Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Fórum
Üdvözöljük, Vendég
Bejelentkezés vagy Regisztráció.    Elfelejtette a jelszavát?

KÖZÖSSÉGI MODELLEK
(1 megtekintés) (1) vendég
LeOldal: 1
TÉMAKÖR: KÖZÖSSÉGI MODELLEK
#12
KÖZÖSSÉGI MODELLEK 13 éve, 1 hónap  
Német Laci inspirációja szerint megnyitom a KÖZÖSSÉGI MODELLEKről szóló diskurzust.
Kiinduló feltételezés:
Egy szegénység felszámolását célul kitűző programban megfontolandó, hogy a "hagyományos" megoldások mellett "újszerű" válaszokat is keressünk.
"Hagyományos" alatt én kiemelten két "modellt" értek: piaci modell és társadalmi modell.
A piaci modell lényege az alapvetően indivíduális megoldás, amelynek "alanya" az egyes ember, akit oktatással, képzéssel, a számára elérhető lehetőségek szélesítésével igyekszünk minél versenyképesebbé tenni, és azt reméljük, hogy a korábbi "vesztesből" ilyen módon a "nyertesek" oldalára tud kerülni.
A társadalmi modell lényege a társadalmi újraelosztás. Ennek módosításával (mértékének növelésével vagy csökkentésével) a szolgáltatások megvalósításához szükséges erőforrásokat próbáljuk közvetlen módon, vagy a szegények számára biztosított jövedelemmel az igénybevételükhöz szükséges fizetőképes kereslet növelésével közvetett módon biztosítani.

A KÖZÖSSÉGI MODELL névvel azokat a megoldásokat említjük, amelyek jellemzően egy, a társadalminál kisebb közösség (csoport, falu, kistérség) belső erőforrásaira támaszkodva valósítanak meg többletszolgáltatásokat vagy teszik lehetővé szolgáltatások igénybevételét. Ennek alapján beszélhetünk közösségi termelési modellekről és közösségi fogyasztási illetve vegyes modellekről.
strato
Moderátor
Hozzászólás: 25
graphgraph
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#146
Válasz/Re:KÖZÖSSÉGI MODELLEK 12 éve, 9 hónapja  
Ezen már én is elgondolkodtam, előszőr tanulok nem kis pénzt belefekteve, már ha van hisz talán azért vagyok szegény, mert a meglévő tudásom nem kell senkinek, hisz elavult. Tehát jelentkezem egy tanfolyamra mait magam zsebéből fizetek, hisz munkanélkülieknek van az akreditált tanulás lehetősége a GyES-en GyET-en lévő anyuka csak fizesse ki a tanulás árát. A számlák kifizetése és a havi bevásárlás után vajon marad-e pénz, hogy tanulhassak? Találok-e olyan foglalkozást amit mint önfoglalkoztató piacot találok? Jön-e a térségbe munkahelyet teremtő multicég? vagy csak szolgáltatások maradnak. Butik veszek-eladok. Kinálat-kereslet függő. A szülőt munkához kell segíteni, ez tény hogy aztán jobb legyen a gyerekeinek.
nagycsalád
Arany fokozatú fórumozó
Hozzászólás: 289
graph
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Üdvözlet: Holdanyó
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
FelOldal: 1
Moderátorok: strato, agi, Enel