Skip to content

GYEREKESÉLY

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM

Címlap Fórum
Üdvözöljük, Vendég
Bejelentkezés vagy Regisztráció.    Elfelejtette a jelszavát?

Nevelési Tanácsadás
(1 megtekintés) (1) vendég
LeOldal: 1
TÉMAKÖR: Nevelési Tanácsadás
#225
Nevelési Tanácsadás 12 éve, 2 hónapja  
Nevelési tanácsadás
2005. január 14.

A nevelési tanácsadás feladata: a beilleszkedési, tanulási nehézségekkel, magatartási rendellenességekkel küzdő gyermek problémáinak feltárása, ennek alapján szakvélemény készítése, a gyermek rehabilitációs célú foglalkoztatása a pedagógus és a szülő bevonásával, továbbá az óvoda megkeresésére szakvélemény készítése az iskolakezdéshez, ha a gyermek fejlettsége, egyéni adottsága ezt szükségessé teszi.
A beilleszkedési, tanulási és/vagy magatartási nehézség a gyermek, a szülő, a pedagógus és a környezet számára is jellegzetes tünetek, panaszok képében jelenik meg. E gyermekek fejlesztésében a tartalmilag és módszertanilag sokszínű és differenciált oktatási programok mellett - az időben történő felismeréssel és a szükséges terápia megkezdésével - meghatározó szerepet tölthetnek be a pedagógiai szakszolgálatok, melyek körébe a nevelési tanácsadás is tartozik.


A nevelési tanácsadóban történő vizsgálat a szülő vagy a gyámhivatal kérésére indul, de annak elvégzését a családvédelmi intézmény is kezdeményezheti. Minden esetben fontos a szülő konkrét tájékoztatása azokról az okokról, amelyek alapján a gyermek fejlődésének segítésére a nevelési tanácsadó szakembereinek - pszichológus, gyógypedagógus, pedagógus, gyermek-szakorvos vagy gyermekpszichiáter - felkeresése javasolt.
A nevelési tanácsadó szolgáltatásainak igénybevételére minden gyermek jogosult.
Abban az esetben, ha a nevelési tanácsadó megítélése szerint a gyermeknél testi, érzékszervi, értelmi, beszéd- vagy más fogyatékosság gyanúja merül fel, javasolja a szülőnek, hogy gyermekével jelenjen meg az illetékes szakértői és rehabilitációs bizottság vizsgálatán, saját vizsgálatának eredményeit és a rendelkezésére álló egyéb iratokat ez esetben megküldi a szakértői és rehabilitációs bizottság részére.
A nevelési tanácsadók feladata és tevékenységi köre igen sokrétű: pszichológiai diagnosztizálás, pszichológiai tanácsadás, pedagógiai diagnosztizálás, pedagógiai korrekció, (gyógy)pedagógiai fejlesztés, gyermekcentrikus, lélektani hátterű családgondozás, fejlettségi vizsgálatok végzése a tanköteles korba lépő gyermekeknél. A tanácsadók működése csak akkor lehet eredményes, ha kiépült kapcsolatokkal rendelkeznek a körzetükben lévő intézményekkel: óvodákkal, iskolákkal, gyermekvédelmi intézményekkel, családsegítő központokkal, gyermek-ideggondozókkal.
A gyermekkel való foglalkozás hatékonysága attól is függ, hogy abban milyen mértékben képesek együttműködni a nevelési tanácsadó és a gyermekkel nap mint nap foglalkozó pedagógusok, s természetesen a szülők. A közoktatási törvényben is előírt együttműködés hiánya azt a nemkívánatos helyzetet idézheti elő, hogy a nevelési-oktatási intézmény a gyermek problémáját saját falain kívülre helyezettnek tekintheti, mondván: a nevelési tanácsadó majd megoldja, s a nevelési tanácsadóban végzett munka is öncélúvá válhat, hisz nincs visszajelzése munkájának a gyermek közösségében, az iskolai tanórákon tapasztalható eredményéről. A nevelési tanácsadó is jogosult arra, hogy szakvéleményében egyes tantárgyak, tantárgyrészek értékelése és minősítése alóli mentesítésre tegyen javaslatot. Az iskolának ez esetben a mentesítés mellett kötelessége a tanuló egyéni fejlesztési terv alapján történő felzárkóztató foglalkoztatásának biztosítása. A beilleszkedési l, magatartási rendellenességgel, tanulási nehézséggel küzdő gyermekek folyamatos gondozását szolgálja a felülvizsgálati kötelezettség is, melyet az első vizsgálatot követő második évben, ezt követően pedig három évenként kell elvégezni. A felülvizsgálat elmaradása a szakvélemény érvényességét is megszünteti, azaz minden - a szakvéleményben javasolt - jogosultság (pl. mentesítés) s az e tanulók számára a fenntartó számára biztosított kiegészítő támogatásra történő jogosultság is hatályát veszti.

A nevelési tanácsadók működését a 14/1994. (VI.24.) sz. MKM rendelet szabályozza.
nagycsalád
Arany fokozatú fórumozó
Hozzászólás: 289
graph
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Üdvözlet: Holdanyó
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#249
Válasz/Re:Nevelési Tanácsadás 12 éve, 1 hónap  
Egy házaspár segítségével sikerült átjutni Monorra a Nevelési Tanácsadóba. Kis izgalom után, hiszen gyermekem a megbeszéltek ellenére, hogy igyekszik haza, pedagógusa akadályozta. Mondván az alsósoknak kötelező részvétel a 12 órától tartó kerékpáros verseny amit a helyi rendőrörs rendőrei tartottak. Így az iskolába kellett a Csilláért menni. Nem is tudott már megebédelni. 14 órára volt időpont, így 15 percet várni kellett. Elsőként a gyereket hívta be elbeszélgettek, közben a kapott feladattal íróasztalhoz ült, én pedig a születése körülményeiről és egy apró környezettanulmány után ki is mentem. 90 perc után szóban kaptam meg egy rövid ismertetőt. Az egy szótagos szavakkal volt betűcser, de az még gyorsan ment ám a kettő és több szótagos szavakkal, már gondok akadtak 200 másodperc idő kellet hozzá. Aki ismeri a Meixner teszlapot annak nem kell bemutatni. Volt tollbamondás és egy képről mesélnie kellett. a képről szép kerek mondatokban beszélt ám a tollbamondás és 3 mondat másolása újra mutatta, mennyi
hiba és ez is megerősítette amit szülői szívem diktált. Egyébként beszédes nyitott gyerek, sokszor kellett visszavezetnei az aktuális feladathoz. Sajnos kell még egy út oda, mert pszichológusi véleményre is szükség lesz. Csak így lehet teljes képet kapni. Kértem, ha lehetséges reggelre vagy délelőttre kérnék időpontot, hiszen az 5 órás iskolai foglalkozás után, hogy Sülysápról átjussunk Monorra egy gépkocsival rendelkező szülőt kellett megkérni. Pénzt nem is fogadott el a benzinre sem.
nagycsalád
Arany fokozatú fórumozó
Hozzászólás: 289
graph
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Üdvözlet: Holdanyó
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#250
Válasz/Re:Nevelési Tanácsadás 12 éve, 1 hónap  
Tegnap, amikor bementem az iskolába szólni, hogy az ottmaradt kerékpárját a 8. osztályosok tönkretették, épp a gyerekem tanítónője is ott ült még. Megkérdezte milyen volt a Nevelési Tanácsadóban a felmérés. Elmeséltem neki, erre le lusta kölyközte a gyerekem, monom lassú, nem nem LUSTA.
nagycsalád
Arany fokozatú fórumozó
Hozzászólás: 289
graph
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Üdvözlet: Holdanyó
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
#255
Válasz/Re:Nevelési Tanácsadás 12 éve, 1 hónap  
A legnagyobb gyermekemnek általános iskolában volt papírja arról, hogy diszlexiás. Amikor szakközépbe ment, az addigi iskolája nem kérte a megújítását, de tavaly azaz amikor 9-es lett újra meg kellett kérni, ezt a vizsgálatot. Most kaptuk meg az időpontot. Ceglédre kell vinni a Tanulásképesség felmérő intézetbe. Most nincs autónk, így a tömegközlekedést kell igénybe venni. Ahoz, hogy 9 órára odaérjünk Nagykátám kell lenni már 6, 20-ra ami azt jelenti, hogy a kicsivel valakinek itthon kell majd maradnia, mert nem merem rábízni Tündire vagy Dórira, hogy felsétáljanak a 6 km-re lévő óvodába vele.Azt sem tudom, mikorra érünk haza, így jobbnak látom, ha valamelyik nagyobb inkább itthon a lakás biztonságában vigyáz rá.
nagycsalád
Arany fokozatú fórumozó
Hozzászólás: 289
graph
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Üdvözlet: Holdanyó
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.
 
FelOldal: 1
Moderátorok: zsuzsa, agi, Kecskés, zsombi, VZÁ