállalkozásokat és a középosztályt alaposan megviselték a nehézségek, míg az átlagnál jobban keresők és azok, akiknek nem volt hitelük gyakorlatilag meg sem érezték azokat. Egy dologban azonban minden magyar egyetért: mindenki bizonytalan abban, hogyan alakul a sorsa a jövőben.

A teljes cikket itt olvashatja el: Pénzcentrum.hu

2010 június 13. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Muhari Judit | 2010. június 03.

Aligha vezethető be a "segélyért munkát" elv

A munkáért bér jár, és ezen a nemzetközi egyezmények miatt az alkotmány módosításával sem lehet változtatni - így reagált lapunknak Szikinger István alkotmányjogász Pintér Sándor bejelentésére.

A cikket itt olvashatja el: Népszava Online

2010 június 03. (csütörtök)
(Szociális szövetkezet)
A szociális szövetkezet gondolata az országos program egyik fontos prioritásához: „a szülők foglalkoztatásának javítása” célhoz kapcsolódik. Önálló program (beavatkozási) területi „rangját” elsősorban a program fenntarthatóságában játszott fontos szerepe révén vívta ki. Elnevezése többször is változott. Kezdetben – mint „közösségi modell” – elsősorban a helyi erőforrások jobb kihasználásának eszközéül kialakítandó modell ötleteként foglalkoztunk vele. A közösségben (kistérségben) kielégítetlen szükségletek és a rendelkezésre álló erőforrások viszonya alapján három kategóriát különböztettünk meg: a belső (kistérségi) erőforrásokból helyi igényeket, a külső (állami) erőforrásokból helyi igényeket, és a belső erőforrásokból külső (piaci) igényeket kielégítő változatot. A laikus elnevezés ismeretlen volta túlzottan nehézzé tette a modellek megértését, s mivel a különféle nem piaci (vagy nem tisztán piaci) foglalkoztatásra és vállalkozási bevételre irányuló közösségi szerveződések (egyesületek, alapítványok, önkéntes szerveződések, társas vállalkozások stb.) legismertebb elnevezése a „szociális gazdaság”, a terület elnevezése is erre módosult. Sajnos ma Magyarországon a szociális gazdaság elnevezéshez a nemzetközi és az európai gyakorlathoz viszonyítva is egy meglehetősen leszűkített értelmezés társul. Furcsa, de – a kétes történelmi tapasztalatokra gondolva talán érthető módon – a szociális gazdaság más országokban legjellemzőbb, meghatározó szerveződése a „szövetkezet” nálunk szinte teljesen kimaradt a fogalomkörből. Ugyanakkor a klasszikus szövetkezet az évtizedek alatt kiérlelődött alapelveivel, a tagok gazdasági és társadalmi szükségleteinek egyidejű kielégítésére történő törekvésével ideális eszköz bizonyos piachibák korrekciójára, fenntartható társadalmi és gazdasági rendszerek kialakítására. Emiatt a szövetkezet, különösen a ma érvényes törvényi szabályozás szerint a „szociális szövetkezet” kiemelt szerepet játszhat a kistérségi gyerekesély programok fenntarthatóságának biztosításában is. A komplex program céljainak elérése szempontjából további fontos jellemzőkkel meghatározott  - kistérségi szinten lehetőség szerint egyetlen, speciális szabály elemekkel (működési modellel) rendelkező - szövetkezetet tartunk leginkább megfelelőnek. A szövetkezet egyik működési területe (pillére) éppen a gyerekprogram fókuszában álló (köz)szolgáltatások működtetése. Ezen szolgáltatások egy része normatívával rendelkezik, más részéhez nincs normatív központi forrás biztosítva. A sikeres szövetkezet reális lehetőséget jelent a szűkös erőforrások hatékonyabb kihasználására is, ami lehetővé teheti ezen szolgáltatások jobb működtetését is. A hatékonyság-növekedésre pl. „a tulajdonosi szemlélet” érvényesülése adhat reményt, mivel a szövetkezetben a szolgáltatást nyújtók nem csupán alkalmazottak, de tulajdonosok is (lehetnek). A magyarázó okok közé sorolható a szolgáltatásokat nyújtók belső motivációja is. A „szövetkezeti lét”, a „szövetkezeti modell” egyik lényege, hogy a munka értékmérője elsősorban a megbízhatóság és a minőség, nem pedig a pénz, illetve a pénzben kifejezett profit, ami különösen az említett szolgáltatások esetében általában torzított értékrendet, s evvel gyengébb munka-minőséget eredményez (pl. gyermekétkeztetés, közétkeztetés). A szövetkezet másik működési területének – a belső fogyasztási pillérnek – esetében olyan igények kielégítéséről van szó, amelyek esetében létjogosultsága van a szolidaritásnak, a szociális gazdaság egyik fontos alapelvének. Ezt érvényre juttatva, a szövetkezet – ha nem is díjmentesen, de – az  igények kielégítésének közösségi formában történő megszervezésével, mindenki (a közösség minden tagja) számára vállalható anyagi teher árán, a szolgáltatásokat elérhetővé teheti. E pillér egyes tevékenységei áttételesen  kapcsolatban áll(hat)nak a gyerekprogram más prioritásaival is. Az egyik ilyen például a lakáskörülmények javítása. A szövetkezet egyik, e körbe tartozó  lehetséges tevékenysége az építő- és szerelő munka, főként, ha a közösségi intézmények gazdasági-, műszaki fenntartási feladata is a szövetkezetre hárul. Erre (is) alapozva kiépíthető olyan kapacitás, amely a szövetkezeti tagok lakásépítési és -felújítási igényeinek kielégítésébre is felhasználható.Ugyanebbe a csoportba sorolható még sok olyan alapvető szükségletet kielégítő szolgáltatás, amely ma számos család esetében rosszul, szűkösen, rossz minőségben vagy egyáltalán nem érhető el. A szövetkezet harmadik működési területe a piacorientált termelés pillére. A három pillér mindegyike munkahelyeket teremt. A szülők foglalkoztatása szempontjából tehát a szövetkezet egésze bír jelentőséggel. A szövetkezet fejlődése, tevékenységeinek bővülése új munkahelyek létesítését, egyben a szülők foglalkoztatási helyzetének javítását biztosíthatja. A pillérek sok esetben nem különülnek el egymástól. Ahogyan a példaként említett építő(ipari) és élelmezési tevékenységek esetében is látható a közszolgáltató és belső fogyasztási pillérek lehetséges kapcsolódása, ugyanúgy a profittermelő pillérrel is átfedésbe kerülhet e két terület, hiszen az építőipari kapacitás is felkínálható külső (vállalkozási) piacokon, míg a közösségi és a közétkeztetés számára kialakított konyha is megjelenhet a „piacon”, például a vidéki turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokkal.A szövetkezet egyik (vagy a legfontosabb) sajátossága, az a kettősség, amellyel egyszerre leírható gazdasági vállalkozásként és civil közösségként is. A közösségiség jelentősége nem hangsúlyozható túl a szövetkezet esetében. Erre vonatkozóan a nyájas olvasónak is azt a filmet ajánljuk figyelmébe, amelyiket „közösségi oktatófilmként” szoktunk a szövetkezet iránt érdeklődőknek bemutatni.(http://www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM). Ha mégis egyetlen mondatban meg kellene fogalmazni azt, hogy milyen alapvető különbséget jelent a "közösségi modell" a világban ma általánosan ismert "piaci modellel" összehasonlítva, akkor azt válaszolhatjuk, hogy:a szövetkezet azok számára kedvező megoldás, akik a biztonságukat tartják legfontosabbnak.. A szövetkezet közösség,, amelyhez alkalmazkodni kell (ez csorbítja a szabadságot), de cserében képes biztos munkát és megélhetési biztonságot kínálni tagjainak. A szécsényi akciókutatás keretében megalakult szociális szövetkezet honlapja itt található: http://emulti.coop
2010 május 28. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

PONT 7 | atv.hu | 2010. május 23.

Bánó András beszélget Ferge Zsuzsával "Társadalmi áramlatok és egyéni szerepek" c. könyve kapcsán.

Az adást itt tekintheti meg: ATV

2010 május 26. (szerda)
(Hírek)
Az MTA GyEP állásfoglalása a 2010. május 17-én az Országgyűlésnek benyújtott képviselői önálló indítványról: a családok támogatásáról szóló 1998 . évi LXXXIV . törvénynek, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997 . évi XXXI. törvénynek a tankötelezettség teljesítésével összefüggő módosításáról   Az indítvány célja világos. A tankötelezettségnek, a rendszeres iskolalátogatásnak kíván érvényt szerezni a jogalkotó. Az alapkérdés az, hogy vajon a jelenség kezelésére adekvát választ ad-e a családi pótlék meghatározott esetekben és meghatározott időtartamban természetben történő nyújtása ...   {phocadownload view=file|id=191|target=s}  

VISSZHANG

Belföld | Lőrincz Tamás | 2010. május 30.

Berzenkednek a szakértők: miért büntetné a Fidesz a családokat?

Kevés a konkrétum a Fidesz szociálpolitikát érintő programjában - nyilatkozta lapunknak Darvas Ágnes az MTA Gyermekszegénység Elleni Program vezető kutatója hangsúlyozva, hogy a szociális szféra olyan terület, ahol a részletekben rejlik a lényeg. A kutatók a Fidesz első lépése ellen már tiltakoztak is: szerintük a családi pótlék nem lehet a büntetés vagy a jutalmazás eszköze. A Népszava Online programelemző sorozatában a szociális szféra kerül sorra.

Bővebben ld.: Népszava online

***

Belföld | 2010. május 25. 

MTA: a családi pótlék nem a jutalmazás vagy a büntetés eszköze

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Gyerekszegénység Elleni Programjának (MTA GyEP) állásfoglalása szerint a családi pótlékkal kapcsolatban benyújtott törvénymódosítás nem alkalmas az iskolai hiányzás kezelésére. A családi pótlék a gyermek felneveléséhez biztosított közösségi hozzájárulás, nem pedig a büntetés vagy jutalmazás eszköze - hangsúlyozta az MTA GyeP közleményében. Mint írják, a benyújtott indítvány nem tartalmaz indoklást, nem szól a probléma nagyságrendjéről, jellegéről, az iskolai mulasztás és a tanulmányi eredmény összefüggéseiről, a család mellett az iskola és a gyermek felelősségéről.

Bővebben ld.: MTI

2010 május 25. (kedd)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>