Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 586 találat van.
Címke: országos Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

 

Krónika | Suri Szilvia |  Király Erzsébet | 2010. május 23.

Kormányprogram: negatív és pozitív szakértői vélemények

Az általunk megkérdezett szakértők hiányolják, hogy a segélyezés új rendszerét nem vázolja fel a benyújtott kormányprogram. A Kórházszövetsége elnöke viszont elégedett az egészségügyi rész terveivel.

Az otthonteremtés támogatása, a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése és testnevelési óra naponta - ezeket is megemlíti a kormányprogram szociális kérdésekkel foglalkozó része. A szavak ellentétben állnak a tettekkel, azaz a kormányprogram az intézkedésekkel - mondta Ferge Zsuzsa szociológus, aki a célkitűzésekkel egyetért, csak a prioritásokat hiányolja a szombaton benyújtott kormányprogramból.

Bővebben ld.: MR1-Kossuth Rádió

A Krónika adásában Ferge Zsuzsa véleménye meghallgatható itt (4:05-től): MR1-Kossuth Rádió hangtára

2010 május 23. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Krónika | Nánási Anikó | 2010.05.18.

Családi pótlék helyett jegyzői védelem?

Még nem tudni, hány gyereket érintene az a tervezett változtatás, hogy aki sokat hiányzik, annak a szülei természetben kapnák a családi pótlékot. Az új kormány kötelezővé tenné a jegyzői védelmet.

... A Magyar Tudományos Akadémia gyermekprogramjának munkatársa, Darvas Ágnes úgy látja, nem a szülők jogainak csorbításával, a családi pótlék büntetésre való felhasználásával kellene elérni, hogy a gyerekek járjanak iskolába, a problémát más eszközökkel kellene kezelni, akár a szociális ellátás egyéb rendszereiben is. A szociológus szerint egyébként nem akkora gond ez, mint amekkorának látszik. Szerinte az a közvélekedés, hogy tele vagyunk ilyen gyerekekkel, miközben csak két és fél százalékuk hiányzik rendszeresen az általános iskolából.

Bővebben ld.: mr1 Kossuth Rádió

2010 május 20. (csütörtök)
(Hírek)

Cikkek | 2010. április 30.

Hogyan változik a GYES és GYED rendszere?

2010. május 1-jétől átalakul a gyermekgondozási támogatások rendszere, így a 2010. április 30-át követően születő gyermekekre már az új szabályok vonatkoznak. A 2009-ben elfogadott és holnap hatályba lépő intézkedés része a Bajnai-kormány azon komplex programjának, amelynek célja a foglalkoztatás bővítése, a gyermeket vállaló nők újbóli munkába állásának elősegítése, valamint a családalapítás és a munkavállalás összehangolása. Ezt szolgálják azok az intézkedések is, amelyek soha nem látott mértékben, 15-16 ezer új férőhellyel bővítik a kiskorú gyermekek nappali ellátást 2012-ig, valamint a munkaerőpiaci ösztönzők is, mint például a közszférában kötelező jelleggel bevezetett részmunkaidős foglalkoztatás.

Bővebben ld.: gondola.hu

2010 május 20. (csütörtök)
(Hírek)

Kedves Barátaink!

Ezeket az információkat azoknak ajánjuk, akik segíteni szeretnének az árvízkárosultakon:

 Sásd város felhívása Segélyvonal-infó A szikszói árvíz ügyében keressétek Bencét  (+36-70-207-3510) (... Gyakorlatilag az összes cigánytelep érintett az árvízben, ahol dolgoztam. Pénteken megyünk le kocsival Miskolcra, szombaton. ... megyünk oda ahova segítség kell. ... Ruhától lapátig a kaján át minden jól jön ... Pénteken délután járjuk a várost és szedjük össze a dolgokat, hogy minél hamarabb leérhessenek....) Sátoraljaújhely, Dancs Mihály, tel: +36-20-2030-740 (... az árvíz következtében több mint 100 családot, 500 főt kellett kimenekíteni a helyi telepről, és kb. ugyanennyien mentek rokonokhoz vagy épp maradtak benn a lakásokban. ... a legtöbb családnak mindene oda veszett! ... égetően szükségük volna ruhaneműre, tisztasági eszközökre, bútorzatra, használatai  szközökre, iskolai felszerelésekre, élelemre és természetesen pénzsegélyre. ... A budapestiek az OCÖ VII. ker. Dohány utcai épületébe vihetik adományaikat vagy az RPA VII. ker. Nefelejcs u. 39. épületébe. ... A helyiek Dancs Mihályt keressék...)
Címkék: cikk hír országos
2010 május 20. (csütörtök)
(Hírek)
A mezőcsáti kistérség pedagógusai a szécsényi kistérségbe, Endrefalvára látogattak 2010. május 14-én. Az óvodában, iskolában és a Csiri-Biri Gyerekházban gyűjtögettek életízű élményeket a Gyerekesély Program mindennapi csodáiról. Hiszen "a tanulás hatékonyabb, ha nyitottak vagyunk mindenre, ami esetleg igaznak bizonyul" - Alison Gopnik {phocagallery view=category|categoryid=44|imageid=1566|displaybuttons=1}
Címkék: cikk hír országos
2010 május 19. (szerda)
(Hírek)

Területfejlesztési nívódíjat kapott a bátonyterenyei kistérség LHH-s tervdokumentuma.

Bővebben ld.: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Szeretettel gratulálunk valamennyi érintettnek!

Címkék: cikk hír országos
2010 május 19. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

 

Jelenlét - Romák és a közélet | Műsorvezető: Domány András | 2010. május 15.

Az MR1-Kossuth Rádió 2010. május 15-i Jelenlét című műsorában Domány András vendége volt munkatársunk, Farkas Zsombor.

Az adás meghallgatható itt: MR1-Kossuth Rádió

2010 május 16. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Tisztelt Demján Sándor!

Értetlenséggel és elkeseredéssel olvastuk a Magyar Nemzetnek adott interjúját (Szabó Eszter: Ne várjuk a csodát! Demján Sándor: Sokan fognak még lecsúszni a mélyszegénységbe, Magyar Nemzet, 2010. május 3.). Úgy tűnik, mintha kevésbé lenne tájékozott a szegénység, a gyermekszegénység problémakörében, mint a pénzvilágban, a bankszektorban ...

A teljes levelet ld. itt: {phocadownload view=file|id=108|target=s}

 

DEMJÁN SÁNDOR VÁLASZLEVELE

Ferge Zsuzsa úrhölgy elnök "Legyen jobb a gyermekeknek" Nemzeti Statégia Értékelő Bizottság 1112 Budapest, Budaörsi út 45.

Budapest, 2010. május 18.

Tisztelt Elnök Asszony!

Megkaptam és nagyon szépen köszönöm az MTA Gyermekszegénység Elleni Progaram munkatársai által összeállított két kiadványt, amelyeket alaposan tanulmányozni is fogok...

A teljes levelet ld. itt: {phocadownload view=file|id=197|target=s}

VISSZHANG

Ónody-Molnár Dóra | Belföld | 2010. május 5.

Miket beszél Demján? Magyarországon nem halnak éhen gyerekek Ferge Zsuzsáék levele Demján Sándornak: „Az ön javaslata nem megoldást kínál”

Demján Sándor nagyvállalkozó szerint Magyarországon évente több száz gyerek hal éhen. Úgy véli, őszintén kéne szembenézni ezzel a problémával. A gyerekszegénység kapcsán őszinteségben nincs hiány, épp ezért tudható, hogy Demján súlyosan téved.

Bővebben ld.: Népszabadság online

***

Aktuális > Magyarország  | 2010. május 5.

Ferge: Demján téved

Ma Magyarországon nem halnak éhen gyerekek - reagáltak a Ferge Zsuzsa vezette intézmény kutatói a nagyvállalkozó ezzel ellentétes kijelentésére. Nyílt levélben vitatták Demján több, a szegénység fölszámolására tett javaslatát

Bővebben ld.:  Hirado.hu

***

Kálmán Olga | Éles beszéd  | 2010.05.06. 21:06 

Évente több száz gyermek hal éhen magyarországon?

Utána jártunk, hogy ma Magyarországon mekkora a gyermekszegénység.

Bővebben ld.:  ATV.hu

ELŐZMÉNY

Szabó Eszter | Magyar Nemzet | 2010. május 3.

Demján: Több száz gyermek hal éhen hazánkban

Hihetetlen terhek nehezednek a magyar gazdaságra: az államadósság után fizetendő teher óriási, a dolgozók és nem dolgozók aránya borzalmas – mondta lapuknak Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség frissen újraválasztott elnöke, aki szerint nem szabad csodákat várni az új kormánytól.

Az elnök a megoldást a munkahelyteremtésben és a megfelelő ösztönzőrendszerek kialakításában látja. Demján szerint ma több száz gyermek hal éhen Magyarországon, szembenézés helyett azonban inkább eltitkoljuk a problémát – további részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Forrás:  MNO Magyar Nemzet Online

2010 május 05. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

A lap | Matalin Dóra | 2010. április 23.

Roma gyereknek nem, haiti árvának szívesen adnak a magyarok

A kóbor kutyák és a haiti árvák inkább meghatják a magyar adományozókat, mint a hazai rászoruló gyerekek – állítják civil szervezetek. Az okok között a romaellenesség és a tájékozatlanság egyaránt szerepel, de sokat számít az is, hogy kiket mutatnak többször a televíziókban.

A cikket itt olvashatja el:  Népszabadság

2010 április 23. (péntek)
(Sajtó, nyilvánosság)

Itthon | ZZS | 2010. április 21.

A cigányok röghöz kötésénél még az ingázás is jobb

Illúzió, hogy a föld és a falu segít majd a cigányokon. A depressziós kistérségekben rekedt tartós munkanélküliek tömegei számára nem terem helyben megoldás, csak gettó.

Bővebben ld.:  hvg.hu

2010 április 21. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Lévai Júlia | 2010. április 18.

Meglopatva és megmutatva

Kiállítás nyílt meg a FUGA Budapesti Építészeti Központ ban, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából, április 8-án. A címe Telep-lakók. A fotókat olyan egyetemi hallgatók készítették, akikből szociális munkások lesznek, és akik a kutatási gyakorlatuk fontos részének tekintették a fényképes dokumentálást, majd azt is, hogy mindezt egy kiállításon közzétegyék.

Bővebben ld.: Galamus-csoport

2010 április 19. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Miklósi Gábor | 2010.április 15.

A cigánykérdés nemzeti ügy

A Fidesz stratégiai jelentőséget tulajdonít az ország legsúlyosabb társadalmi krízisének, a romaügynek, ezért a kiszivárgó hírek szerint a kormányváltást követően minden korábbinál magasabb kormányzati szintre delegálják az azzal összefüggő feladatokat. A terület felelőse Balog Zoltán lesz. A református lelkész és mentálhigiénés szakember 2006 óta az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke.

Bővebben ld.:  index.hu

2010 április 15. (csütörtök)
(Hírek)

Megjelent a

TÁMOP5.3.6-10/1 jelű, "Komplex telep-program"

című pályázat.

A szegregált lakókörnyezetben élő, súlyos társadalmi és egyéni hátránnyal küzdő családok tagjainak képzésére, munkaerő-piaci integrációjára és ezáltal a mélyszegénység csökkentésére, felszámolására jelent meg összesen 1 milliárd 440 millió forintos keretösszegű európai uniós pályázat. A pályázóknak a szegregált telepek felszámolására, az ilyen telepeken élő családok integrált lakókörnyezetbe költöztetésére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt ROM-TP-10 „Komplex telep-program” c. kiírásra is kötelező pályázniuk, párhuzamosan a TÁMOP 5.3.6 kiírásra beadandó pályázattal.

Bővebb tájékoztatás és pályázati dokumentáció az ESZA honlapján .

2010 április 12. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | Muhari Judit | 2010. április 10.

Gyengül a társadalmi szolidaritás

A romló közhangulat lassan kikezdi a társadalmat összetartó kötéseket; sokan a nyugdíjasok és a kisgyerekesek ellen fordultak - ez derül ki a Medián vizsgálatából. Míg két évvel ezelőtt a fiatalok és az idősek is úgy gondolták, anyagi problémáik megoldásában számíthatnak a családra, mára ez a biztonság megszűnt.

Bővebben ld.: NÉPSZAVA online

2010 április 10. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Vélemény | Ónody-Molnár Dóra | 2010. április 8.

Mintha minden párt a Jobbik után futna Ónody-Molnár Dóra: Rejtvény

Ha pusztán a szociálpolitikai programokat és nyilatkozatokat néznénk, nem gondolnánk, hogy többpártrendszer van Magyarországon.

Bővebben ld.:  Népszabadság

Címkék: cikk hír országos
2010 április 08. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Gazdaság | Szabó Brigitta | 2010. április 7.

Jobban élünk, mint nyolc éve, de rosszabbul, mint négy éve A munkanélküliség jelenti ma a legsúlyosabb problémát

Gyakorlatilag egyetlen terület kivételével minden gazdasági mutató azt jelzi, hogy a magyarok jobban élnek ma, mint nyolc évvel ezelőtt. Ahol súlyos a helyzet és rosszabbak a számok, az a munkaerőpiac. A közelmúlt megszorításai és a gazdasági válság következményei miatt az emberek inkább rosszabbul érzik magukat, mint jobban.

Bővebben ld.:  Népszabadság

2010 április 07. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Woman | servian.hu | 2010. április 3.

Exkluzív interjú Dr. Ferge Zsuzsannával

Exkluzív interjút készített a Servian.hu hírportál Dr. Ferge Zsuzsannával. A Széchenyi-díjas szociológus mesél a szegénységről, az oktatásról, a családok helyzetéről és  rasszizmussal kapcsolatos személyes tapasztalatairól is.

Bővebben (videóinterjú és cikk) ld.: servian.hu

 

***

 

Cikkek | servian.hu | 2010. április 3.

Ferge Zsuzsa: Miért olyan igazságtalan a világ?

A családokat képessé kell tenni, hogy a gyerekeket nevelni tudják. Most a gyerekek ötöde olyan családban él, ahol a szülőknek nincs munkája.

Bővebben ld.: gondola.hu

2010 április 06. (kedd)
(Hírek)

Megjelent a TÁMOP 5.2.2. A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű térségekre c. konstrukció pályázati felhívása a Közép-magyarországi Régióra vonatkozóan.

A pályázatokat 2010. június 15. és 2010. június 30. között lehet benyújtani.

A pályázat kódja: TÁMOP-5.2.2-10/1 KMR

A pályázati dokumentáció, illetve további információk a Nemzeti Fejlesztési ügynökség honlapján.

2010 április 06. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MNO - FMM | 2010. április 6.

Több százezer családot érint a tartós éhezés Magyarországon

Ferge Zsuzsa szociológus szerint a tartós éhezés ma Magyarországon 100-ból 2-3 családot érint, ami nagyjából 200-300 ezer embert jelent. A Gyermekétkeztetési Alapítvány 20 ezerre becsüli az éhező gyerekek számát.

Bővebben ld.:  Magyar Nemzet Online

2010 április 06. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | C-PRESS - MTI | 2010. március 31.

Romaügyek: közmunkaprogramot hirdetnének a listaállító pártok

Az országos listát állító hat párt többsége a romák számára közmunkaprogramot indítana, amelyet a mezőgazdaságban, vagy az építőiparban hoznának létre. A cigányság problémáit komplex, a szociális és az oktatási rendszert, illetve a munkahelytermést érintő megoldási módokkal kezelnék.

Bővebben ld.:  C-PRESS Hírügynökség

2010 március 31. (szerda)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>