Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Kulcsszó keresése: Összesen 586 találat van.
Címke: országos Rendezés
Cikk
(Sajtó, nyilvánosság)

A Lap | Szőke Zsuzsa | Népszabadság | 2011. augusztus 15.

Az MTA GYEP (Gyermekszegénység Elleni Program) Iroda dokumentuma (A munkaerő-felmérés 15 évének tanulságai a gyermekes családok szempontjából) elkeserítő, de perdöntő adatokat ismertet. Magyarországon hárommillió-ötszázezren élnek a létminimum alatt. Közülük egymillió-kétszázezer a mélyszegénység kilátástalan világában vegetál. Ebből 140 ezer a pályakezdő vagy a munkaügyi központok által többszörösen átképzett regisztrált munkanélküli, 295 ezer a tartósan munkanélküli. Az ország 47 leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségének 1024 településén tengődik az érintett társadalmi csoport 68,5 százaléka. A statisztika rideg adatai 130-140 ezer gyerekes családot takarnak. Magyarországon – európai összehasonlításban – sok a kereső nélküli háztartás. Az ilyen háztartásokban élő gyermekek aránya az elmúlt tizenöt évben 14 százalékról 17 százalékra nőtt. Hat gyerekből egy nem lát maga körül aktív keresőt. 22 százalékról 28-ra nőtt a sokgyerekes háztartásban élő gyermekek aránya. Köztudott, hogy a gyermekszám az egyik legerősebb tényező, mely szegénységhez vezet, vagy azt konzerválja. 2001 óta a hátrányos helyzetű (HH), a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), a kisebbségi nevelést igénylő (KNI), a beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarral küszködő (BTM) és a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek közel egyharmada nagycsaládokban élt. A növekvő munkanélküliség a nagycsaládos anyákat az átlagnál jobban sújtja. 55 százalékról 49-re esett vissza azon gyermekek aránya, akiknek az anyja foglalkoztatott. A nem kereső anyák gyerekei közül a korábbi 34 százalék helyett 42 százalék él nagycsaládban. Az LHH kistérségekben a három és több gyermekes anyák közül 13 százalékra zuhant a foglalkoztatottak aránya.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 augusztus 16. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hírközpont | 2011. augusztus 2.

A családokat segítő helyi közösségi kezdeményezések és programok erősítésére írtak ki uniós támogatású pályázatot 1,85 milliárd forintos keretösszeggel a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében - mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára.

A teljes hírt itt olvashatja el: Magyarország.hu

2011 augusztus 04. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

MTI - Sajtóadatbank | Forrás: KSH | Budapest, 2011. június 22., szerda (MTI)

Élveszületések és halálozások száma Magyarországon, 1960-2011. január-április;Természetes szaporodás, természetes fogyás

Azonosító: 20110221:MTI:G0087

2011 június 22. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Magyarországról jövök | 2011. június 18.

Az általános szegénység szempontjából az európai mezőny közepén vagyunk, de a gyerekek kilátásai nagyon rosszak.

... Négy évvel ezelőtt indult el az MTA Gyermekszegénység Elleni Programja, amelynek keretében a "Szécsényi Gyerekesély program" működik. Itt már látszanak az első eredmények is...

A teljes cikket és a hangfelvételt itt találja meg: MR1-Kossuth Rádió

2011 június 18. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Kommentár 2011.05.22. 2.rész

A Kommentár vendégei: Parti Nagy Lajos és Závada Pál.

A szécsényi programról lásd az utolsó 3 és fél percet: atv.hu

2011 május 22. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

Közelről | 2011. május 12.

Tíz gyerekből nyolc olyan családban él, ahol legföljebb csak az apának vagy az anyának van munkája. Akkor esznek, ha éppen van mit, és a szerencsésebbek egyedül alszanak az ágyukban. Ma ilyen az élet az ország leghátrányosabb településein, és sokszor fővárosi lakótelepeken is, ahol egész generációk nőnek fel anélkül, hogy kapnának akár egyetlen esélyt is az életben.

A teljes cikket és a hangfelvételt itt találja meg: MR1-Kossuth Rádió

2011 május 12. (csütörtök)
(MTA Gyerekszegénység Elleni Program)

Elkészült a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának második, egyben utolsó jelentése a magyarországi gyermekszegénység alakulásáról. A 2010. évi jelentés könyvbemutatójára 2011. május 11-én került sor.

 

A jelentést letöltheti a Gyerekmonitor honlapjáról: Gyerekesélyek Magyarországon - 2010

Az előző évi jelentést itt találja meg: Gyerekesélyek Magyarországon - 2009

A folytatásban megtalálja a konferencia programját, előadásait és sajtóvisszhangját ...

2011 május 12. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Itthon | Kiss András | 2011. május 12.

Négy év alatt másfélszeresére nőtt a szegénységben élő gyerekek aránya 2009 végére – derül ki a Gyerekesélyek Magyarországon című kiadvány tegnapi bemutatóján. A kötetet szerkesztő Ferge Zsuzsa szerint a tervezett elvonások miatt legalább 25 százalékkal csökkennek a legszegényebbeknek jutó források, melynek felmérhetetlen következményei lesznek.

A teljes cikket itt olvashatja el: metropol.hu

2011 május 12. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

[origo] itthon | [origo] | 2011. május 12.

Az elvonások miatt 20-25 százalékos jövedelemcsökkenésre számíthatnak a legszegényebbek egy szakértő szerint, és ennek a következménye lehet bűnözés, rasszizmus és éhezés is. Az illetékes államtitkárság szerint indokolt, hogy például a gyermekszegénységnek legyen koordinációja a kormányon belül. A tervek között szerepel az is, hogy 25 év alatt megszüntessék a "gyermekszegénység bugyrait".

A videóinterjút itt tekintheti meg: [origo] itthon

2011 május 12. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Hazai vonatkozású hírek | MTI | 2011. május 11.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint míg Nyugat-Európában a gyermekszegénység főként városi, addig Magyarországon és Kelet-Európában elsősorban falusi jelenség.

A szociológus a Legyen jobb a gyermekeknek nemzeti stratégia értékelő bizottságának tavalyi jelentését bemutató szerdai fővárosi sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy Magyarország a jövedelemeloszlás egyenlőtlenségét és az általános szegénységet tekintve Európa középső mezőnyében helyezkedik el. Ugyanakkor rendkívül nagy a különbség az átlagos szegénység és a gyermekszegénység aránya között, utóbbi mértéke több mint 10 százalékkal nagyobb.

A teljes cikket itt olvashatja el: Galamus Csoport

2011 május 11. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Belföld | MTI | 2011. május 11.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint míg Nyugat-Európában a gyermekszegénység főként városi, addig Magyarországon és Kelet-Európában elsősorban falusi jelenség.

A teljes cikket itt olvashatja el: ZIPP

2011 május 11. (szerda)
(Sajtó, nyilvánosság)

Jelenlét - Romák és a közélet | 2011. április 30.

A Jelenlét című műsorban Domány András beszélget Kun Zsuzsával és Farkas Zsomborral a Legyen jobb a gyerekeknek! és a Szécsényi Gyerekesély Programról.

A hangfelvételt itt hallgathatja meg*: Magyar Rádió Hangtár (17:04-től)

* A Magyar Rádió adóin elhangzott műsorokat honlapjukon a sugárzást követően 3 hétig hallgathatják meg.

2011 április 30. (szombat)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ferge Zsuzsa | Népszabadság | 2011. február 20.

A gyerekek életesélyei elsődlegesen a szülői házon múlnak. Évtizedek óta tudjuk, hogy a rossz otthoni indulást legjobban egy jó oktatási-nevelési rendszerrel lehet ellensúlyozni. A vita persze azon van, hogy mi a „jó”? Magyarországon az elmúlt években számos iskolajobbító program vált ismertté. Kettő különösen izgalmas.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 február 20. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

M1 | Az este | 2011. január 24.

Az M1 Az este című műsorának vendége volt Bass László az MTA GyEP vezető kutatója.

Az adást megtekintheti itt: MTV videótár (00:15:28-tól)

2011 január 25. (kedd)
(Sajtó, nyilvánosság)

Lakóhelyem | Balogh Mária | 2011. január 24.

A munkaügyi központok szervezésében, új formában vette kezdetét a hazai közmunkaprogram januárban. A kormány több mint 16 milliárd forintot fordít fordít erre a célra ebben az évben.

A teljes cikket itt olvashatja el: Szabad Föld Online

2011 január 24. (hétfő)
(Sajtó, nyilvánosság)

Vezércikkek, Vérciki, karantén - közéleti vírusirtó | Kende Ágnes | 2011. január 20.

A december 3-án NEFMI honlapjára került, társadalmi vitára bocsátott közoktatási törvénytervezet óriási visszhangot váltott ki az oktatási szakmában és politikusokban. Cikkekben, fórumokon, blogokban tárgyalják, december 30-ig 490 észrevétel érkezett a közoktatási törvénytervezethez, 70 pedig a pedagógus életpálya-modell koncepciójához.

A teljes cikket itt olvashatja el: coMMMunity

2011 január 20. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Interjúk | eLitMed.hu, Császi Erzsébet

A 20 ezer fős kistérség 13 településén 4 ezer gyermek él, a felnőttek körében jelentős számban vannak a tartós munkanélküliek. Magas a roma lakosság aránya. A kistérségben van olyan község, ahol szinte 100 százalékos a roma lakosság aránya, más településen egy roma lakos sincs ...

A teljes interjút itt olvashatja el: eLitMed.hu

2011 január 20. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Ónody-Molnár Dóra | NOL | 2011. január 16.

Természetesen kellene lennie egy olyan minimumnak, ami mindenkinek jár – mondja Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár, aki azért azt is hangsúlyozza, hogy amíg a gazdaság nem indul be, addig nem lehet ugyanolyan szolgáltatást biztosítani mindenkinek.

A teljes cikket itt olvashatja el: Népszabadság online

2011 január 16. (vasárnap)
(Sajtó, nyilvánosság)

168 Óra Online | Itthon | 2011. január 13.

Az MSZP szerint az új alkotmány szabályozási elveiről szóló javaslat gyengíti a nők, a családok és a gyermekek jogait ...

A teljes cikket itt olvashatja el: 168 óra online

2011 január 13. (csütörtök)
(Sajtó, nyilvánosság)

Vélemény | Messing Vera | 2011. január 13.

A közelmúltban több tudósítás is megjelent a magyar médiában arról, hogy a nemzetközi összehasonlító PISA-vizsgálat valamelyest javuló olvasási készségeket mért a magyar diákok körében ...

A teljes cikket itt olvashatja el: Index

2011 január 13. (csütörtök)
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>