Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Fórum
Üdvözöljük, Vendég
Bejelentkezés vagy Regisztráció.    Elfelejtette a jelszavát?

Gondoskodó állam alkonya
(1 megtekintés) (1) vendég
LeOldal: 1
TÉMAKÖR: Gondoskodó állam alkonya
#224
Gondoskodó állam alkonya 12 éve, 2 hónapja  
Tegnap este egyedül maradtam a két kicsi tetőtéri szobájában, így kedvemre kapcsolgattam a televiziót. ATV a tavaszi műsorát ismételte meg a Gondoskodó állam alkonya címmel Ferge Zsuzsa asszony Schmith Mária és Sárközy Tamás ült a kerekasztalnál és a riporter. A nép az a csúnya nép aki nem szeret adót fizetni, hogy az államkassza újra oszthasson. Adóelkerülők, fekete gazdaságba menekülők, minimálbéren dolgozók. 1 millióval kevesebb adózó lett, mint egy évvel korábban.
A kispesti hőerőműben dolgoztam, mint adminisztrátor amikor Kupa úr bevezetette az adót. Bruttósítás nettósítás. Háromszor annyi volt a bruttó fizetés mint adólevonások utáni kifizetés. Ó ha a bruttó pénz nállam maradna, mi indent vehetnék belőle, gondolhatja bárki. Az a nép mit is meditálhat hiszen folyamatosan csak annyit keresett a szocializmusban, ami épp a megélhetéséhez volt elég. Az egyik fő kazános a szomszédunk volt végre megkapták a Daciát a Merkurtól. Edit azt mondja mint otthon bedolgozó varrónő, kedves férjem, ha a kocsit fenn akarod tartani a fizetés kevés lesz, de lenne egy ötletem. Az egyik rokonom kések polírozásával foglalkozik, adna neked is belőle, így a kocsit is fent tudnád tartani és a családi kassza sem érezné meg. Mivel két kicsi gyermek volt és még javában a házat is szépítgették, János belement, már nem tudom 100 kés polirozása mennyit ért, de haladtak. Persze a kocsit ritkán használták, mert a munka lekötötte minden idejüket. Sokszor riadtam arra éjfél felé, hogy valami dümm-dümmöt hallok, kiderült hogy a farmernadrágok zsebének megerősítésekor a szegecseket teszik az elkészült nadrágokra. Korán reggel vitték is a kiskereskedőhöz a kész terméket. Persze autóval. Így lett haszongépjármű a családi autóból. Így lett a fusi munka által keresett pénz átforgatva, üzemanyag, és más egyéb gyarapodásra. Érdekes hogy a főmunka mellet a szabadidő feláldozása feláldozásával lehetett haladni. Majd még folytatom, hiszen a szocializmus fontos részét képezte fél életemnek a másik felét a demokrácia a szabdság, a biztonság a reformok túlélése fogja megkoronázni.
nagycsalád
Arany fokozatú fórumozó
Hozzászólás: 289
graph
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Üdvözlet: Holdanyó
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#226
Válasz/Re:Gondoskodó állam alkonya 12 éve, 2 hónapja  
A Vörös Október TSz-ben lezdtem dolgozni 1981 áprilisában.Kezdtem a celofán csomagolóban ami azt jelentette hogy 5 ív celofánt megfelelő módon összehajtani, majd tasakba a házi nyomdában nyomott papírral betenni zacskóba, majd egy súllyal lesúlyozni, vagy ráültünk. 14 órától a levegőtől megszabadított tasakokat lezárni pákával, majd 50-esével összekötni. A napi norma 200 csomag. Lehetett hazavinni másodállásba gumigyűrűt csomagolni. Levélmérlegen kimérni az adagot, majd leheggeszteni pákával. Örültünk ezeknek a munkáknak, bár akkor szinte még gyerekfejjel bele sem gondoltam, hogy az otthon így elfogyasztott áram ára bele van-e kalkulálva. Szezon közelettével már augusztusban a mikulás zacskók ragasztása ment. Kemény papírból készült a sablon amire ráhajtottam, az egyik szélét-ragasztottam-másik szélét ráhajtottam, majd a végét szintén. TV nézés közben gyorsan haladtam. Közben áttettek a házi nyomdába, majd el is küldtek tanulni monirozást és lemezkészitést. Munka után ültem vonatra mert ez Budapesten volt a Mester utcában. Kisoffset lemezkészítőként végeztem. Bár ezt a tudást nem tudtam hasznosítani, mivel későbbi főnököm aki a nyomda üzemeltetését átvette, Pesten készítette el a nyomólemezeket. Sokszór kellett túlórázni, hiszen az volt a feladata, hogy minél több munkát hozzon és nyereséges legyen a nyomda.
nagycsalád
Arany fokozatú fórumozó
Hozzászólás: 289
graph
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Üdvözlet: Holdanyó
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
FelOldal: 1
Moderátorok: strato, bezus, agi, Kecskés